Lehetetlen feltérképezni az összes fajtát, hiszen ahány ország, annyi szendvics. Számos nemzetnek van azonban jellegzetes sajátja. A legtöbb ilyet talán Amerikában találni, nézzünk néhányat: a BLT - a klasszikus: bacon, lettuce, tomato - azaz bacon, saláta, paradicsom a hozzávalók rövidítését viseli, és fogalom. Reuben-szendvics - a kultikus: rozskenyérszeletek között pácolt marhahús, savanyú káposzta, ementáli és ezersziget öntet. De utazhatnánk akár távolabbra is: meglepő módon Ázsiában is találunk példát. A vietnami bánh mi a világ egyik legzseniálisabb étele, a gyarmati fúziós konyha remeke, grillezett malacsültfalatok, zöldségek, rengeteg aromás zöldfűszer a franciáktól tanult ropogós bagettbe pakolva.
A szendvicsek világának egyik elegánsnak egyáltalán nem mondható francia nagyura, ill. nagyasszonya a párizsi brasserie-k étlapjának nélkülözhetetlen eleme, a Gruyére-sajtos, sonkás melegszendvics, amelyet croque-monsieur néven először 1910-ben kínáltak a kávéházak. Tükörtojással megfejelt változata a croque-madame - a névadó a tükörtojás láttán vajon női kebelre vagy kalapra asszociált? Nem modern fogás, de vendégek és családtagok egyaránt az utolsó falatig elpusztítják.
Croque-monsieur grillezett gombával, friss petrezselyemmel
Hozzávalók (4 adag):
8 szelet kenyér
4 szelet sonka
12 dkg reszelt Gruyére sajt (vagy más kemény,
markáns ízű)
A besamelmártáshoz:
1 ek. vaj
1 púpozott ek. liszt
1 dl tej
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió, só, bors
15 dkg gomba, petrezselyem
Először elkészítjük a besamelt: a vajat közepes lángon megolvasztjuk, amikor habzik, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetjük, úgy, hogy ne barnuljon meg. A meleg tejet lassan hozzáöntjük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A gombát megtörölgetjük (nem mossuk), szeletekre vágjuk, vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A kenyérszeletek egyik felét megkenjük a besamellel, ezt megszórjuk a reszelt sajttal. Egy szelet sonkát helyezünk rá, aztán a gombákat, megszórjuk a petrezselyemmel, végül ismét reszelt sajttal. Befedjük a másik szelet kenyérrel, tetejére kevés besamelt és sajtot teszünk. Grillben pár perc alatt megsütjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com