chili & vanilia - Bodzaszörp

  • .
  • 2009. május 14.

Trafik

Ódivatú, nem trendi és nem is túl egészséges. Mégis: különleges alkalmakkor nyugodtan meglephetjük a vendégeket egy hűsítő pohár bodzaszörppel (netán pezsgővel együtt) - értékelni fogják.
A házi készítésű szörpöt össze sem lehet hasonlítani a boltival, magas gyümölcstartalma biztosítja a természetes, koncentrált ízét - és épp most kezdődik a szezonja!

A bodza régi növény, az észak-amerikai indiánok, ill. az európaiak gyógyteákat, főzeteket készítettek belőle, elsősorban orvosi célra használták. Észak- és Nyugat-Európában ma is népszerű, túlnyomórészt a nálunk is ismert formákban, palacsintatésztába sütve vagy szörpként terjedt el. Az Egyesült Államokban viszont csak az utóbbi években kapták fel, leginkább egy márkás francia bodzalikőr térhódításának köszönhetően. A bodzának mind a virága, mind a június végén szüretelhető bogyója ehető, kompótok, lekvár, zselé, ecet, bor formájában. A Dunántúlon lekvárt készítenek a bogyójából (a neve: csete).

Május közepétől június végéig szedjük a bodzavirágot, lehetőleg ne a forgalmas út mentén, ahol a szennyeződés elfedi mézes-virágos illatát és ízét. A népi hiedelmek szerint bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert.

Házi bodzaszörp

Hozzávalók:

10 db szép, kinyílt bodzavirág, a növény zöldje

és a virágkocsányok nélkül

1 kg kristálycukor

1,5 l víz

1 nagy citrom

A bodzavirágokat alaposan megmossuk, s egy nagy befőttesüveg aljába helyezzük. A vizet egy lábosban feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. A szirupot lehűtjük. A citromot megmossuk, és vékony karikákra szeleteljük. Az üvegbe tesszük, a virágokra. Felöntjük a lehűtött sziruppal, és hat napig állni hagyjuk, néha megkeverjük. Leszűrjük, és sterilizált üvegekbe töltjük. Hideg szódával, limonádéval felöntve frissítő, pezsgővel dúsítva elegáns előnyári aperitif.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.