mi a kotta? - Hasznos mulatságok - "Beethoven híres Hang-szerkesztőnek születéséről

  • .
  • 2009. május 14.

Trafik

Beethoven Lajos híres Hang szerkeztetőnek mind eddig bizonytalan születését Haslinger Tobiás Bétsi muzsikai és egyéb művészeti szerekkel kereskedő, a muzsikát kedvelőknek és Van Beethoven Lajos muzsikai darabjait betsülni értőknek kedvekért nagy üggyel bajjal kifürkészte. Az illető városi Tisztségtől nyert hiteles bizonyítvány szerént 1770-dik esztendő Decembernek 17-én született légyen..." 1827-ben, Beethoven halálának évében jelent meg ez a merőben informatív, a komponista megkeresztelésének dátumát köztudomásúvá avató cikkecske a Hasznos mulatságok hasábjain, s a mester zenéjét "betsülni értők" azóta sem szűnnek lankadatlan érdeklődéssel övezni a Beethoven-tüneményt. S bár az idei év más zeneszerzők számára kínál számszaki alapokon nyugvó megemlékezéseket, azért Beethoven - cáfolhatatlan kijelentés következik! - mégis Beethoven marad.
Így az előttünk álló hét egyik kiemelkedő koncertélményének éppenséggel a Kovács János által dirigált "budai Danubia Zenekar és Frankl Péter közös Beethoven-estje ígérkezik: a Nemzeti Hangversenyteremben május 15-én, fél nyolckor. Frankl Péter a Rudolf főhercegnek dedikált G-dúr zongoraverseny előadója lesz (Beethoven e darabjának nyilvános bemutatóján szerepelt utoljára versenymű szólistájaként), míg a koncert második részében a II. szimfónia hangzik majd fel, mely mű ajánlása viszont Lichnowsky hercegnek szól, a patrónusnak, akivel utóbb oly csúnyán elmérgesedett Beethoven viszonya. Az iménti Rudolf főherceg neve alatt természetesen nem a mi Rezső királyfink értendő, hanem Beethoven tanítványa és barátja, akiből - mint képünk mutatja - idővel jeles bíboros vált.

Ám most forduljunk az évfordulós komponisták felé, hiszen Vashegyi György együttesei folytatják grandiózus Haydn-sorozatukat, mely az egészen közeli napokban az 1796-os Heiligmessét keríti sorra (Nemzeti Hangversenyterem, május 14., fél nyolc). Ez önmagában is elegendő lenne fokozott érdeklődésünk felkeltésére, ám a koncert első felét ráadásul egy legújabb kori világpremier, Michael Haydn A bűnbánat és a megtérés harca című oratóriuma alkotja majd. Alighanem itt kell megemlítenünk, hogy a Haydn-öcs leárnyékolt művészetéhez e napokban a Művészetek Palotájában fellépő Pannon Filharmonikusok révén is közelebb kerülhetünk, lévén a Szőllősy 3. concertójával induló és a Tavaszi áldozattal bevégezendő koncerten Michael fagottszólóra komponált concertinója is szerephez jut majd (május 16., fél nyolc). Ugyancsak az emlegetett szent művek apropóján kell hírlelnünk a Máté passió ünneprenden kívüli előadását, mely a Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság együttes erőfeszítéseinek gyümölcse lészen (Zeneakadémia, május 16., fél nyolc).

Händel és Mendelssohn kerek évfordulóiról e héten a Liszt Ferenc Kamarazenekar emlékezik meg, és soros bérleti hangversenyükön két nagyszerű hazai vendégművész is fellép majd: Jandó Jenő és Szabadi Vilmos (Zeneakadémia, május 20., fél nyolc). Szabadi egyébiránt két nappal korábban a Magyar Rádió Világjáró művészek felcímű sorozatának márványtermi koncertjén is kamarazenélni fog, többek mellett Gulyás Márta társaságában (május 18., hat óra). S végezetül szintén rádiós rendezvény lesz az a program is (6-os stúdió, május 20., fél nyolc), amelyen a Rondino Együttes, valamint Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és más muzsikusok kortárs művekkel kívánják barátkoztatni nyitott szellemű hallgatóikat.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.