kulthírek

  • .
  • 2008. május 15.

Trafik

kulthírek

JUSCSENKO IKONJAI MOSZKVÁBAN Medvegyev elnök beiktatásának alkalmából, Ukrajna baráti gesztusaként Moszkvában kiállítás nyílt Juscsenko ukrán elnök ikongyűjteményéből: a Puskin Múzeumban negyvenegy 19. századi ikont, valamint szobrokat mutatnak be.

OLMI: ÉLETMÛDÍJ VELENCÉBEN Életműve elismeréseként Arany Oroszlán-díjat vehet át az augusztus 27-én kezdődő Velencei Filmfesztiválon Ermanno Olmi: a rendezéstől már visszavonult 76 éves művész 1988-ban A szent iszákos legendájával fődíjat nyert ugyanitt, legismertebb munkája azonban A facipő fája, mellyel 1978-ban Cannes-ban érdemelte ki az Arany Pálmát.

KONCERTMESTERNÕ BÉCSBEN Első ízben állhat női koncertmester a Bécsi Állami Operaház zenekara élére: a Szófiában született Albena Danailova korábban a müncheni Bajor Állami Opera, illetve a Londoni Filharmonikusok első hegedűse volt. Szeptembertől kezd, végleges kinevezéséről két év múlva döntenek.

KONGRESSZUSI KÖNYVTÁR, TÉVÉN A New York-i Library of Congress megállapodást kötött a History Channellel, hogy a tévécsatorna dokumentumműsoraihoz felhasználhatja a könyvtár történeti értékű gyűjteményeit, melyekben 138 millió tételt tartanak nyilván. Két éve a CBS-hez tartozó Showtime Networks és a Smithsonian Institution kötött hasonló jellegű megállapodást.

NÉMET FESTÉSZET PEKINGBEN Két német képzőművészeti kiállítás nyílt párhuzamosan a kínai fővárosban. Gerhard Richter kiállításán több mint ötven kép nyújt áttekintést az egyik legjelentősebb kortárs művész 1963- 2007 közötti munkásságáról. A másik kiállítás hatvan tájképen mutatja be a német festészet elmúlt kétszáz évét, olyan mesterek alkotásait összegyűjtve, mint Caspar David Friedrich, Carl Spitzweg, Ernst Ludwig Kirchner vagy Georg Baselitz.

FOGARASI VIDEÓI AZ ERNSTBEN Május 16-tól Információ címmel az Ernst Múzeumban látható Andreas Fogarasi kiállítása, s benne a populáris kultúra színhelyeivel kapcsolatos kérdéseket feszegető hat videoinstallációja, melyeket Kultur und Freizeit címmel, Tímár Katalin kurátori közreműködésével állított ki a tavalyi Velencei Biennále magyar pavilonjában. Ezek révén nyerte el Magyarország a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlán-díjat. A kiállítás válogatást mutat be a magyar származású bécsi művész elmúlt hét-nyolc évi munkáiból is.

TRIBECA A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, Manhattan életre keltésének segítésére alapított Tribeca Filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját a libériai polgárháború befejeződésében főszerepet játszó békeaktivista nőkről szóló Pray the Devil Back to Hell című alkotás, az amerikai Gini Reticker rendezése nyerte. Õk - keresztény és muzulmán asszonyok együtt - voltak azok, akik a ghánai béketárgyalások megakadásakor körbevették az épületet, és addig nem engedték ki a férfiakat, amíg egyezségre nem jutottak a 250 ezer halálos áldozatot követelő és egymillió embert otthonának elhagyására kényszerítő öldöklés befejezéséről. A legjobb játékfilm díját a svéd Lat den rätte komma in (angol címe: Let the Right One In) nyerte: Tomas Alfredson rendezése egy 12 éves fiú története, akit a többi gyerek terrorizál, ő pedig véres bosszút forral.

IZRAEL ELLEN, TORINÕBAN Ezrek tüntettek a 60 évvel ezelőtt alapított Izrael politikája ellen a Torinói Könyvvásáron. A tüntetőket támogató Nobel-díjas olasz író, Dario Fo azért kritizálta a vásár szervezőit, mert palesztin szerzőket nem hívtak meg a rendezvényre. A meghívott izraeli írók között szerepelt A. B. Yehoshua, David Grossman, Amos Oz és Aharon Appelfeld. Márciusban egyes arab államok a párizsi könyvvásárt bojkottálták az izraeli irodalom reflektorfénybe állítása miatt.

JELINEK A NETEN Elfriede Jelinek internetes honlapján tette közzé legújabb művét: a privátregény műfaji megjelöléssel illetett Neid (Irigység) könyv alakban meg sem jelenik majd - ilyen értelemben nyilatkozott kiadója, a Rowohlt szóvivője. Ráadásul a dolgok jelenlegi állása szerint még változhat is a mű, akár a szerző, akár az olvasó módosíthat a tizenöt fejezetre tagolt szövegen, melyet bárki kinyomtathat, de idézni nem szabad belőle. A fejezetek mindegyike az itt látható Bosch-képpel indul, rajta az oldalszámok. Az elfriedejelinek.com címen elérhető honlapon a 2004-es Nobel-díj kitüntetettjének számos más írása is olvasható, köztük aktuális eseményekhez kapcsolódó szövegek is.

VISSZA A SZOVJETUNIÓBA A litván fővárostól, Vilniustól 25 kilométerre, egy egykori szovjet bunkerben, öt méterrel a föld alatt rendezett "színházi" előadás a szó legszorosabb értelmében visszavisz a szovjet korba. A nézők, miután aláírták az elkövetkezendő attrocitások tudomásulvételéről szóló nyilatkozatot, pufajkát kapnak, és KGB-foglyokká alakulnak. Õreiket színészek alakítják, a pórázon farkaskutyát vezető parancsnok oroszul ordibál velük, van orvosi vizsgálat, ünnepi beszéd, kihallgatás, falhoz állítás, fenyítés, ami kell. A Jonas Vaitkus rendezte két és fél órás előadás után pedig egy szíverősítő vodka. Az 1984 - túlélődráma producere Ruta Vanagaite, aki egyúttal Vilnius jövő évi európai kulturális fővárosi programjaiért is felelős.

JOGDÍJ ÉS iPOD Japánban szakértők vizsgálják annak a lehetőségét, hogy szerzői jogdíjjal terheljék meg az iPod és más hasonló, hordozható készülékek, illetve a merevlemezzel rendelkező videofelvevők fogyasztói árát, ahogy hasonló díj már benne foglaltatik a minidisc- és DVD-felvevők árában is. A javaslatot beterjesztő kulturális ügynökség célja, hogy a befolyó összegből kárpótolják a muzsikusokat és a szerzői jogok tulajdonosait a zenék ingyenes másolása miatt kieső bevételekért.

1968-RÓL MA Heller Ágnes filozófus (a Varsói Szerződés fegyveres erőinek csehszlovákiai bevonulását elítélő korcsulai nyilatkozat egyik aláírója), Fodor Tamás rendező (az Orfeo együttes egykori tagja) és Göbölyös N. László történész (a tíz éve megjelent Hatvannyolc! - mozaikok egy igazi forradalomról és a tavalyi Hatvannyolc - akkor és azóta című kötet szerzője) Negyven év távlatából... 1968 címmel beszélget május 20-án, kedden 18 órakor a Krisztina körúti könyvtárban. Utána, este 8-kor a Tabán moziban Jancsó Miklós Fényes szelek című alkotását vetítik, másnap pedig egy meglepetésfilmet a '68-as diáklázadásról.

Figyelmébe ajánljuk