Van két jellegzetes tésztájuk, tisztára helyi specialitás. A malloreddus apró szemű, bordázott. A fregula Észak-Afrikából érkezett, a ligurok Szardínián keresztül importálták Tabarkából (ma Tunézia). Általában klasszikus levest csinálnak belőle kagylóval, de a sziget nyugati oldalán paella készül belőle (alighanem a négyszáz éves spanyol megszállás nyoma ez). Neve a latin "fricare" (dörzsölni) szóból ered. Durumlisztet vízzel tésztamorzsává dörzsölnek, majd speciális rostán átszitálják - mint a kuszkuszt vagy a tarhonyát. A morzsát megszárítják, s kétszer megpirítják. Szardíniai kuszkuszként is szokták emlegetni, de gyakorlatilag tök olyan, mint a mi tarhonyánk. No, az sem fog megsértődni, ha egyszer olaszosan készül el.
Fregula sarda: tarhonya szárd módra, édesköménnyel, juhsajttal
Hozzávalók (2-4 adag)
20 dkg tarhonya (vagy szardíniai fregula tészta)
1 közepes vöröshagyma, közepesen finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 édesköménygumó, közepes méretű kockákra
szeletelve
5 dkg húsos füstölt császárszalonna
csipetnyi sáfrány
5 dkg pecorino sajt (vagy más kemény, érett juhsajt)
olívaolaj
só, bors
Olívaolajon kb. 5 perc alatt üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát és édesköményt. Hozzáadjuk a felkockázott füstölt császárszalonnát (ha hozzájutunk olasz, édesköményes szalámihoz, azzal még finomabb), további néhány percig pirítjuk. A lábasba öntjük a tarhonyát, pár percig ezt is pirítjuk. Felöntjük 2,5 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, egy csipet sáfrányt adunk hozzá. Fedő alatt, kb. 12 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul és az összes vizet felszívja. Finomra vágott petrezselyemmel és érett, markáns ízű, reszelt juhsajttal szórjuk meg - lehetőség szerint pecorinóval.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com