Tartalom

Narancs XXI. évf. 10. szám (2009-03-05)

Egotrip

Hozzáadott érték

Egotrip

De miből fogjuk visszafizetni?

A jó magyarok utálják az adósságot. A kormányok által felhalmozott államadósságot kifejezetten. Erről hajlamosak úgy gondolkodni, mint amihez semmi közük, de legalábbis az volna az igazságos, ha nem volna. A régi rendszerből örököltet azért utálják, mert azt a kommunisták maguknak vették fel, az azóta keletkezetteket meg.... jórészt ugyanezért. De azt is utálják, amit lakásra meg LCD tévére maguk mint lakosság vettek fel, mert az is csak az erőszakos bankok miatt van. Sokan osztják azt is, hogy az adósság minden gazdasági baj végső okozója, és hogy ha nem volna adósság, akkor már a Kánaán küszöbén állnánk.

Ekotrip

Egotrip

Vakság vagy bátorság?

Úgy látszik, túl sok katasztrófafilmet néztünk már életünkben, és ezért tudjuk ilyen egykedvűen szemlélni az országunkat fenyegető krízist. Pedig többségünk életében, mondjuk az utóbbi hatvan évben, kevésszer használták velünk kapcsolatban az államcsőd formulát. Az 1946-os forintstabilizációt követően kétszer volt vészesen közel országunk ilyesmihez: 1982-ben, éppen mielőtt beléptünk az IMF-be, és 1994/95 fordulóján, a Bokros-csomag közvetlen kiváltó okaként.

K. történetei

Egotrip

Dél

Az ENSZ 2001 nyarán világkonferenciát rendezett a rasszizmusról. A kormányküldöttségek tanácskozását a civil szervezetek fóruma előzte meg, a Magyar Helsinki Bizottság két fővel képviseltette magát. K.-nak magáncéljai is voltak az utazással: a rokonaival akart találkozni Dél-Afrikában. Csakhogy nem tudott róluk semmit.

Publicisztika

Publicisztika

Echte ungarische Gulasch - Magyar polcra magyar árut?

Ha önkéntes alapon is, de mégiscsak korlátozná a hazai élelmiszer-forgalmon belüli import arányát a szakkormányzat. A kereskedőkkel, termelőkkel és feldolgozókkal folytatott hosszas polémia eredménye egy etikai kódexben ölthet testet, ám kérdéses, hogy a gyakorlatban miként működik majd az önszabályozás. A magyar fogyasztó tízszázalékos árhatáron belül viselkedik "hazafiként". Tamás Gábor

Publicisztika

Ha addig élünk

Magyar Narancs, 2009. február 26. Krémer Balázs szociálpolitikus laikus nagyképűséggel tesz kísérletet arra, hogy "megkísérelje felmérni, milyen is az a jóléti rendszer, amit meg akarnak faragni".

Publicisztika

Ez és az ellenkezője

Múlt heti okoskodásunkat ott hagytuk el, hogy Orbán tkp. ravaszkodásból nem mond semmit arról, hogy mi a bánatos úristent kezdene ő a válsággal és következményeivel. Ez a megállapítás a múlt héten még helytállónak tűnhetett, fő kifogásunk max. az eljárás demokráciától kissé testidegen mivoltát emlegette fel.

Publicisztika

Filkók és asztronauták

Valami megbomlott az elnök asszonyban, kommentálta Katona Kálmán pártbéli főnöke, Dávid Ibolya bejelentését, miszerint az elnökség Bokros Lajost kéri föl az EP-lista vezetésére. Katonának igaza van, tényleg őrült beszéd. De van benne rendszer.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Törékeny lelkesedés

Magyar Narancs, 2009. február 19. Kedves Narancs! Rauschenberger Péter cikkében felvet néhány kérdést, amely kihívást jelenthet az evolúcióelmélet számára.

Külpol

Külpol

Bankárfizetések korlátozása - Lesz rajtuk sapka

A válság okán kiüresedett zsebű átlagember mindenütt hajlamos a legkézenfekvőbb szereplőben megtalálni dühének célpontját: a bankárokban és a "spekulánsokban". Ezen indulatokra a kormányoknak a nyugati világban is reagálniuk kell. Óvatosan persze. Sebők Miklós (London)

Belpol

Belpol

Baleset a Császárfürdőnél - 3. rész - Az utolsó pillanatig

Súlyos vasúti baleset történt Budán, a Császárfürdőnél 1952. december 26-án. Huszonhatan haltak meg a helyszínen. A szerencsétlenségért Molnár Imre váltókezelőt tették felelőssé, s ítélték halálra. Az ügy aktáit a rendszerváltásig "szigorúan titkos" minősítéssel kezelték. Legát Tibor

Belpol

Visszavont "standtörvény" - A rövid élet titka

Az állam négyévente megpróbálkozik az illegálisan árusított alkoholtermékek adminisztratív visszaszorításával, majd a vendéglátósok tiltakozása után gyorsan visszakozik. A legutóbbi kísérlet vasárnap ért véget; egy hónapig tartott. Mészáros Bálint

Belpol

Rettegés Tatárszentgyörgyön - A hatodik napon

Bár a jelek szerint a szombati tatárszentgyörgyi tüzet ezúttal tényleg elektromos hiba okozta, az események elszakadtak a racionalitástól. A traumát átélt romákat semmilyen rendőri vizsgálat nem győzi meg arról, hogy nem egy újabb, a romák megfélemlítésére és elpusztítására irányuló attakról van szó. Varró Szilvia

Belpol

Kampány-előkészületek a szocialistáknál - Székre állnak

A párt további zsugorodásának és a Fidesz kétharmados győzelmének megakadályozása lesz a tét a júniusi EP-választáson, majd a rá következő országgyűlési voksoláson. Az MSZP prominensei továbbra is ragaszkodnak Gyurcsányhoz, és a ciklus kitöltésére törekednek. Lentebb viszont nő a feszültség. M. László Ferenc

Belpol

Hunvald György pályaképe - Polgármesterkedések

Három hete előzetes letartóztatásban van Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere. A kerületben közszeretetnek örvend, működéséhez azonban kétséges ingatlanügyek sorozata társult. Hogyan működött a kerület? Honnan jött Hunvald György? Somlyódy Nóra

Interjú

Belpol

"Jövő áprilisig biztosan nem lesz államcsőd"

Demján Sándor nagyvállalkozó a Reformszövetségről és a válságról

Nem kíván politizálni, netán pártot szervezni programja végrehajtására a Reformszövetség mögött álló vállalkozói-közgazdászi csoport - függetlenül attól, hogy az általuk kínált gyógymódból a pártok mennyit fogadnak meg - mondta a Narancsnak a kezdeményezés egyik alapítója, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Velünk az Isten

Do toho! - skandáltuk a múlt héten buzdításunkat Az aranyrokka, a Király és szénégető, s persze az Újvilág szimfónia szerzője felé, s a cseh mester állta is a maratoni próbát. Ám most aztán pár nap pihenőszünetet fog tartani, s így a szláv melodika képviselete Oroszország anyácska két fiára marad, hiszen pénteken a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar közös koncertjén a Zsoltárszimfónia és Prokofjev I.

Trafik

étel, hordó - LECSÓ

Többször írtuk, hogy olasz vonalon nem lehet megbukni, így hát szóhoz sem jutunk a Szent István körúton, a Vígszínház mellett. Vagy húsz éven át működött itt az a kétszintes pizzéria, amit fél Budapest kipróbált.

Trafik

chili & vanilia - Ez a divat, a sós karamella

Természetesen a gasztronómiában is beszélhetünk trendekről és divathullámokról. Bármikor jöhet egy felkapott fűszer, divatos elkészítési mód, menő tálalás, újonnan felfedezett nemzeti konyha stb.

Trafik

rés a présen - Eléggé ott vannak

Sárossi Bogáta, a "Szemrevaló" című német filmhét szervezője rés a présen: Mire számíthatunk az idén? Sárossi Bogáta: A fesztivál a legfrissebb, 2008-as német filmeket adja, s fontos, hogy nemcsak nagyjátékfilmeket, hanem dokumentum- és gyerekfilmeket is. Úgy alakult, hogy a játékfilmek között több olyan is van, amiben családi, párkapcsolati problémák sűrűsödnek vagy oldódnak meg, például a nyitó filmben, az Oscar-díjas Caroline Link Tavaly télen című drámájában is.

Trafik

kulthírek

TAVASZI FESZTIVÁL Március 20-április 5 között rendezik a vidéki városokkal (Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Sopron, Szeged, Szentendre, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Vác) is kooperáló Budapesti Tavaszi Fesztivált A részletek a btfhu honlapon olvashatók, a fellépő sztárok sora Nigel Kennedytől Miklósa Erikán és Perényi Miklóson keresztül az Orchestra Baobabig ível, a Vendégünk Csehország mottó jegyében kortárs képzőművészek legjava és a legnépszerűbb klasszikusok egyike, Alfons Mucha műveit állítják ki RENDSZERVÁLTÁS Bár a Magyar Írószövetség honlapja erről mit sem tud, de március 6-án A rendszerváltozások megjelenítése a magyar irodalomban címmel tanácskozást rendez itt a szövetség kritikai szakosztálya Ugyanígy, a Friss Galéria honlapja sem tükrözi, de itt meg a Tavaszi Fesztivál keretében, március 26-án nyílik A rendszerváltás 20 éve című kiállítás, az akkori eseményeket felnőtt-, illetve gyerekfejjel megélt művészek alkotásaiból CÉSAR Minden idők legnagyobb bevételt hozó francia mozisikere, a Bienvenue chez les Ch'tis semmit sem nyert a 34 alkalommal megrendezett César-gálaesten: az egyetlen kategóriában, melyben jelölték, megelőzte a Martin Provost által rendezett Seraphine, mely összesen hét díjat nyert Köztük van a legjobb női főszereplőé, a belga Yolande Moreau révén A legjobb férfialakítást Vincent Cassel nyújtotta a három díjjal jutalmazott Mesrine-ben (miszerint Halálos közellenségben) A Cannes-ban győztes Entre les murs a legjobb filmes adaptáció díját kapta WONDER A washingtoni Kongresszusi Könyvtár Gershwin-díjával tüntette ki Obama elnök személyes kedvencét és generációja egyik legnagyobb ideálját, Stevie Wondert, akinek Signed, Sealed, Delivered című slágere az elnökválasztási kampány zenéjeként is működött A populáris zene legrangosabb amerikai elismerésének előző kitüntetettje Paul Simon volt A TÕKE ÚJ ÉLETE A gazdasági világválság is belejátszhatott abba, hogy a tokiói EastWest könyvkiadó a karácsonyi piacra megjelentette Karl Marx korszakos műve, A tőke I kötetét képregény, pontosabban manga változatban Az első napokban több mint 6000 példányt adtak el belőle - a cél nyilván a százezres szféra A mangásított antikapitalista irodalom ezt megelőző darabja, a Kanikosen című Kobayashi Takiji-regény comicsverziója is 5000 példányról indulva érte el a 200 ezret, miután és miközben igazi, szöveges formájában félmillió vásárló volt kíváncsi a rákfeldolgozó hajó kegyetlenül kizsákmányolt munkásai lázadásának eredetileg 1929-ben megjelent, 1953-ban Yamamura So által megfilmesített történetére A tőke természetéről elsajátítandó marxi ismereteket egy sajtgyár ifjú tulajdonosának fejlődéstörténetébe ágyazó mangával a 30 körüli hivatalnokréteget célozta meg a kiadó, melynek katalógusában a Háború és béke, az Isteni színjáték, a Lear király és a Mein Kampf is szerepel A tudományos szocializmus alapművét hamarosan Budapesten is megismerhetik mindazok, akik annak idején tanultak róla, de aligha olvasták, és azok is, akiknek vizsgázni ugyan már nem kell belőle, de mindennap érzékelhetik működését: a Tavaszi Fesztivál keretében kétszer is előadja A tőke I kötetének színpadi változatát a Düsseldorfer Schauspielhaus A Nemzeti Színházban magyar feliratozással látható, nyolcszereplős előadást Helgard Haug és Daniel Wetzel rendezte Stefan Kaegi társaságában alkotott társulatuk, a Rimini Protokol évek óta az alternatív színházi szféra elismert szereplője a realitás és fikció között egyensúlyozó produkcióival (Deadline; Mnemopark - A Mini Train World; Call Cutta in a Box - Ein interkontinentales Telefonstück; Breaking News - ein Tagesschauspiel), de filmeket és rádiójátékokat is készítenek Budapest előtt a tokiói Nishi-Sugamo Arts Factory színpadán mutatták be a Marx-darabot, áprilisban Berlin, májusban Bécs következik Képünkön Jochen Noth magyaráz KIS VARSÓ, KISCELL Két alkotását állította ki a Kiscelli Múzeum templomterében a Gálik András és Havas Bálint alkotta Kis Varsó A Bolondok hajója című, Erhardt Miklóssal közösen készített képzőművészeti film, melyet a tavalyi Manifestán mutattak be, egy északolasz kisvárosban üresen álló épület elfoglalását, használatát, illetve a házfoglaló anarchisták kilakoltatását rekonstruálja A másik munka a Kis Varsó 1993-2007 közötti projektjeit (köztük a 2003-as Velencei Biennáléra készült Nefertiti testét) összegzi az Innen elnevezésű budapesti független kiadóval közös kiadványuk lapjainak bemutatásával A kiállítás március 29-ig tart nyitva ELHUNYT BALASKÓ JENÕ A magyar avantgárd/under-ground egyik legjelentősebb egyénisége a 60-as évek elején lépett nyilvánosságra, s politikailag és poétikailag egyaránt radikális hangjával azonnal tilosba szaladt: évtizedeken át alig-alig publikálhatott Balaskó Jenő műveit leginkább klubokban, a költő szuggesztív előadásában ismerhette meg a közönség, de kedvelt kortársai (Weöres, Pilinszky, Nagy László) verseit is mondta Zongoratanításból, statisztálásból, alkalmi munkákból, baráti kölcsönökből élt Jóval 40 fölött járt, mire 1985-ben, a JAK-füzetek sorozatában megjelenhetett első verskötete, a Mini ciklon (benne a légkört illusztráló, 1970-es Nagy László-írás: az ÉS hasábjain védte meg Balaskót és Ladik Katalint, akiket egy happeningjük miatt ért sajtótámadás) Második kötetét a rendszerváltás hozta el: Ilyen éjszakát hagytatok (a bolti forgalmazás csődje ellen demonstrálva, az Astoria aluljáróban más írók mellett Göncz Árpád frissen választott köztársasági elnök is árusította) Közéleti írásait 1994-ben gyűjtötte kötetbe: Mosolyrapszódia (képünkön 1989-ben, Bubuval, akinek nevével az Antall-kormány mellett elkötelezett vitriolos publicisztikáit szignálta) Miért éppen Antall József? című esszékötetét tavaly jelentette meg, egyik legutóbbi nyilvános szereplésére 2007 őszén, a Szépírók Társasága fesztiválján került sor 72 éves volt . .

Zene

Zene

könyv - ROBERT MENASSE: EZ VOLT AUSZTRIA

Az 1954-ben született szerző, akiről utoljára a decemberi Tiszatáj nagyszerű osztrák összeállításában, Arany Mihály írásában olvashattunk, a kortárs osztrák irodalom középgenerációjához tartozik, író és esszéista, öt regényéből kettő magyarul is megjelent A hetvenes években indult - érdekes, hogy nevét Hima Gabriella 1995-ös, remek Tu felix Austriájának bevezetője (Tendenciák a mai osztrák prózában) nem említi, pedig ekkor már Menasse esszékötete, a címével Musilra utaló Das Land ohne Eigenschaften (a Tulajdonságok nélküli ország) is megjelent Igaz, az általános elismerést meghozó Schubumkehr (Csúszásirányváltó) épp 95-ös (Menasséről elsőként Bombitz Attila 2001-es kötetében, a Mindenkori utolsó világokban találhattunk átfogó tanulmányt) A Kalligramnál most megjelent könyv a 2005-ben megjelent Das war Österreich alapján készült Címlapján, miként a német kiadásén, egy félbevágott puncskocka, aminek jelkép mivolta a 38 oldalon kezd feltárulni Nevezett édesség a Második Köztársaság jelképe lenne, mely köztársaságnak 2005-ben ünnepelték a hatvanadik évfordulóját (az első 1920-ban alakult meg) A kocka: "Kívül rózsaszín cukormáz, belül barna töltelék" Menasse kérlelhetetlenül és könyörtelenül azt vizsgálja, mi minden van a máz alatt, s hogy ami ott van, az elhallgatások, torzítások, miként formálták az osztrák "irodalmi üzemet", hogyan tették lehetővé Kurt Waldheim és Jörg Haider színrelépését, s hogyan befolyásolják az ország és az EU viszonyát Súlyos és nyilván sokban vitatható (s vitatott) gondolatok sorjáznak e nagyon nehéz és komoly (bár korántsem iróniamentes) könyvben - talán megkockáztathatjuk, hogy a például Bernhardtól jól ismert Hassliebe jegyében Feladatunk nehezítendő esetleg érdemes Paul Lendvai Az osztrák titok című, ellenpontként olvasható könyvével együtt forgatnunk A titoktalanítás érdekében Fordította: Bombitz Attila Kalligram, 2008, 384 oldal, 2990 Ft ***** . .

Zene

Film - Õszinte híve - Gus Van Sant: Milk

Frank Caprát és vele a becsületes, jó embereket a múlt század negyvenes éveiben hagyta cserben a korszellem. A divatból kifelé tartó népi hősök közé tartozott egy botcsinálta politikus is; az illetőt Mr. Smithnek hívták, aki - ha valaki netán nem látta volna James Stewart fiatalkori klasszikusát, a Becsületből elégtelent (eredetileg: Mr. Smith Goes to Washington) -, angyali naivitásával és megátalkodott jóságával tűnt ki a korrupt washingtoni nagykutyák táborából. Mr. Smith ugyan 1939-ben tette tiszteletét a nagypapák mozijában (majd, mint említettük, hamarosan leáldozott a hozzá hasonló, jóságos szerzeteknek), a Milk láttán azonban örömmel állapíthatjuk meg, hogy hetven év elteltével is milyen jól tartja magát, és az sem állítható, hogy olyan sokat változott volna az idők során. Dombi Lőrinc

Zene

tévé - Teknőc a láthatáron

"Helló, Edit vagyok! Dió, a nagybátyám zoológus, húsz évig teknősöket kutatott az óceán közepén Most jött haza" És meglátjuk őt! Úgy néz ki, mint egy világzenével kacérkodó folk-beat énekes, s valami erősen aranyossági (ha a műsor nem kifejezetten az óvodásokat célozná, úgy mondanánk: "jófejségi") alapú tevékenységet végez, lassan ereszkedve berepül a képbe, ilyesmi Az összekötő szöveg szerint írja a disszertációját, de ahogy mi is jeleztük, őskövület az illető, hát: kézzel írja Mikor azt tudja egy óvodás is, hogy mondjuk a Gutenberg-galaxisnak már simán befellegzett Információs sztrádák hálózzák be hétköznapjainkat, máshogy kelünk, máshogy fekszünk, mint Dió fénykorában (tehát a rendszerváltás környékén) Vágom, arra megy ki a játék, hogy ezt a vicces Ellen-Köbükit valahogy domesztikálják a serdületlen néposztályok képernyőn (a Millenáris ilyesmikre hivatott szegleteiben) elhelyezkedő tagjai S a sztori e fordulatánál búcsút is veszünk ősemberi hősünktől, és átcsapunk egy csoportos foglalkozás (fent nevezett) helyszíni közvetítésébe, ami azért is jó, mert a jelzett korosztályra nyilván a közösségi élmények vannak a legnagyobb hatással Szombaton például egy empatikus szakelem segítségével a bábozás régi és új útjain hágott egymás sarkára az aprójószág, s produkált szerfelett tiszteletreméltó eredményeket - nekem éppenséggel hiányzott egy Joker-báb (s ne jöjjenek avval, hogy az 18-as, inkább nézzenek körül) A jövő héten a fél pár zoknik univerzális problematikája, utána pedig a betűk jönnek - remélem, végeznek velük m1, szombatonként 1605-kor ***** . .

Zene

könyv - RICHARD YATES: A SZABADSÁG ÚTJAI

A könyv hátoldalán Vonnegut és Tennessee Williams méltató szavai, elöl Kate Winslet és Leonardo DiCaprio összeérő orrai (rendezte: Sam Mendes): akár a nemrég bemutatott filmváltozat rendezői megnyilatkozásai, akár a kortársi elismerések felől közelítünk, rendre az derül ki, hogy Richard Yates (1926-1992) azok közé az elsülylyedt amerikai prózaírók közé tartozik, akik kivívták ugyan a szűken vett szakma nagyrabecsülését, de a fűszeresnél aligha számíthattak pozitív megkülönböztetésre A szabadság útjai (első kiadás: 1961) műfaja a házastársi veszekedős, dresszkódja a "New York-i divatáruházak vidéki alkalmi ruházata", a kiábrándulás pontos ideje pedig az ötvenes évek, mely a mű születésekor még élő anyag lehetett a szerző számára A kérdéses évtized mai szemmel színtiszta retro, a műfaj pedig erősen másnapos: hányszor, de hányszor kellett végigasszisztálni a nemrég még fess, de hasban és derékban immár megereszkedett házastársak egymást gyalázó veszekedéseit, és kitérni az alacsonyan repülő viszkispoharak elől Mindez persze aligha róható fel Yatesnek; ő időben ott volt, amikor az Amerikai Álom hulláját megtalálták a gardróbban, és tisztességgel elvégezte a helyszínelést Alapos személyleírást készített az áldozatokról, a korabeli yuppie-sorsba beletörő emberpárról, és felvette az adatait az elzsírosodással sikeresebben megbirkózó szomszédoknak, munkatársaknak is Mára mindebből a szakszerűen felfestett krétarajz maradt, és az inkább tudományosan fontos felismerés: lám, csak meglett az utolsó hiányzó láncszem is a yuppie evolúciójából Fordította Karáth Tamás Partvonal, 332 oldal, 3500 Ft ** . .

Zene

tévésmaci - A sül mindent átfésül

November volt, cudar idő Szentpéterváron, Sztupa a szamovárral babrált, Troché jobban örült volna egy kis papramorgónak, meg is mondta. De hiába húzták az időt teázással, vodkászattal, hat órakor bele kellett ugrani a csizmába, aszt' föl a cobolybundát, sálat a nyakuk köré, és uccu.

Zene

lemez - U2: NO LINE ON THE HORIZON

Sok mindenért lehet átkozni a U2-t: rockdinoszauruszok lettek, az Achtung Baby vagy a Pop óta nem írtak előremutató lemezt, és természetesen ott van Bono, aki továbbra is birtokolja "a férfi, aki szabadidejében megmenti a világot" címet Pedig csak az történt, hogy a név beteljesítette ígéretét: az írek egy ideje már egy felderítő repülő magasságából tekintenek a mainstream popzenére És az is igaz, hogy kevés az ilyen rockmamut, amely korábban ennyiszer újragondolta már önmagát Az album felvételei 2006-ban kezdődtek Rick Rubin producerrel, de azok a számok a lomtárban végezték, és végül négy helyszínen vették fel a lemezt Brian Eno és Daniel Lanois irányításával Hangszerelésileg ismerős tájakon járunk: a jól ismert hangzás aligha okoz majd meglepetést, de van néhány elsőre ható dal és zenei megoldás A címadó szám egy azonnal fülberagadó sláger ügyes refrénnel, az I'll Go Crazy If I Don't Go a korai U2-dalok világát helyezi mai környezetbe, és a Moment Of Surrender gospeles énektémája is magával ragadó Hamar lejön, hogy próbálnak lépést tartani a korszellemmel: a Magnificent eleje olyan, mint egy White Stripes-szám, a Get On Your Boots a QOTSA, a Breathe pedig a Kings Of Leon felé kacsint, illetve inkább pislog A Fez (Being Born) című dalban ötletes reprízként tér vissza a lemez leglendületesebb dala, a Get On Your Boots refrénje, ám valójában egyedül a zongorás, feszes ritmusú Breathe és a lemezt záró, finoman hömpölygő Cedars Of Lebanon rugaszkodik el a tipikus U2-hangzástól - utóbbiban Bono a Gázai övezet háborús állapotait próbálja felfesteni, bicskanyitogató közhelyességgel Ez a lemez változatosabb és egységesebb, mint az atombomba hatástalanítását kitűző előző anyag, de még az All That You Can't Leave Behind szintjét is átugorja Rutinos, görcsmentes munka, amely inkább a korai U2-lemezekkel áll - igaz, távoli - kapcsolatban Universal/Island Records, 2009 **** alá . .

Zene

ünnep - TORKOS CSÜTÖRTÖK

Lassan nemzeti ünnepnappá növi ki magát az idén negyedik éve, most már 1300 étterem részvételével zajló mozgalom A Magyar Turizmus Zrt ötlete nagyjából zseniális: minden évben legyen egy nap, amikor fél áron lehet fogyasztani a csatlakozott éttermekben Utóbbiaknak ez még akkor is óriási reklámlehetőség, ha az adott estét esetleg nem zárják haszonnal (bár az sem kizárt) A gyakorlat viszont elég kaotikus Az interneten böngészve ugyanis kiderül, hogy a TCS egyelőre inkább a magyaros mutyizás és a kreatív átkúrások továbbfejlesztésére szolgál, semmint a jónép étterembe szoktatására Magam még viszonylag jól jártam Múlt csütörtökön a szívemnek kedves Bobek Caféban söröztünk hosszasan, és ha már akció van, mindenki evett is De a számla háromnegyedét mindenképpen a sörök és a kiváló Bobek Koktél darabjai tették ki, talán ezért fordulhatott elő, hogy a pincérek kihozták a teljes számlát, majd reklamálásunkra 10 százalékos kedvezményt ajánlottak, míg végül megfelezték az összeget - de legalább kifejezetten udvariasan tették Másnap a Művész étteremben ültünk (egész hétvégén TCS - hirdették) A nagyszerű vörösboros hagymaleves megváltás volt az ötlettelenül berendezett teret belengő, kedélyes mulatós zene bódulatából, ha már a langyos borban hiába kerestem vigaszt Aztán valami olyasmi, ami még soha: a főfogás Kakasgombócok, értsd: kakaspörkölt krumpliba töltve De ahogy felvágom, látom: aszalt szilva pihen a hús helyén Igen, összekeverték a szilvás gombóccal, nagy a forgalom - szabadkozik a kedves pincérnő, miközben szalad az új adagért Ezek után az, hogy az italok nem voltak fél áron, már meg se lep Persze ez is jobb, mint a kedvenc (olvasott) sztorim: fél órát várni a japánoknál, mert éjfél előtt nem engednek fizetni (utána már, ugye, no akció) Hadd kérjem hát a szervezőket: ugyan, tessék már rendet tartani! Február 26 Ötlet: ***** Gyakorlat: ** . .

Zene

koncert - SUBSCRIBE

A telt házas előzmények (A38, Kultiplex, Almássy tér) után egyáltalán nem tűnt túlvállalósnak a középiskolai zenekarból első számú hazai metálfavorittá avanzsálódott Subscribe azon döntése, hogy a zenekar tízéves születésnapja alkalmából szintet lépjenek, és kipróbálják magukat egy önálló koncerten a Petőfi Csarnok színpadán Ugyan telt ház itt nem volt, de azért a PeCsa saccra háromnegyedét megtöltötték azok, akik kíváncsiak voltak erre a különlegesnek mondható eseményre, és ez már azért is siker, mert a tavaly nyári koncertdömpingben nemzetközileg elismert zenekaroknál is előfordult, hogy ennél lényegesen kevesebb nézőt hoztak be ugyanide A Subscribe nem véletlenül tart itt Tavalyelőtti, második lemezük (Stuck Progress To Moon) a hazai modern metál egyik csúcsalkotása, és koncerten is kimondottan erős a brigád Itt kissé megilletődötten kezdtek (nyilvánvalóan a helyszín és az alkalom miatt), később azonban nem hiányzott a zenekarra jellemző dinamikus színpadkép A Subscribe érezhetően készült erre az alkalomra: jó érzékkel válogatták össze a régebbi és a minden szempontból erősebb frissebb dalaikat, és sokszor jammelésbe hajolva prezentálták az egyébként hibátlanul megkomponált témákat A színvonalas dalokon és a jó fazonon túl pontosan ez a spontaneitás és lazaság teszi nagyon szerethetővé ezt a zenekart: simán és görcsmentesen váltanak saját dalból James Brown Sex Machine-jébe (tudják, ebben van a gerappa, ami valami ezeréves Sziget büntetőszlogenje volt), és ugyanígy játsszák végig még komolyabb meglepetést okozva a Led Zeppelin Black Dogját A hibátlan koncert után már csak a jövő kérdéses a Subscribe-nál: vajon beállnak ők is a hazai élvonal sorába, hogy évente kétszer végigjátsszák az országot, nyaranta pedig a fesztiválokat, vagy a korábbi külföldi kísérleteiket folytatva inkább "Nyugaton" méretik meg a produkciót, hogy kipróbálják: vajon ott is megáll-e a lábán A koncert alapján mindenképpen Petőfi Csarnok, február 27 ***** . .

Zene

Opera - Válságtermék - Weill-Brecht: Mahagonny városának felemelkedése és bukása

A Mahagonny a kényelmetlen igazságok és a még kényelmetlenebb szentenciák valóságos tárháza, így tán nem meglepő, ha elsőbben a recenzensből is néhány kevésbé komfortos mondat és némi tudákosság kívánkozik ki az évad hatodik operai bemutatója láttán (a baletteket most nem számítva). Nos, a premier színhelyéül szolgáló Thália Színházon kezdve a sort: mi tűrés-tagadás, az opera-előadások valamiképp nem működnek e falak között. Talán az épület dacol a műfajjal, vagy a múlt emlékei terhelik meg az élményt (bár ugyan miért ártana Kazimir Károly spektákulumokkal okító, elkötelezett szellemisége Brecht és Weill muzikális képeskönyvének?), nem tudni, ám az mindenesetre tény, hogy a hangulat immár többedszer marad alatta az operapremiereken okkal elvárható szintnek, s akkor a hétköznapi előadásokról jobb, ha nem is szólunk. Másrészt, László Ferenc

Zene

Színház - Van tüzed? - Vinnai András: Vakond

Hiába: a megértést akkor is nehezen adja föl az ember, ha tudja, hogy a színház nem egyetemi auditórium, az előadás nem olyan előadás. Hajlandó megmozgatni összes érzékét, asszociációs tárházát és absztrakciós képességeit, a fantáziájáról, tapasztalatairól, emlékeiről és vágyairól nem is beszélve - de a végén mégiscsak szeretne egyetlen, bárha rövid épkézláb mondatot összerakni arról, miről is szólt a Vakond című előadás. Csáki Judit

Film

Film

film - Largo Winch

Újabb képregényfit köszönthetünk; a belga-francia iskola éltanulóját, a saját nyelvterületén kiemelt (pop)kulturális javnak számító Largo Winchet.

Film

"Fontos a jó időzítés" - Sidsel Endresen énekesnő

Zakatoló szótöredékek, hosszan úszó, mélyen zengő hangok, az esztétikum határáig feszített expresszivitás. Napjaink egyik legeredetibb, experimentális projektekben gyakran részt vevő dzsesszénekesnője, a Bugge Wesseltoft nevével fémjelzett norvég Jazzland "istállójának" tagja, Sidsel Endresen február 21-én lépett föl a Trafó Live Remix estjén (a koncertről kritikánkat lásd a múlt heti lapszámban - a szerk.). A koncert első felében hallott izlandi Hildur Gudnadóttir csellójátékát és a svéd BJNilsen mixét, valamint Szalóki Ági énekét az est második részében a norvég Jan Bang és Erik Honoré keverték és értelmezték újra, megspékelve Endresen helyben improvizált énekével. Az ötvenhat éves énekesnővel a koncert után beszélgettünk. Eklics Krisztián, Győri Miklós, Kovács Orsolya

Film

"Beállítjuk Kennedy és Lincoln mellé" - Gus Van Sant filmrendező

Új filmje, a San Franciscó-i politikus és melegjogi aktivista működéséről szóló Milk nyolc Oscar-jelölést szerzett; a főszereplő, Sean Penn és a forgatókönyv meg is kapta a díjat. Az Otthonom, Idaho, a Gerry, az Elefánt, a Good Will Hunting, a Majd' megdöglik érte, a Drugstore Cowboy vagy a Néha a csajok is úgy vannak vele 56 éves rendezőjével Cannes-ban és a Berlinalén is beszéltünk. Kriston László

Könyv

Könyv

Mint üveggolyót - Piotr Klodkowski: A Kelet csodálatos zamata

Ha azt írom - márpedig éppen írom -, hogy szó van ebben a könyvben mindenféle fejfedőkről és szagokról, a piszok természetéről és viszonylagosságáról, az indiai rendőrök botjáról, a lahtiról, a szúnyogriasztóról mint szerzetesek avatási ajándékáról, bőrdzsekikről és egy kisúrolt teáskanna tragédiájáról, akkor úgy mondok igazat, hogy közben hazudok. - kovácsy -

Könyv

Titánok harca - Magyarics Tamás: Az Egyesült Államok története; Krausz Tamás: A Szovjetunió története

Lenyűgöző, s egyben kissé reménytelen feladat is viszonylag röviden tárgyalni a XX. század két gyökeresen eltérő karakterű szuperhatalmának történelmét. Az efféle összefoglalók hátránya, hogy számos esemény, összefüggés óhatatlanul kimarad - ezzel szemben lehetősége nyílik a szerzőknek arra, hogy ha esszéisztikus formában is, de valamiféle értelmet, intellektuális sorvezetőt adjanak a tárgyalt eseménysor alá. Mindezek mellett inkább pozitív, mint negatív az összkép, amennyiben az elkészült kötetek tartalmát, az általuk felvetett problémákat, a nagy események és mikromozgások magyarázatául kínált narratívákat tekintjük. Mindkettő vitákat fog kiváltani, elvégre szerzőiknek számos, az ideológiai-világnézeti polémiák metszéspontjában elhelyezkedő kérdésről markáns vélekedéseik vannak - amelyek nem feltétlenül esnek egybe a jelen vagy éppen a közelmúlt többségi, szakmai álláspontjával (ez különösen Krausz esetében áll). Barotányi Zoltán

Könyv

A piac mondja meg, hogy ki vagy? - Perneczky Géza két könyvéről

Az 1970 óta Kölnben élő, egyéni hangú művészettörténész és műkritikus egyben művész is: készített konceptuális fotókat, filmeket, mail art műveket, foglalkozott káoszelmélettel és növényrendszertannal is, majd 2000 körül váratlanul tradicionális festményekkel lepte meg a műpártoló közönséget. Az Extrém sportok című kiállításához írt bevezetőjében a nehezen értelmezhető fordulatot így kommentálta: "Ha azt kérdezné valaki tőlem, hogy 'Mondja, meghülyült maga, hogy ezeket csinálja?', odadugnám az orra alá a nyugdíjas-igazolványomat, és boldogan válaszolnám, hogy igen, mert nekem már szabad. Semmi sem érdekel, csak az, hogy kipróbáljam, [...] mi a szabadság." Dékei Kriszta

Könyv

Állandósuló árnyékában - Péterfy Gergely: Halál Budán

Jó pár hete egy korabeli metszet kissé túlzó, ám mégis megkapóan szép reprodukciójával nézek szembe, erős kontúrokkal rajzolt térkép barnított pauszon, Le Golfe de Venise, s miközben ennek története több szólamban, több hangon is felhangzik bennem, a férfiállat szenvedésein és szomorúságán, olykor pedig szenvelgésein gondolkodom, amennyire ez egyáltalán lehetséges; az asztalomnál ülök és sírok, míg ezt olvasom: "Solari gróf az asztalnál ült, és írt." k.kabai lóránt

Könyv

Utazás Nabokoviába - Vladimir Nabokov: Ada avagy Ardisi tüzek. Családi krónika

Nabokov egy korábbi könyvének fiktív költője, John Shade a következőket írja Gyér világ című, nagy költeményében: "A motelben halódó száműzött / Se jobb eset: ventilátor pörög / ... / Fullad, két nyelven űz ki ördögöt, / Tüdőben táguló csillagködöt." (609-616. sorok, Tótfalusi István fordítása); a vers regénybeli kommentátora pedig, Charles Kinbote (maga is száműzött) rögtön felsorolja az összes lehetséges kelet-európai nyelvet (köztük, az orosz és a zemblán mellett, a magyart), természetesen mind az angollal párosítva. Mondanunk sem kell, hogy az orosz-amerikai Nabokov igencsak belülről ismerte ezt a helyzetet; az 1962-es Gyér világ után, 1969-ben megjelent Ada avagy Ardisi tüzek című nagyregényében pedig mintha éppen egy ilyen, több világ és több kultúra között megrekedt, haldokló emigráns fantáziavilágát látnánk kibontakozni, melyet az általa ismert legkülönbözőbb kultúrák és nyelvek szövetéből álmodott össze magának. Dunajcsik Mátyás

Könyv

Kibújni a darócból - Kertész Imre: Európa nyomasztó öröksége

"Nem sokkal a fordulat - a rendszerváltás - előtt, amikor már érezhető volt a bomlás, elfogott az érdeklődés, hogy pontosabban is megtudjam, hol is élek valójában, hogy hol is rejlenek a korántsem csupán egzisztenciálisan, de történelmileg is abszurdnak látott és érzett létezésem gyökerei." Fejtő Ferencnek írta ezt Kertész, 1999-ben, tíz évvel a rendszerváltást követően. Az Európa nyomasztó öröksége című kötet úgy is olvasható, mint ennek a hosszan tartó érdeklődésnek a lenyomata. Az egész könyv pedig, amely Kertésznek az 1990 és 2008 között írott esszéiből kínál válogatást, olyan, mintha a rendszerváltás óta eltelt húsz év történetének lenne a jól megkomponált, szinte már előre eltervezett esszéregénye, vagy - óvatosabban fogalmazva - naplója. Földényi F. László

Könyv

"Idegen számomra a beszéd" - Schein Gábor író

A tavalyi évben három kötete is megjelent: egy esszégyűjtemény (Traditio - folytatás és árulás), egy verses regény (Bolondok tornya) és egy drámakötet (A herceg álma). A harminckilenc éves íróval, az ELTE Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének docensével új műveiről, nyelv és közösség viszonyáról, a magyar irodalomkritika szereplehetőségeiről beszélgettünk.

Könyv

Szkeptikuskonferencia - Hiteles cáfolatok

Kant állítólag kis cetlikre jegyezte fel gondosan mindazt, amit el kell felejtenie. Ha hiszünk a módszerében, akkor elő papírt, ceruzát, és írjuk: biorezonancia, homeopátia, asztrológia, vízautó, kristálylámpa, mentalizmus... Urfi Péter

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Kiszivárogtatás Iránban is megszerezhetők az USA elnöki helikoptere, a Marine One műszaki adatai, mert a védelmi minisztérium beszállítójától kiszivárogtak a kényes adatok, és egy fájlcserélő hálózaton is hozzáférhetők Végkielégítés Az alkalmazottak hatvan százaléka lop el cégadatokat, amikor otthagyja munkahelyét - állapította meg egy amerikai tanulmány A megkérdezett vállalatok csak 15 százaléka ellenőrizte, milyen nyomtatott vagy digitális dokumentumokat visz magával a távozó alkalmazott Holdszonda Küldetése végeztével a Holdba csapódott a Holdistennő-1 nevű kínai űrszonda, az ország első Hold-szondája Kína 2012-ben már leszállóegységet küldene az égitestre Õssejtek Brit és kanadai kutatók vasárnap bejelentették, hogy bőrsejtekből sikerült őssejtet gyártaniuk, ezért könnyen elképzelhető, hogy hamarosan nem lesz szükség embriókra az ilyen jellegű kutatásokhoz Õslelet Egy 8-10 millió éve élt, óriási, 6 méteres szárnyfesztávolságú tengeri madár szokatlan épségben megkövült koponyáját találták meg paleontológusok Peru sivatagos tengerparti sávjában, ahol hajdan rengeteg tengeri üledék rakódott le Zöld tea A japánok régóta próbálják gyógyszerré nyilváníttatni, de egy nemzetközi kutatás most bizonyította, hogy a zöld tea nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát Műhold Nem tudott leválni hordozórakétájáról, ezért a tengerbe csapódott egy amerikai légkörkutató műhold, amelyet a NASA akart pályára állítani A szerkezet a légkörben található szén-dioxid kibocsátó forrásait és elnyelő helyeit térképezte volna fel Világörökség lenne a Bikini-atoll Hivatalosan is világörökségi címre jelölik a Bikini-atollt, ahol 1946 és 1958 között 23 hidrogénbombát és atombombát robbantottak fel - adta hírül a Múlt-Kor portál a The Times nyomán A helyiek szerint a 12 éven át folytatott nukleáris tesztek ténye segíti majd előterjesztésüket, és reményeik szerint mindez visszacsábítja majd a turistákat ahelyszínre A 6 négyzetkilométeres atoll a bombarobbantásokat megelőzően lakott terület volt, ám lakosait kitelepítették a Kili szigetre A tesztek 1946 júliusában kezdődtek Ha megkapják a címet a Bikini-szigetek, ezzel az első északi-csendes-óceáni világörökségi helyszínné válhatnának Az első atombomba által elpusztított Hirosimát már a világörökség részévé nyilvánították Gyorsuló erózió Az Amerikai Geológiai Intézet (USGS) kutatói szerint Alaszka északkeleti partjának egy szakaszán megkétszereződött az erózió mértéke az elmúlt ötvenkét év alatt 1955 és 1979 között a partvonal átlagosan évente 6,8 métert hátrált A következő huszonhárom év alatt ez az iram huszonnyolc százalékkal nőtt Végül 2002 és 2007 között már évente 13,6 métert harapott le az erózió egy év alatt 2007 és 2008 között, amikor rekordmennyiségű jég tűnt el a tengerről, a part egy szakaszán huszonöt méter széles szárazföldsáv tűnt el A kutatók szerint ez a tendencia az éghajlatváltozás különböző hatásainak tudható be: a tengert borító jég eltűnésével és a viharok erősödésével e partokat egyre keményebben bombázzák a hullámok A melegebb víz és a növekvő tengerszint súlyosbítják mindezt Az északi-sarki partok ugyanis különösen fogékonyak az erózióra, mert csupán a jég tartja össze őket Az erózió hatásai már szembetűnők: egy 1970-es évekbeli olajfúró próbakút 2004 és 2005 közt kisodródott a tengerre, egy elhagyott inupiak falu is veszélyben forog Gyorsabb olvadás A vártnál gyorsabban olvad az antarktiszi jégtakaró, ami a világóceán soha nem látott vízszintemelkedéséhez vezethet - jelentették be Genfben a "Nemzetközi sarki év" eredményeit összesítve Az elmúlt évben 66 nemzet ötvenötezer tudósa végzett összetett kutatásokat a sarkvidékeken A nagyszabású vizsgálat keretében a klímakutatók műholdak, automatikus mérőállomások, tengeralattjárók segítségével, valamint helyszíni mintavétel révén állandóan figyelték a jég olvadásának mértékét A vizsgálatok szerint a legnagyobb antarktiszi gleccser, a Pine-szigeti mozgása 40 százalékkal gyorsult fel az 1970-es évekhez képest, a Smith-gleccseré pedig 83 százalékkal 1992-höz képest A felgyorsult mozgás miatt növekszik a gleccserek általi víz- és jégkibocsátás Az összes gleccser évente 103 milliárd tonna jeget veszít, mivel a kibocsátás meghaladja a lehulló hó mennyiségét Ez a folyamat megegyezik a Grönlandon tapasztalható olvadással, és ez felelős a tengerekben tapasztalható vízszintemelkedésért Az ENSZ klímakutató testülete 2007-ben azt prognosztizálta, hogy a 21 században a felmelegedés miatt 0,7-1,3 méterrel emelkedik meg a tengerek vízszintje, ami elönti az alacsonyabban fekvő területeket, és milliókat késztet menekülésre A friss prognózis szerint, ha az Antarktisz nyugati felét borító jégtakaró az óceánba csúszik, a tengerszint 1-1,5 méterrel is megemelkedhet az évszázad végéig A Google a Microsoft-perben Az Opera és a Mozilla után a Google szállt be a Microsoft antitrösztperébe, így már az összes jelentősebb böngésző gyártója az EU oldalán sorakozott fel az Internet Explorerrel kapcsolatos ügyben Az EU és a Microsoft közötti per az Opera böngészőt fejlesztő norvég cég kezdeményezésére indult januárban, nemrég csatlakozott a Firefoxot készítő Mozilla alapítvány, és a mostani bejelentéssel a Google is, amely a Chrome böngészője miatt érzi magát elnyomva a piacon Az EU már többször rótt ki súlyos bírságot a Microsoftra hasonló ügyekben: 2004-ben félmilliárd, 2006-ban további 280 millió, 2008 februárjában pedig újabb 900 millió euró volt a büntetés piaci fölénnyel való visszaélés, illetve a korábbi trösztellenes határozatok megsértése miatt . .

Tudomány

Arzén az ivóvízben - A zöld színű szörny

Szerény becslés szerint is legalább másfél millió magyar iszik olyan csapvizet, aminek arzéntartalma magasabb, mint az EU által megszabott egészségügyi határérték. Igaz, még nem tudjuk, mennyire káros az arzén ilyen nagy hígításban. Barotányi Zoltán