chili & vanilia - Dörzsölt ügy: fregula sarda

  • .
  • 2008. május 15.

Trafik

200 kilométer az mégiscsak 200 kilométer. Nagyjából ekkora a távolság az olasz csizma és Szardínia között. Akár Korzika, akár Tunézia közelebb esik hozzá, mint maga az "anyaföld".
Tán e messzeségből adódik, hogy Szardínia olasz is, meg nem is. A tiszta, türkizzöld tenger nyáron megtelik emberekkel, tehát érdemesebb olyankor utazni, amikor nyugalom és béke van, s csak készül a nyárra a szolgáltatószféra. Kis szerencsével még az is megeshet ilyenkor, hogy egy igazi szárd birkapásztor meséli el, hogy milyen az élet. Higgyék el, nem esélytelen a dolog, hiszen Szardínián több mint százezer pásztor él és juhokból sem szorulnak behozatalra. Pásztor és nyája, hogy is mondjuk, mindenképpen szardínikum. Bár a tengerpart 1800 kilométernyi, halat csak nem régóta esznek. A hús, a sajt meg a tészta, az kell nekik.

Van két jellegzetes tésztájuk, tisztára helyi specialitás. A malloreddus apró szemű, bordázott. A fregula Észak-Afrikából érkezett, a ligurok Szardínián keresztül importálták Tabarkából (ma Tunézia). Általában klasszikus levest csinálnak belőle kagylóval, de a sziget nyugati oldalán paella készül belőle (alighanem a négyszáz éves spanyol megszállás nyoma ez). Neve a latin "fricare" (dörzsölni) szóból ered. Durumlisztet vízzel tésztamorzsává dörzsölnek, majd speciális rostán átszitálják - mint a kuszkuszt vagy a tarhonyát. A morzsát megszárítják, s kétszer megpirítják. Szardíniai kuszkuszként is szokták emlegetni, de gyakorlatilag tök olyan, mint a mi tarhonyánk. No, az sem fog megsértődni, ha egyszer olaszosan készül el.

Fregula sarda: tarhonya szárd módra, édesköménnyel, juhsajttal

Hozzávalók (2-4 adag)

20 dkg tarhonya (vagy szardíniai fregula tészta)

1 közepes vöröshagyma, közepesen finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 édesköménygumó, közepes méretű kockákra

szeletelve

5 dkg húsos füstölt császárszalonna

csipetnyi sáfrány

5 dkg pecorino sajt (vagy más kemény, érett juhsajt)

olívaolaj

só, bors

Olívaolajon kb. 5 perc alatt üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát és édesköményt. Hozzáadjuk a felkockázott füstölt császárszalonnát (ha hozzájutunk olasz, édesköményes szalámihoz, azzal még finomabb), további néhány percig pirítjuk. A lábasba öntjük a tarhonyát, pár percig ezt is pirítjuk. Felöntjük 2,5 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, egy csipet sáfrányt adunk hozzá. Fedő alatt, kb. 12 percig főzzük, amíg a tészta megpuhul és az összes vizet felszívja. Finomra vágott petrezselyemmel és érett, markáns ízű, reszelt juhsajttal szórjuk meg - lehetőség szerint pecorinóval.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Aki úton van

Amikor 2021 nyarán megjelent Holi, azaz Hegyi Olivér első lemeze, sokan egy újabb izgalmas hazai rapkarrier kezdetét látták az anyagban.

A franciák megértették

Ritkán halljuk az isteneket énekelni. Néhanapján azonban zongoráznak, szájharmonikáznak és még gitároznak is. Legutóbb Párizs elővárosában, Boulogne-Billancourt-ban, a Szajna partján álló La Seine Musicale kulturális központban történt ilyen csoda.

Hitler fürdőkádjában

Lee Miller a múlt század húszas–harmincas éveinek bevállalós top divatmodellje volt, igazi címlaplány, de festette Picasso, fotózta és filmezte Man Ray, utóbbi élt is vele, és mentorálta mint fotóművészt.

Csaló napfény

Igaz, hamis, tény, vélemény, valóság és fikció. Ilyen és ehhez hasonló címkéket sietünk felnyalni a ránk zúduló információhalom darabjaira, hogy a kontroll, a rend illúziójával nyugtassuk magunkat és ne kelljen szembesülnünk vele, hogy nem létezik bizonyosság, csak kellően szűkre húzott nézőpont.