chili & vanilia - Halak, lazac, wok'n roll

  • .
  • 2009. február 26.

Trafik

Kínából származik, de Délkelet-Ázsia más országaiban is elterjedt, évszázadok óta használják. A wok ma már nálunk is elég népszerű, egy jó wokkal az egész háztartást el lehet vinni, komplett menüket lehet varázsolni.
Ki mondta, hogy csak a szójás-gyömbéres zöldségeket lehet benne készíteni? Az üzletekben többfajta anyagból gyártott wok kapható: öntöttvas, alumínium, rozsdamentes acél vagy akár teflonbevonatú. Utóbbit lehetőség szerint hagyjuk, mert nem alkalmas 200 ·C hőfok fölötti főzésre. Aki picit is komolyan szeretné venni, annak inkább a hagyományos, öntöttvasat, ill. még inkább az ázsiai hozzávalókat áruló boltokban vagy kínai piacokon kapható olcsó, vékonyabb, egyszerű acélból készítettet érdemes beszereznie, ugyanis leginkább ezek alkalmasak arra a funkcióra, ami a wok legnagyobb erőssége: az ételek legmagasabb hőfokon történő, hirtelen pirítása. Igazán gáztűzhelyen, nyílt lángon lehet jól használni, az elektromos, illetve kerámialapos tűzhelyeket sajnos soha nem lehet olyan erősre felhevíteni, ami a tökéletes végeredményhez kellene.

A pirításhoz a serpenyőt zsiradék nélkül kell forróra hevíteni, hogy szinte füstöljön. Ekkor öntünk bele egy kevés olajat (mogyoró-, kukorica-, esetleg napraforgó-, de soha ne olívaolajat!), majd rádobjuk a pirítandó zöldséget/húst. Rázogatva, kevergetve percek alatt elkészül. A pirításon kívül nyugodtan ki lehet próbálni mást is: párolórács vagy ráilleszkedő bambuszpároló segítségével például fantasztikus párolt hal vagy zöldség készülhet szemtelenül rövid idő alatt.

Zöldfűszereken gőzölt lazacfilé

Hozzávalók (4 személyre):

4°15 dkg-os lazacfilé

1 nagy csokor friss petrezselyem

1 nagy csokor bazsalikom (vagy pl. kapor)

5-6 szál újhagyma

fél citrom, karikákra szeletelve

A wokban vizet forralunk, annyit, hogy a párolóedény alja ne érjen a vízhez. Közepesre vesszük a lángot, hogy a víz csak gyöngyözzön. Használhatunk bambuszpárolót, vagy a wok rácsát (ekkor a tetejét rá kell tenni). Ha bambuszpárolót használunk, azt mindig ki kell bélelni sütőpapírral vagy salátalevelekkel, hogy ne ragadjon le az étel. Az aljára (vagy a rácsra) tesszük a friss fűszernövényeket, a citromkarikákat, a kettévágott újhagymákat, majd ráfektetjük a megsózott halszeleteket. Rátesszük a fedőt, és 7-8 percig pároljuk, hogy átjárják az aromák.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.