chili & vanilia - Halak, lazac, wok'n roll

  • .
  • 2009. február 26.

Trafik

Kínából származik, de Délkelet-Ázsia más országaiban is elterjedt, évszázadok óta használják. A wok ma már nálunk is elég népszerű, egy jó wokkal az egész háztartást el lehet vinni, komplett menüket lehet varázsolni.
Ki mondta, hogy csak a szójás-gyömbéres zöldségeket lehet benne készíteni? Az üzletekben többfajta anyagból gyártott wok kapható: öntöttvas, alumínium, rozsdamentes acél vagy akár teflonbevonatú. Utóbbit lehetőség szerint hagyjuk, mert nem alkalmas 200 ·C hőfok fölötti főzésre. Aki picit is komolyan szeretné venni, annak inkább a hagyományos, öntöttvasat, ill. még inkább az ázsiai hozzávalókat áruló boltokban vagy kínai piacokon kapható olcsó, vékonyabb, egyszerű acélból készítettet érdemes beszereznie, ugyanis leginkább ezek alkalmasak arra a funkcióra, ami a wok legnagyobb erőssége: az ételek legmagasabb hőfokon történő, hirtelen pirítása. Igazán gáztűzhelyen, nyílt lángon lehet jól használni, az elektromos, illetve kerámialapos tűzhelyeket sajnos soha nem lehet olyan erősre felhevíteni, ami a tökéletes végeredményhez kellene.

A pirításhoz a serpenyőt zsiradék nélkül kell forróra hevíteni, hogy szinte füstöljön. Ekkor öntünk bele egy kevés olajat (mogyoró-, kukorica-, esetleg napraforgó-, de soha ne olívaolajat!), majd rádobjuk a pirítandó zöldséget/húst. Rázogatva, kevergetve percek alatt elkészül. A pirításon kívül nyugodtan ki lehet próbálni mást is: párolórács vagy ráilleszkedő bambuszpároló segítségével például fantasztikus párolt hal vagy zöldség készülhet szemtelenül rövid idő alatt.

Zöldfűszereken gőzölt lazacfilé

Hozzávalók (4 személyre):

4°15 dkg-os lazacfilé

1 nagy csokor friss petrezselyem

1 nagy csokor bazsalikom (vagy pl. kapor)

5-6 szál újhagyma

fél citrom, karikákra szeletelve

A wokban vizet forralunk, annyit, hogy a párolóedény alja ne érjen a vízhez. Közepesre vesszük a lángot, hogy a víz csak gyöngyözzön. Használhatunk bambuszpárolót, vagy a wok rácsát (ekkor a tetejét rá kell tenni). Ha bambuszpárolót használunk, azt mindig ki kell bélelni sütőpapírral vagy salátalevelekkel, hogy ne ragadjon le az étel. Az aljára (vagy a rácsra) tesszük a friss fűszernövényeket, a citromkarikákat, a kettévágott újhagymákat, majd ráfektetjük a megsózott halszeleteket. Rátesszük a fedőt, és 7-8 percig pároljuk, hogy átjárják az aromák.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.