kulthírek

  • .
  • 2009. május 14.

Trafik

WOODY ALLEN OPERÁJA A Los Angeles-i operaház megbízásából Woody Allen megrendezte Puccini vígoperáját, a Gianni Schicchit: június 26-án ez nyitja meg az idei zenei és színházi fesztivált az olaszországi Spoletóban. Robert Wilson rendezése is szerepel a programban, ő Samuel Beckett Krapp's Last Tape című darabját viszi színre. CARRERAS VISSZAVONUL, FÉLIG A londoni Timesnak adott interjújában a 62 éves spanyol tenor bejelentette: visszavonul az operától, nem tudja tovább vállalni az operai főszerepekkel járó nehézségeket, a hangerősítés nélküli előadásokat.
A színpadnak azonban nem int búcsút, énekes hangversenyeket továbbra is szívesen ad.

EUROVÍZIÓ E héten Moszkvában rendezik meg az 54. Eurovíziós Dalfesztivált: az elődöntőket május 12-én és 14-én, a döntőt 16-án. Ezzel párhuzamosan, május 15-17. között Tbilisziben is lesz egy hasonló fesztivál, 9 ország 20 előadójával, az ellen tiltakozva, hogy a százmilliós nézettségű fesztivál gazdája, a European Broadcasting Union a versenyszabályokra hivatkozva nem engedte műsorba a We Don't Wanna Put In című, Putyin nevével viccelő grúz versenydalt, Stephane & 3G előadásában. Magyarországot Ádok Zoli képviseli a Dance With Me-vel.

ÜVÖLTÕ SZELEK, MUSICAL Indiai környezetbe helyezve, bollywoodi stílusú, modern musicalként, indiai szereplőgárdával keltették életre a londoni Lyric Hammersmith színházban Emily Bront‘ regényét. Rendezte az indiai-ausztrál származású Kristine Landon-Smith, a zenét Felix Cross és Sheema Mukherjee szerezte, előbbi egyúttal a dalszövegeket is írta, a koncepció és a forgatókönyv Deepak Verma műve.

PLAKÁTFIÚK, POSZTERLÁNYOK Ezzel a címmel mutatják be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszéke tervezőgrafikai stúdiumain készült legjobb plakátokat: az elmúlt évtizedeket képviselő mintegy 90 munka közül jó néhány sikerrel szerepelt nemzetközi pályázatokon. Illusztrációnk: Bóna László: Klímaváltozás. A kiállítás május 30-ig látható a MOME Ponton Galériájában.

EU-TÖRÖK IRODALMI HÍD A Goethe Intézet egyik legnagyobb irodalmi projektje kezdődött meg a múlt héten Diyarbakirban: idén és jövőre nyolc európai ország 48 írója utazik törökországi egyetemi városokba, s koncertekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel körített felolvasóestjeik ellentételezéseként 16 török irodalmár jön majd Szófiába, Bukarestbe, Bécsbe, Velencébe, Zürichbe és 2010 európai kulturális fővárosaiba, Pécsre és Essenbe. Az EU támogatta Kulturális Hidak elnevezésű rendezvénysorozatban Christoph Ransmayr, Barbara Frischmuth, Ingo Schulze és mások mellett magyar szerzők is érdekeltek: Bartis Attila és Dragomán György december elején Kütahya városába hivatalos, Várkonyi Ágnes történészt pedig jövő tavasszal Tekirdag - vagyis Rodostó - várja. Jövő áprilisban Isztambulban, júniusban pedig Brüsszelben gálaesten egymással is találkozhat a programban részt vevő összes szerző.

NAGYÁGYÚK CANNES-BAN Jóllehet május 13-án amerikai produkcióval nyit a 62. Cannes-i Filmfesztivál - Pete Docter Up című 3D-animációjával, melynek lufiárus bácsi hőse ezernyi léggömb erejével, házastul a dél-amerikai vadonba röpül -, a hivatalos versenyprogramban mindössze egyetlen film képviseli az Egyesült Államokat: Quentin Tarantino második világháborús filmje, a szándékosan nyelvtani hibás című Inglourious Basterds. Thierry Fremaux művészeti igazgató magyarázata szerint a hollywoodi forgatókönyvíró-sztrájk miatt nem készültek el időre olyan filmek, amelyek esetleg bekerülhettek volna a mezőnybe. Amely azonban, látatlanban, a nevek alapján erősnek ígérkezik, négy korábbi Arany Pálma-nyertessel: Tarantino mellett itt mutatja be új művét Ang Lee (Taking Woodstock: történet a rockfesztivál idején), Pedro Almodóvar (Los abrazos rotos: élet egy súlyos autóbaleset után) és Lars von Trier (Antichrist: kamaradráma az erdőben). De rajtuk kívül is számos elismert rendező indul a díjakért: Jane Campion (Bright Star: kosztümös, Keatsről, a költőről), Michael Haneke (Das weisse Band: vissza a fasizálódás éveibe), Ken Loach (Looking for Eric: címszerepben a francia focisztár, Eric Cantona), a hongkongi Johnnie To (Vengeance: főszerepben, pisztollyal, Johnny Haliday), Marco Bellochio (Vincere: Mussoliniről), Alain Resnais (Les Herbes folles: romantikus kalandfilm). Rajta kívül még három francia rendező van a versenyben, Jacques Audiard, Xavier Giannoli és Gaspar Noe.

DUNAÚJVÁROSI FOTÓBIENNÁLE 7 helyszínen, 11 kiállítótérben több mint 40 fiatal, pályája elején álló alkotó mutatja be egy-egy sorozatát a 2. Dunaújvárosi Fotóbiennálén, május 31-ig. Külön kiállítást kaptak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakának hallgatói, május 16-án pedig, a kerekasztal-beszélgetéssel és díjkiosztással teljes szakmai napon a Szlovák Képzőművészeti Akadémia tanárainak és hallgatóinak munkáit vetítik. A program részletei: fotobiennale.hu. Illusztrációnk Gyurkovics Anna fotója: Beauty.

60 ÉV, 60 MÛ Reprezentatív kiállítással köszöntötték Berlinben a Német Szövetségi Köztársaság alapításának 60. évfordulóját: 60 Jahre - 60 Werke címmel, június 14-ig láthatók a Martin Gropius Bau termeiben az 1949 óta eltelt időszak kulcsfontosságú festményei, szobrai, fotói és installációi, évenként egy-egy. Mivel a kiállítás egyértelműen az NSZK-hoz kapcsolódik, az egykori NDK művészetének itt nem jutott hely - legfeljebb közvetve, olyan művészeken keresztül, akik a szabadságot, az alkotói szabadságot választva Nyugatra települtek, mint A. R. Penck, Gerhard Richter és Günther Uecker. Természetesen mellettük vannak a korszak legismertebb nevei is, például Hans Hartung, Georg Baselitz, Sigmar Polke, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff, Anselm Kiefer, Joseph Beuys, Martin Kippenberger, Jirí Georg Dokoupil vagy Thomas Ruff.

Figyelmébe ajánljuk