chili & vanilia - Ez a divat, a sós karamella

  • .
  • 2009. március 5.

Trafik

Természetesen a gasztronómiában is beszélhetünk trendekről és divathullámokról. Bármikor jöhet egy felkapott fűszer, divatos elkészítési mód, menő tálalás, újonnan felfedezett nemzeti konyha stb.
Hogy egy-egy ilyen hullámot mi vagy éppenséggel ki robbant ki - egy séf világmegváltó kreációja, az élelmiszeripar vagy a gasztromédia -, nem mindig egyértelmű. Újabb és újabb őrületek kerekednek, majd végigsöpörnek az étlapoktól a szakácskönyveken át a gasztronómiai magazinokig. Egy részük múló fellángolás, néhányról viszont kiderül, hogy hosszú távon is nyerő.

A nemzetközi desszertlapokon néhány éve tartósan hódít a sóskaramella-őrület. Míg a tengerentúlon a legmenőbb éttermekben tarolnak a sós karamellás kreációk, a franciák, mint sokszor máskor, csak kuncognak a markukba, hiszen számukra egyáltalán nem újdonság ez a kombináció. Bretagne-ban a leghétköznapibb édességnek számít. Itt a tej jelentős hányadából mindig vajat készítettek, amit úgy lehetett leginkább tartósítani, ha sózták, mégpedig az itt termő, kiváló minőségű Guerande sóval, illetve sóvirággal. Természetes volt, hogy a vajkaramella ezzel készült. A végeredmény ugyanis nem sós íz, hanem karamellíz, eggyel intenzívebb fokozaton.

Külföldön már nemigen számít újdonságnak, itthon most kezd megjelenni. Csúcséttermek étlapján már felbukkan: a Váci utcai Bábelben a csokoládés sütemény egyik rétegeként, a dizájnos Onyxban, a Gerbaud túloldalán fagylaltként. Öntetet percek alatt tudunk készíteni házilag, az egyetlen feladat, hogy ne kanalazgassuk el, hanem tartsuk meg szépen az üvegben megfelelő alkalmakra. Fagyira, palacsintára, sült almára, tejbegrízre.

Sóskaramella-öntet

20 dkg cukor

8 dkg sós vaj, felkockázva (ha nem kapunk, a sima is megteszi, adjunk hozzá kb. 1/2 kk. sót)

1,5 dl tejszín, felmelegítve

A cukrot viszonylag széles, magas falú lábasban közepes lángon rozsdavörös színűre karamellizáljuk. (Aki nem túlságosan magabiztos ebben a némi gyakorlatot kívánó műveletben, adjon a cukorhoz néhány evőkanál vizet. A lábas mérete azért fontos, mert a többi alapanyag hozzáadásakor a karamella erősen bugyogni kezd, szükség van a helyre.) A forró karamellhez hozzáadjuk a felkockázott vajat, elkeverjük, hogy teljesen felolvadjon. Levesszük az edényt a tűzről, majd beleöntjük a felmelegített tejszínt (ha a tejszín hideg, a hőmérséklet-különbség miatt borzasztóan "köpköd"). Vagy azonnal használjuk, vagy üvegedénybe, pl. befőttesüvegbe töltjük. Hűtőszekrényben kb. egy hétig áll el.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.