Tartalom

Narancs XIX. évf. 25. szám (2007-06-21)

Publicisztika

Publicisztika

Az ajtók záródnak (Az RMDSZ válságáról)

Szokatlan üzenetváltás esett a minap Románia és Magyarország között. A magyar külügyminisztérium szakállamtitkára figyelmeztette Románia budapesti nagykövetét, hogy a magyar közvélemény "zavarba jött" a román belpolitika néhány eseményétől. A "magyar közvélemény" lányos zavarát az váltotta ki, hogy a román államfő (kémkedés vádjával) felfüggesztette a román kormány egyik miniszterét - Nagy Zsoltot, akit az RMDSZ delegált az informatikai tárca élére.

Publicisztika

A kutya meg a farka - Új színigazgató Szolnokon

A szolnoki kutya olyan kutya, amelyik nem hagyja, hogy a farka csóválja. A közismert szólásmondást (Szolnok nélkül, persze) - nyilván transzparenciája miatt, de hát a szólásmondások már csak ilyenek: transzparensek - előszeretettel használják különféle politikusok (vö. még: nyúl és puska, befőtt és nagymama, csík és repülő), föltehetően azért, hogy a nép egyszerű gyermeke is értse, mit mondanak. Legutóbb a szolnoki polgármester, Szalay Ferenc érezte találónak a színigazgatói pályázat kapcsán keletkezett hullámverésre - és igaza volt.

Egotrip

Egotrip

Modern Talking (Kitaláció)

Kitaláció Az utóbbi hetekben több emberrel is találkoztam, aki szörnyülködött, hogy micsoda szó az, hogy kitaláció. Hogy ilyen szó nincs is. Hogy micsoda hibrid, öszvér, torzszülött, hiszen az első fele magyarul, a második latinul van.

Egotrip

Ekotrip (Verseny, függetlenség, stílus)

Verseny, függetlenség, stílus "Verseny van a magyar lakossági bankszektorban, egyes szegmensekben még erősebb is, mint az EU más országaiban" - tette közhírré sajtótájékoztatóján a Magyar Bankszövetség elnöke egy "átfogó, független" elemzés alapján. A szövetség megbízásából a McKinsey tanácsadó cég által készített tanulmány rezüméje szerint ugyanis "erős és intenzív verseny van a magyar bankok között", amit (szerintük) az ún. struktúra-magatartás-teljesítmény elemzési keret mindhárom eleme tükröz.

A szerk.

A szerk.

Rosáltak

A kormányátalakítás híre változatos spekulációk előtt nyitott teret közéletünkben. Nem csak a sajtó meg a hozzá lecsatlakozott politológusi tömegek lelték kedvüket a változások megfejtésében s az így formálódó jövő kiókumlálásában. De maguk a koalíciós politikusok is erősen törték a fejüket azon, szigorúan név nélkül, hogy most a Lamperth Mónika alatti szék kicserélése vajon Gyurcsány és a párt konfliktusában az előbbi, netán az utóbbi malmára hajtja-e a vizet, vagy hogy Iváncsik államtitkár kiszervezése Szekeres miniszter alól mekkora csapás a honvédelmi tárca irányítójának ambícióira, s szorult helyzetén enyhít-e vagy súlyosbít Vadai államtitkár asszony rég várt érkezése a felelős posztra. (Mi sem tudtunk ellenállni a kísértésnek, erről beloldalaink tanúskodnak.)

A szerk.

A szerk.

A Gruppen-botrány

Következőkben az olajozottan, demokratikusan, a választók által jól átláthatóan, szigorú etikai normák szerint működő korrupció mellett fogunk - mély demokratikus meggyőződésből - érvelni, gyengébb idegzetű olvasóink, kérjük, lapozzanak a 43. oldalra, ahol egy andalító kritikát olvashatnak Debussy andalítón léleknyugtató művészetéről. Köszönjük.

Külpol

Külpol

A Fatah-Hamasz-konfliktus: Osztott pályán

A kegyetlen palesztin belháború nyomán a Gázai övezetet már Gázasztánnak, Hamasztánnak becézi a világsajtó, Ciszjordániában pedig szükségkormány alakult a választásokon győztes radikálisok kihagyásával. Rég volt ilyen bizonytalan a palesztinok jövője.

Belpol

Belpol

A K&H-ügy titokszolga-áldozata: Katonai parádék

Harmadfokú eljárására készül a maffiaellenes központ egykori vezetője, Bácskai János, az úgynevezett Kulcsár Attila-féle brókerbotrány "melléktermékeként". A tábornok nem várja meg a procedúra végét: önként leszerel, hogy azután - információnk szerint - a Leisztinger-cégbirodalom biztonsági vezetője legyen.

Belpol

Váltás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal élén: Frontok és homlokzatok

Mi marad szeretett fővárosunk utcáiból, tereiből és házaiból pár év múlva? A bontani sosem rest ingatlanfejlesztőket és a kerületi önkormányzatokat egyedül a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tudja, tudta feltartóztatni. A kulturális miniszter viszont a minap cserélt: a KÖH elnöki székében Varga Kálmánt Mezős Tamás műegyetemi tanár váltotta. A "rugalmasabbnak" gondolt új elnökkel sokan az épített örökség elherdálása elleni, javarészt eredményes harc végét jósolják.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A sün átmegy a határon

Úgy illik, hogy a helyreigazítással kezdjem, a múltkor Kísértetnek olvastam (s persze rögtön írtam is) a Kísérletet, Freud hál' istennek nem néz tévét - mindenki mást megkövetek ezúton.

Trafik

kertész lesek - MALOMTÓ

A természet csodája terül el a Lukács fürdővel átellenben, a Frankel Leó úton. Egy kis tavacska, ami a XV. században épült felhévízi malom gátjai duzzasztotta víz hatására keletkezett, s vált az összes budai gyógyforrás szabályozójává.

Trafik

csontzene - Hoffmann visszatér

Lassan lezárul a zárt térben tomboló hangversenyévad, a muzsikusok egyre inkább a természetes szabadba húzódnak, kitéve hangszereiket az esőnek, fagynak, lehangolódásnak, ám a Zenegyűlölő legfeljebb csak szóban követi őket, tartva magát egy évvel ezelőtt megfogalmazott kissé karcos maximájához: vidékre nem!

Zene

Zene

Hosszú az út Winnipegbe - Marc Evans: Hósüti (dvd)

Bemutatni, hogy az ember mennyire szeretetreméltó és mennyire sebezhető, világos, bár nehezen megfogható hivatala egy játékfilmnek. A hit, hogy az ilyesmi nemcsak mozihősök sajátja, adott esetben nézőhegyeket mozgathat meg - így épp ezen a területen tapasztalható a legtöbb visszaélés (bár gonoszok is versenyben vannak, kétségtelenül).

Zene

A csillagok felé - Január Herceg Horo Olh kiállítása Székesfehérváron (képzőművészet)

"Szervusz Univerzum, Szerbusztok ti többiek!" - olvasható Baksa-Soós János "pioneer művész" kiállításának bejáratánál. A barátságos üdvözlés elsősorban a világegyetemben létező sok-sok galaxisnak szól, de bárki magára veheti, aki megérti és felismeri saját, egyedi és megismételhetetlen mikrokozmoszlétét, és nyitott a meseszövő kollégák (az égen csillagként tündöklő makrokozmoszok) üzeneteinek befogadására. Január Herceg Horo Olh mint az űrhajózás korának egyik képviselője egyfajta közvetítő szerepet tölt be az univerzum végtelen számú teremtője és miközöttünk; segítségével talán hazaérkezhetünk, otthon érezhetjük magunkat a világban.

Zene

Képben vagyunk - Groó Diana: Tarka képzelet I-V. (rövidfilm)

Hogy mennyire ismerős vásznakon forgolódunk, és mennyire vásznakon, arra két látszólag (valójában meg pláne) távoli példát hozunk. Emlékeznek Mary Poppinsra? Fogta az aprónépet, beleugrott vele a gyufaárus krétarajzába, s máris ott sürögtek-forogtak körülöttük a frakkos pingvinpincérek. Vagy az űzött nyúlra Enyedi Ildikó Bűvös vadászából? A pofára esett kutyák képit nem is lehet feledni... Ezzel persze nem állítjuk, hogy túl is lelakott lenne ez a ház - pláne a látottak után.

Film

Film

"Nem monó emberek vagyunk" (Laurie Anderson, harmadszor)

1990-ben az Empty Places turnéval járt itt, a színpadról le is fotózta tapsoló közönségét, benne van a munkássága első két évtizedét összefoglaló könyvben. 1995-ben e kötet címét viselte a turné: Stories From The Nerve Bible. Harmadjára, épp hatvanévesen, a Homeland hozta ide, s ezúttal álomrajzaiból és videóiból kiállításokat is szerveztek két hangversenye köré.

Könyv

Könyv

Tisztázatlan viszonyok

Háy János: A gyerek

"Másképpen nem is bírhatnánk élni, hisz maga az élés valójában egy olyan szükségszerűen rossz folyamat, amit nem terhelhetünk tovább, például azzal, hogy ebben mi is, a magunk döntéseivel bűnösek vagyunk."

Könyv

A PLR itthoni esélyei: Senki Alfonz és a nagy gebin

Egy tizenöt éves európai közösségi irányelv értelmében jogdíj járna a szerző számára a közkönyvtári kölcsönzés után is, aminek az érvényesítéséért már évek óta küzdenek az irodalmi szervezetek. Úgy tűnik, most végre történik valami. A kérdés csak az, hogy a restanciánk alkalmas-e a nemzeti kultúra támogatására. Ha jogkövetők vagyunk, aligha.

Könyv

Egy pragmatista faun délutánja (Richard Rorty, 1931-2007)

A korszellemmel legtöbben úgy vagyunk, hogy fel sem ismernénk, ha elmenne mellettünk az utcán, de ez csak azért van, mert a legtöbben nem vagyunk nagy gondolkodók. Velük ugyanis ilyesmi nem eshet meg. Persze nem feltétlenül szemtől szembe történik ez a találkozás. Van úgy, hogy a korszellem nem ismeri fel a nagy gondolkodót, s akkor később kell lihegve utánaszaladnia.

Tranzit

Tranzit

Ötvenéves a Trabant: Mit sem változott

Mindenkinek van egy trabantos története, mindenkinek majdnem ugyanaz: nyugat-európai állampolgárok futnak össze a furcsa szerzet láttán, s mosolyogva veregetik meg a kék útleveles magyar turisták vállát. "Ügyesek voltatok, fiúk. Mi sem tudnánk különbet összehozni a sufniban. De ilyen messzire azért nem merészkednénk vele."

Tudomány
Lélek

Lélek

Közúti balesetek Magyarországon: Kereszt vagy traffipax?

Hogy érdemi intézkedések történjenek az ezredforduló óta romló közlekedésbiztonság javítására, ahhoz az évi 1300 halott és a nemzetgazdaságot érő közel 300 milliárd forintos veszteség sem tűnik elégnek. A megoldások kézenfekvőek, a befektetések pedig a jelek szerint gyorsan megtérülnek. A politika mintha óhatatlan veszteségnek tekintené a közlekedés áldozatait.