chili & vanilia - Bodzaszörp

  • .
  • 2009. május 14.

Trafik

Ódivatú, nem trendi és nem is túl egészséges. Mégis: különleges alkalmakkor nyugodtan meglephetjük a vendégeket egy hűsítő pohár bodzaszörppel (netán pezsgővel együtt) - értékelni fogják.
A házi készítésű szörpöt össze sem lehet hasonlítani a boltival, magas gyümölcstartalma biztosítja a természetes, koncentrált ízét - és épp most kezdődik a szezonja!

A bodza régi növény, az észak-amerikai indiánok, ill. az európaiak gyógyteákat, főzeteket készítettek belőle, elsősorban orvosi célra használták. Észak- és Nyugat-Európában ma is népszerű, túlnyomórészt a nálunk is ismert formákban, palacsintatésztába sütve vagy szörpként terjedt el. Az Egyesült Államokban viszont csak az utóbbi években kapták fel, leginkább egy márkás francia bodzalikőr térhódításának köszönhetően. A bodzának mind a virága, mind a június végén szüretelhető bogyója ehető, kompótok, lekvár, zselé, ecet, bor formájában. A Dunántúlon lekvárt készítenek a bogyójából (a neve: csete).

Május közepétől június végéig szedjük a bodzavirágot, lehetőleg ne a forgalmas út mentén, ahol a szennyeződés elfedi mézes-virágos illatát és ízét. A népi hiedelmek szerint bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert.

Házi bodzaszörp

Hozzávalók:

10 db szép, kinyílt bodzavirág, a növény zöldje

és a virágkocsányok nélkül

1 kg kristálycukor

1,5 l víz

1 nagy citrom

A bodzavirágokat alaposan megmossuk, s egy nagy befőttesüveg aljába helyezzük. A vizet egy lábosban feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. A szirupot lehűtjük. A citromot megmossuk, és vékony karikákra szeleteljük. Az üvegbe tesszük, a virágokra. Felöntjük a lehűtött sziruppal, és hat napig állni hagyjuk, néha megkeverjük. Leszűrjük, és sterilizált üvegekbe töltjük. Hideg szódával, limonádéval felöntve frissítő, pezsgővel dúsítva elegáns előnyári aperitif.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk