chili & vanilia - High-Life-torta

  • .
  • 2007. április 19.

Trafik

Minden családban ott lapul valamelyik polcon a generációkon át öröklődő, megsárgult, foltos, szakadozott lapokból álló, többször összeragasztgatott, régi szakácskönyv.

Minden családban ott lapul valamelyik polcon a generációkon át öröklődő, megsárgult, foltos, szakadozott lapokból álló, többször összeragasztgatott, régi szakácskönyv. Benne nagymamáink kézírása, feljegyzései, az oldalak között egy-egy megbújó, dohos szagú kockás papír, rajta az ismerős sütemény leírása. A receptek mellé itt-ott rövid személyes kiegészítés vagy minősítés (nagyon finom). Az utolsó, üres oldalakon pár saját tipp, az enyémben gombóc és sajtos rúd. Néhány éve került hozzám - talán inkább eloroztam. Olyan rossz állapotban volt már, hogy szépen beköttettem, így még vándorolhat sok évtizeden át.

A miénk bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet összeállítása: "A jó házi konyha. Így kell főzni! A sütés-főzés tudományának új kódexe", amely először 1924-ben, a Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. gondozásában jelent meg. A példányom ötödik, átdolgozott kiadás, 1934-ben látott napvilágot. A magyar gasztronómiai irodalom bibliográfiáját böngészve olyan csodálatos, izgalmas világ tárul fel, hogy az ember megriad, jaj, nehogy egy új, költséges szenvedély kerítse hatalmába. Szeretem a régi szakácskönyvek címeit, fejezeteit (Uzsonna, leány-jour; Hideg büfé, lunch, kerti mulatság), és mindig is izgatták a fantáziámat az érdekes nevű receptek, amelyek a mi családunkban soha nem készültek. Pl. a Nemzetközi torta vagy a High-Life-torta.

Hogy utóbbi honnan kapta nevét, sajnos nem sikerült kiderítenem, nagy valószínűséggel nem a 20-as években elterjedt, azonos nevű ghánai zenei- és táncirányzatról. Talán inkább az akkori jómódú elit és annak cukrászai körül kellene keresgélni. Hogy eredetileg vajon hogy nézhetett ki ez a torta, sütötte-e valaha bárki is, rejtély. Nálunk soha, de ki tudja, valakinél talán a mai napig ez kerül az asztalra ünnepekkor vagy családi eseményeken. Íme a felélesztett változatom:

Hozzávalók (4-6 személyre)

4 tojásfehérje, szobahőmérsékleten

12 dkg porcukor

12 dkg darált dió

1 kk. vaníliakivonat

csipet só

A töltelékhez:

15 dkg darált dió

2 dl tejszín

10 dkg cukor

1 kk. őrölt fahéj

fél narancs reszelt héja

A sütőt előmelegítjük 180 ·C-ra. A finomra darált diót összekeverjük a porcukorral, egyszer átszitáljuk. A tojásfehérjét elektromos habverővel kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és egy csipet sót. Beleforgatjuk a diót. 15-20 perc alatt három, kb. 18 cm átmérőjű tortalapot sütünk (két menetben). Teljesen kihűtjük. A krémhez forráspontig melegítjük a tejszínt. Hozzákeverjük a diót, cukrot, reszelt narancshéjat és a fahéjat, sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, a tortalapok közé kenjük. Előző nap érdemes elkészíteni. A süteményt bevonhatjuk olvasztott keserű csokoládéval, vagy tálalhatunk mellé külön csokoládémártást. Esetleg csak szórjuk meg porcukorral. Nagyon finom.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk