chili & vanilia - Halak, lazac, wok'n roll

  • .
  • 2009. február 26.

Trafik

Kínából származik, de Délkelet-Ázsia más országaiban is elterjedt, évszázadok óta használják. A wok ma már nálunk is elég népszerű, egy jó wokkal az egész háztartást el lehet vinni, komplett menüket lehet varázsolni.
Ki mondta, hogy csak a szójás-gyömbéres zöldségeket lehet benne készíteni? Az üzletekben többfajta anyagból gyártott wok kapható: öntöttvas, alumínium, rozsdamentes acél vagy akár teflonbevonatú. Utóbbit lehetőség szerint hagyjuk, mert nem alkalmas 200 ·C hőfok fölötti főzésre. Aki picit is komolyan szeretné venni, annak inkább a hagyományos, öntöttvasat, ill. még inkább az ázsiai hozzávalókat áruló boltokban vagy kínai piacokon kapható olcsó, vékonyabb, egyszerű acélból készítettet érdemes beszereznie, ugyanis leginkább ezek alkalmasak arra a funkcióra, ami a wok legnagyobb erőssége: az ételek legmagasabb hőfokon történő, hirtelen pirítása. Igazán gáztűzhelyen, nyílt lángon lehet jól használni, az elektromos, illetve kerámialapos tűzhelyeket sajnos soha nem lehet olyan erősre felhevíteni, ami a tökéletes végeredményhez kellene.

A pirításhoz a serpenyőt zsiradék nélkül kell forróra hevíteni, hogy szinte füstöljön. Ekkor öntünk bele egy kevés olajat (mogyoró-, kukorica-, esetleg napraforgó-, de soha ne olívaolajat!), majd rádobjuk a pirítandó zöldséget/húst. Rázogatva, kevergetve percek alatt elkészül. A pirításon kívül nyugodtan ki lehet próbálni mást is: párolórács vagy ráilleszkedő bambuszpároló segítségével például fantasztikus párolt hal vagy zöldség készülhet szemtelenül rövid idő alatt.

Zöldfűszereken gőzölt lazacfilé

Hozzávalók (4 személyre):

4°15 dkg-os lazacfilé

1 nagy csokor friss petrezselyem

1 nagy csokor bazsalikom (vagy pl. kapor)

5-6 szál újhagyma

fél citrom, karikákra szeletelve

A wokban vizet forralunk, annyit, hogy a párolóedény alja ne érjen a vízhez. Közepesre vesszük a lángot, hogy a víz csak gyöngyözzön. Használhatunk bambuszpárolót, vagy a wok rácsát (ekkor a tetejét rá kell tenni). Ha bambuszpárolót használunk, azt mindig ki kell bélelni sütőpapírral vagy salátalevelekkel, hogy ne ragadjon le az étel. Az aljára (vagy a rácsra) tesszük a friss fűszernövényeket, a citromkarikákat, a kettévágott újhagymákat, majd ráfektetjük a megsózott halszeleteket. Rátesszük a fedőt, és 7-8 percig pároljuk, hogy átjárják az aromák.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.