chili & vanilia - Ez a divat, a sós karamella

  • .
  • 2009. március 5.

Trafik

Természetesen a gasztronómiában is beszélhetünk trendekről és divathullámokról. Bármikor jöhet egy felkapott fűszer, divatos elkészítési mód, menő tálalás, újonnan felfedezett nemzeti konyha stb.
Hogy egy-egy ilyen hullámot mi vagy éppenséggel ki robbant ki - egy séf világmegváltó kreációja, az élelmiszeripar vagy a gasztromédia -, nem mindig egyértelmű. Újabb és újabb őrületek kerekednek, majd végigsöpörnek az étlapoktól a szakácskönyveken át a gasztronómiai magazinokig. Egy részük múló fellángolás, néhányról viszont kiderül, hogy hosszú távon is nyerő.

A nemzetközi desszertlapokon néhány éve tartósan hódít a sóskaramella-őrület. Míg a tengerentúlon a legmenőbb éttermekben tarolnak a sós karamellás kreációk, a franciák, mint sokszor máskor, csak kuncognak a markukba, hiszen számukra egyáltalán nem újdonság ez a kombináció. Bretagne-ban a leghétköznapibb édességnek számít. Itt a tej jelentős hányadából mindig vajat készítettek, amit úgy lehetett leginkább tartósítani, ha sózták, mégpedig az itt termő, kiváló minőségű Guerande sóval, illetve sóvirággal. Természetes volt, hogy a vajkaramella ezzel készült. A végeredmény ugyanis nem sós íz, hanem karamellíz, eggyel intenzívebb fokozaton.

Külföldön már nemigen számít újdonságnak, itthon most kezd megjelenni. Csúcséttermek étlapján már felbukkan: a Váci utcai Bábelben a csokoládés sütemény egyik rétegeként, a dizájnos Onyxban, a Gerbaud túloldalán fagylaltként. Öntetet percek alatt tudunk készíteni házilag, az egyetlen feladat, hogy ne kanalazgassuk el, hanem tartsuk meg szépen az üvegben megfelelő alkalmakra. Fagyira, palacsintára, sült almára, tejbegrízre.

Sóskaramella-öntet

20 dkg cukor

8 dkg sós vaj, felkockázva (ha nem kapunk, a sima is megteszi, adjunk hozzá kb. 1/2 kk. sót)

1,5 dl tejszín, felmelegítve

A cukrot viszonylag széles, magas falú lábasban közepes lángon rozsdavörös színűre karamellizáljuk. (Aki nem túlságosan magabiztos ebben a némi gyakorlatot kívánó műveletben, adjon a cukorhoz néhány evőkanál vizet. A lábas mérete azért fontos, mert a többi alapanyag hozzáadásakor a karamella erősen bugyogni kezd, szükség van a helyre.) A forró karamellhez hozzáadjuk a felkockázott vajat, elkeverjük, hogy teljesen felolvadjon. Levesszük az edényt a tűzről, majd beleöntjük a felmelegített tejszínt (ha a tejszín hideg, a hőmérséklet-különbség miatt borzasztóan "köpköd"). Vagy azonnal használjuk, vagy üvegedénybe, pl. befőttesüvegbe töltjük. Hűtőszekrényben kb. egy hétig áll el.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.