tévésmaci - A sün átmegy a határon

  • .
  • 2007. június 21.

Trafik

Úgy illik, hogy a helyreigazítással kezdjem, a múltkor Kísértetnek olvastam (s persze rögtön írtam is) a Kísérletet, Freud hál' istennek nem néz tévét - mindenki mást megkövetek ezúton.
Cserébe közlöm, hogy sült hagymacsörmőt lehet kapni a híres bútoráruház élelmiszerosztályán, ami az északi típusú hotdogok úgyszólván elengedhetetlen alkotórésze (van virsli is). Márpedig kedvencem, a svéd hotdog ezen a héten főszereplőként jelentkezik a tévében, amiből az áruház nevét is kitalálhatják. A Zsernyákok egy svéd vígjáték kis rendőrök nagy napjairól - de bármennyire svéd, bármennyire rendőrös és bármennyire is vígjáték, elsősorban családi mozi, már a szakkifejezés vállalkozói értelmében: a stáblistán legalább öt Fares nevű személlyel találkoztam, pedig csak akkor kezdtem számolni őket, amikor feltűnt tömeges jelenlétük (a főszereplőt egyenesen Fares Faresnek hívják, roppant helyes fiú, a megszólalásig hasonlít Zlatan Ibrahimovicsra). Egy gátlástalan burleszk, nem is az emelkedettebb fajtából: semmi Chaplin, 100 százalék Stan és Pan, az a feszélyező fajta, amikor nem lehet eldönteni, hogy nem véletlenül kínjában röhög-e az ember. Úgy kezdődik, hogy már az elején mindenki nagyon hülye. Ám hamar kiderül: ennél jóval többről van szó, szerencsétlenek is. Azon filózni a zsöllyében, hogy most ki a kreténebb, a szereplők bármelyike, vagy aki kitalálta őket (vagy én, hogy tévézek)? Benyomásom szerint úgy eshetett a dolog, hogy egy csomó Fares elment Svédországba a jó élet reményében. Látták, hogy jó, csak egy kicsit unalmas. Hogy feldobják egy cseppet, nekiálltak filmet csinálni, mert ilyesfélék is beleférnek ott a jólétbe. És bejött nekik, végtére be is rúghattak volna. Szerintem jól választottak, bár a helyi vodkákról is annyi jót hall az ember (többek közt ebben a filmben is).

Pénteken (22-én) az MGM-en 18.40-kor egy kis hetvenes évek: Pénzt vagy életet! Versenyfutás a terroristák robbanószerkezetével a luxushajón, Omar Sharif a kapitány, Richard Harris a bombaspecialista és David Hemmings az ő kis segédje - vajon melyikük hagyja ott a fogát?

Szombaton... ezt nem hiszik el, "Sámán és táltos hétvége" kezdődik a Duna tévén. Sámán, sámán, ne már! Nem mintha az m2-n 20.35-kor nyomott Szigorúan ellenőrzött vonatoktól dobnék egy hátast, ilyenkor kellene tapicskázni, de olyan ciki... Én azért este nyolckor megnézem a Dunán a Kívül tágasabbat, bár nem nagyon értem, hogy Wendersnek mi köze a sámánokhoz? Csinálok egy sámlit a leguánomnak.

Vasárnap este nyolckor a Zone Európán Miért ölnek meg egy bírót? Alighanem azért, mert most van a szezonja az olasz társadalmi krimiknek, ez például 1974-es, s az irály fő specialistája, Damiano Damiani rendezte, nézzék meg, én akkoriban eléggé bírtam őket, s mondhatom, ez volt a fénykorom, például a németeknek szurkoltam a hollandok ellen a döntőn - szerintem egyedül a kerületben. A sors egy súlyosabb igazságtalansága, hogy fél kilenckor az m2-n már a Válás olasz módra kezdődik. Az HBO-n kilenckor startoló Sziriana engem nem zavar, de az éjfél után tíz perccel a tv2-n lökött Hal Hartley-film, az Amatőr már csak egészen kezdő sznoboknak mondhat valamit. Ja, konkrétan azt, hogy nekik se könnyű...

Hétfőn Idétlen időkig, hm? (tv2; 11.35) Este (22.30; m2) az előbbi felmerülésből az opus magnum: Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében.

Kedden a mondott Zsernyákok 11.50-kor a tv2-n.

Szerdán Az oroszlán ugrani készül (m1; 20.10; Bujtor összever mindenkit, pedig hol van még Ötvös Csöpi, Szörényi Levente tízpercenként elénekli, hogy miért hagytuk, hogy így legyen, pedig hol van még a szívcsakra Pomáztól) vetélkedik a Doktor Zsivágóval (Duna; 20.20; pedig hol van még a Dr. Zsírvágó szépségklinika).

Csütörtökön éjjel még egy Marnie (tv2; 1.15), aszt annyi.

Ezen a héten sem megyünk a falnak a műsortól, de ki várt mást?

Figyelmébe ajánljuk