chili & vanilia - Bejgli előtt/után/helyett: rugelach

  • .
  • 2007. december 20.

Trafik

New York, Upper West Side. A Brodway és a 80.
utca sarkán lehetetlen nem észrevenni a város egyik legjellegzetesebb intézményét, a Zabar's élelmiszerüzletet. A narancssárga buci betűkből álló felirat már messziről feltűnik, ha mégsem, legkésőbb a fülükön is megrakott szatyrokat cipelő, taxi után integető helyiek láttán válik gyanússá a dolog. Az üzletet Manhattan legrégebbi ínyencszentélyei között tartják számon, több évtizedes múltra tekint vissza. 1934-ben alapította a Zabar házaspár, a család leszármazottai pedig a mai napig itt dolgoznak. Woody Allen-es hangulatú hely (láthattuk is több filmjében) - nem flancos, a hatalmas forgalom és népszerűség ellenére valójában kissé lepukkant, "patinás", zsúfolt, áttekinthetetlen. Minden zugát ismerem, valaha nap mint nap elhaladtam mellette, és szinte egyszer sem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy tegyek egy kört - ha nem is feltétlenül vásárlási céllal, hát egyszerűen csak magamba szívni a levegőjét. A sok finomság között azonban a legnagyobb és rendszeresen elbukott akaratpróbát számomra soha nem a helyiek által favorizált francia sajtok (vagy bármi, ami európai), a tulaj által személyesen válogatott, kiváló minőségű füstölt lazacok és tokhalak, vagy az isteni, házi készítésű csirkemájpástétom jelentették, hanem a rugelach. Ez a lengyel-zsidó eredetű sütemény (kifli) a Zabar's emblematikus terméke, amelyért a város másik oldaláról is képesek elzarándokolni (magam is bármikor megtenném). Az ünnepi időszakban a legkapósabb, de egész évben árulják, forradalom törne ki, ha nem így lenne. Legnépszerűbbek a sárgabarackos, fahéjas, csokoládés, málnás változatok, nekem az alább ajánlott barackos-diós a kedvencem, ezzel kívánok minden olvasónak kellemes ünnepeket, pihenjenek és süssenek-főzzenek sokat!

Barackos-diós rugelach

Tészta (24 darabhoz)

12 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)

12 dkg vaj

3 púpozott ek. cukor

15 dkg liszt

csipet só

Töltelék:

5 dkg barna cukor

2 ek. sima cukor

2 tk. őrölt fahéj

5 dkg mazsola

10 dkg dió, durvára vágva

6 púpozott ek. baracklekvár

Tetejére:

1 tojás

2 ek. tej

kristálycukor fahéjjal elkeverve

Összedolgozzuk a krémsajtot, vajat, cukrot (mindegyik szobahőmérsékletű legyen). Hozzáadjuk a lisztet, sót, és gyorsan összegyúrjuk, nem szabad túldolgozni. Két bucit formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és min. 1-2 órára a hűtőbe tesszük. A két korongból két kb. 20-25 cm átmérőjű kört nyújtunk. A tészta a krémsajt miatt nagyon ragad, gyorsan kell dolgozni, a felületet érdemes bőven lisztezni. A töltelékhez összekeverjük a kétféle cukrot, fahéjat, mazsolát és a durvára vágott diót. A köröket megkenjük 3-3 ek. baracklekvárral és rászórjuk a tölteléket. 12-12 cikkelybe vágjuk, majd kifli formájúra feltekerjük (a széles végével kezdjük). Sütőpapírral kirakott lapra helyezzük. A kifliket megkenjük a tojás és tej keverékével, végül meghintjük a fahéjjal elkevert kristálycukorral. 180 ·C-os sütőben 20-23 perc alatt sül meg. Másnapra még finomabb.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?