A pirításhoz a serpenyőt zsiradék nélkül kell forróra hevíteni, hogy szinte füstöljön. Ekkor öntünk bele egy kevés olajat (mogyoró-, kukorica-, esetleg napraforgó-, de soha ne olívaolajat!), majd rádobjuk a pirítandó zöldséget/húst. Rázogatva, kevergetve percek alatt elkészül. A pirításon kívül nyugodtan ki lehet próbálni mást is: párolórács vagy ráilleszkedő bambuszpároló segítségével például fantasztikus párolt hal vagy zöldség készülhet szemtelenül rövid idő alatt.
Zöldfűszereken gőzölt lazacfilé
Hozzávalók (4 személyre):
4°15 dkg-os lazacfilé
1 nagy csokor friss petrezselyem
1 nagy csokor bazsalikom (vagy pl. kapor)
5-6 szál újhagyma
fél citrom, karikákra szeletelve
só
A wokban vizet forralunk, annyit, hogy a párolóedény alja ne érjen a vízhez. Közepesre vesszük a lángot, hogy a víz csak gyöngyözzön. Használhatunk bambuszpárolót, vagy a wok rácsát (ekkor a tetejét rá kell tenni). Ha bambuszpárolót használunk, azt mindig ki kell bélelni sütőpapírral vagy salátalevelekkel, hogy ne ragadjon le az étel. Az aljára (vagy a rácsra) tesszük a friss fűszernövényeket, a citromkarikákat, a kettévágott újhagymákat, majd ráfektetjük a megsózott halszeleteket. Rátesszük a fedőt, és 7-8 percig pároljuk, hogy átjárják az aromák.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com