Török lencsés padlizsánragu (mualle)
Hozzávalók (4 adag)
2 közepes méretű padlizsán (kb. 1/2 kg)
5 dkg lencse
1 közepes vöröshagyma, felaprítva
3 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 paradicsom (meghámozva, felkockázva)
fél csípős paprika
1 kk. őrölt pirospaprika
1 kk. őrölt római kömény
1 dl olívaolaj
3 ek. gránátalma-sűrítmény (sötétbarna, savanykás szirup, néhány száz forintért kapható keleti élelmiszereket áruló üzletekben)
A padlizsánt meghámozzuk, félbevágjuk, hosszában további 4-5 csíkra szeleteljük, majd ezeket 3-4 darabba vágjuk. Besózzuk, 1 órát állni hagyjuk. A lencsét forrásban lévő vízben 15 percig előfőzzük, majd leöblítjük. Egy külön kis edényben összekeverjük a felaprított hagymát, fokhagymát, paradicsomot, csípős paprikát és a fűszereket. A padlizsánt leöblítjük, kinyomkodjuk, konyhai törlőpapírral megszárogatjuk. Egy vastag aljú lábasba kb. 3 ek. olívaolajat öntünk, hogy bevonja az alját. A következőképpen rétegezzük a hozzávalókat: először a zöldségkeverék következik, erre egymás mellett körben a padlizsándarabok, rá a lencse. Ismét a hagymás, fűszeres keverék, padlizsán, lencse, végül a tetejére hagyma. A rétegeket sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a többi olívaolajat, majd meglocsoljuk a 3 ek. gránátalma-sűrítménnyel. Lefedve, keverés nélkül, a legalacsonyabb hőfokon 1,5 órán át főzzük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com