chili & vanilia - Francia-olasz-arab fúzió: tunéziai tagine

  • .
  • 2009. január 22.

Trafik

A tunéziai kollégával jóba lettünk. Megy a főzőcske oda-vissza, arab és magyar specialitásokkal ismertetjük meg egymást felváltva (kedvence a tarhonya).

A tunéziai kollégával jóba lettünk. Megy a főzőcske oda-vissza, arab és magyar specialitásokkal ismertetjük meg egymást felváltva (kedvence a tarhonya). Rajongója vagyok az arab konyhának, s egy tunéziai mamánál nincs jobb tanító. "Gasztrofranciául" és kézzel-lábbal kommunikálunk, a konyhában leomlanak a nyelvi korlátok. Készül kuszkusz (speciális edényben gőzölve), Mloukhia (jutalennek, vagy egyiptomi spenótnak nevezett, enyhén kesernyés zöld fűszernövény őrleményéből és bárányból hosszú órákon át főzött ünnepi étel). Különleges, igen markáns ízű fogás, trenírozott európai ízlelőbimbók szükségesek a befogadásához (valamivel kevésbé diplomatikusan úgy mondanám, ehetetlen). A tagine tunéziai változata merőben eltér az ismertebb marokkói - csúcsos tetejű, agyagedényben készült - fűszeres ragutól, nem is értem a névazonosságot. Tunéziában ugyanis tojásos étel, leginkább az olaszok frittatájára hasonlít. Vidéken ma is agyagedényben, parázson készül, azt de megkóstolnám!

Kényelmesen összerakható, elemei előre is elkészíthetőek. Lehet önmagában kínálni, pitával, salátával vagy arabos terülj-terülj asztalkám egyik fogásaként. Az eredeti változat bárányhússal, esetleg marhával készül, de más hússal vagy csak zöldségekkel is kiváló.

Tunéziai tojásos tagine

Hozzávalók (6-8 adag)

30 dkg pulykacomb, falatnyi darabokra kockázva

2 közepes hagyma, finomra aprítva

2 fokhagymagerezd, finomra aprítva

fél kk. cayenne-i bors

fél kk. őrölt fahéj

1 kk. őrölt római kömény

csipetnyi kardamom

ha van: 1 kk. ras el hanout (arab fűszerkeverék)

20 dkg zöldborsó (ilyenkor fagyasztott)

egy csokor friss petrezselyem, felaprítva

5 dkg reszelt sajt (gruyére, vagy más keményebb, markáns ízű fajta)

6 tojás

olaj, só, bors

A pulykahúsból fűszeres tokányfélét készítünk: a finomra aprított hagymát és fokhagymát kb. 3 ek. olajon, fedő alatt, csipetnyi sóval meghintve, üvegesre pároljuk. Megszórjuk a cayenne-i borssal, fahéjjal, római köménnyel, néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott pulykacombot, átforgatjuk. Felöntjük kevés (kb. 1 dl) vízzel, majd fedő alatt, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, kb. egy óráig. A főzési idő vége előtt öt perccel hozzáadjuk a zöldborsót is. A húst előző nap is el lehet készíteni. A tojásokat villával felverjük, összekeverjük a húsos raguval. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, enyhén sózzuk. Kiolajozott jénaiba öntjük, és 190 ·C-os sütőben kb. 15-20 percig sütjük, amíg a tojás megszilárdul. Langyosan vagy hidegen, felszeletelve kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.