chili & vanilia - Dörzsölt ügy: fregula sarda

  • .
  • 2008. május 15.

Trafik

200 kilométer az mégiscsak 200 kilométer. Nagyjából ekkora a távolság az olasz csizma és Szardínia között. Akár Korzika, akár Tunézia közelebb esik hozzá, mint maga az "anyaföld".
Tán e messzeségből adódik, hogy Szardínia olasz is, meg nem is. A tiszta, türkizzöld tenger nyáron megtelik emberekkel, tehát érdemesebb olyankor utazni, amikor nyugalom és béke van, s csak készül a nyárra a szolgáltatószféra. Kis szerencsével még az is megeshet ilyenkor, hogy egy igazi szárd birkapásztor meséli el, hogy milyen az élet. Higgyék el, nem esélytelen a dolog, hiszen Szardínián több mint százezer pásztor él és juhokból sem szorulnak behozatalra. Pásztor és nyája, hogy is mondjuk, mindenképpen szardínikum. Bár a tengerpart 1800 kilométernyi, halat csak nem régóta esznek. A hús, a sajt meg a tészta, az kell nekik.

Van két jellegzetes tésztájuk, tisztára helyi specialitás. A malloreddus apró szemű, bordázott. A fregula Észak-Afrikából érkezett, a ligurok Szardínián keresztül importálták Tabarkából (ma Tunézia). Általában klasszikus levest csinálnak belőle kagylóval, de a sziget nyugati oldalán paella készül belőle (alighanem a négyszáz éves spanyol megszállás nyoma ez). Neve a latin "fricare" (dörzsölni) szóból ered. Durumlisztet vízzel tésztamorzsává dörzsölnek, majd speciális rostán átszitálják - mint a kuszkuszt vagy a tarhonyát. A morzsát megszárítják, s kétszer megpirítják. Szardíniai kuszkuszként is szokták emlegetni, de gyakorlatilag tök olyan, mint a mi tarhonyánk. No, az sem fog megsértődni, ha egyszer olaszosan készül el.

Fregula sarda: tarhonya szárd módra, édesköménnyel, juhsajttal

Hozzávalók (2-4 adag)

20 dkg tarhonya (vagy szardíniai fregula tészta)

1 közepes vöröshagyma, közepesen finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 édesköménygumó, közepes méretű kockákra

szeletelve

5 dkg húsos füstölt császárszalonna

csipetnyi sáfrány

5 dkg pecorino sajt (vagy más kemény, érett juhsajt)

olívaolaj

só, bors

Olívaolajon kb. 5 perc alatt üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát és édesköményt. Hozzáadjuk a felkockázott füstölt császárszalonnát (ha hozzájutunk olasz, édesköményes szalámihoz, azzal még finomabb), további néhány percig pirítjuk. A lábasba öntjük a tarhonyát, pár percig ezt is pirítjuk. Felöntjük 2,5 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, egy csipet sáfrányt adunk hozzá. Fedő alatt, kb. 12 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul és az összes vizet felszívja. Finomra vágott petrezselyemmel és érett, markáns ízű, reszelt juhsajttal szórjuk meg - lehetőség szerint pecorinóval.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.

A belülről bomlasztók

Fideszes alkalmazottak sopánkodnak, hogy ejnye, ejnye, nem vigyáz a Tisza Párt a szimpatizánsai adataira! A mostani adatszivárgási botrányt alaposan felhabosítva tálalja a kormánypárti közeg, a Tisza cáfol, hogy valóban kerültek ki valós adatok, de azokat más módon is beszerezhették fideszes körök.

„Idő és hely hoz létre igazi közösséget”

A Freeszfe elnökeként teljesen az egyesület körüli teendők kötötték le a figyelmét, mostantól pedig a FREEDOM, az új otthonuk szellemiségének kialakítása a cél. Arról kérdeztük, mit terveznek az épülettel, mit jelent a szabadság, és egyáltalán, milyen iskola lesz itt.

A Bolsonaro-végjáték

Szeptember 11-én a brazil szövetségi legfelsőbb bíróság, a Supremo Tribunal Federal (STF) bűnösnek mondta ki a demokratikus rend elleni szövetkezésben és 27 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte Jair Messias Bolsonarót, Brazília volt elnökét, aki 2019 és 2022 között töltötte be ezt a posztot.