chili & vanilia - Hull a szilva a fáról...

  • .
  • 2007. augusztus 16.

Trafik

Bálint gazda honlapján olvasom, hogy a szilva "hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs; gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut".
Szégyen, hogy ehhez képest a kedvencek toplistáján talán még a tízbe sem kerülne be. Hallott már valaki olyan ínyencről, aki egy nyári napon pár szem hamvas szilva után sóvárog? Pedig miért ne?

A gourmet-dobogó tetejére mindenképpen a falun, üstben főzött, sűrű, szinte fekete, savanykás-füstös ízű szilvalekvár kerülne - házi derelyében, papucsban vagy akár csak egy szelet kenyéren. Jöhetnek annak német, osztrák, cseh változatai (Pflaumenmus, Powidl, povidlo), amelyek teljesen cukor nélkül vagy egész kevéssel készülnek, és bukták, táskák, kalácsok töltelékeként tarolnak. Az ezüstérmet megosztva a két legfinomabb deszszertszilva: a Reine Claude és a Mirabella kapják - előbbi kerek, zöld ringlót Claudia királynéról, I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el, utóbbi lotaringiai fajta. Mindkettő édes, lédús, zamatos. Harmadik helyezést pedig aszalt formájában érdemel - így az ageni szilva a legfinomabb - vörösborban párolva, marokkói fűszeres ragukban vagy armagnackal kevert fagylaltban.

Számos különleges elkészítési mód is létezik: az umebosi számunkra valószínűleg idegen ízű, de hazájában, Japánban rendkívül népszerű, sós, savanyú, eltett japán szilvaféle; a kínai szilvaszószt tavaszi tekercs vagy sült oldalas mellé adják. A Cock-a-leekie pedig hagyományos skót, póréhagymás csirkeleves, aszalt szilvával. (Bár levesért nem kell olyan messzire mennünk, hiszen némely hazai vidékeken ma is készül a savanykás cibere). Csak egész csöndben jegyzem meg, hogy természetesen nem feledkeztem meg a slivovicák és pálinkák világáról sem. Alábbi mártás viszont kiváló grillezett húsokon, sülteken, füstölt sonka mellé, vagy akár szendvicsben is.

Csípős-fűszeres barbecue-mártás szilvából

Hozzávalók (3 dl-hez):

1/2 kg meghámozott, kimagozott, jó minőségű, illatos, érett, lédús szilva

1 nagy hagyma

2 gerezd fokhagyma

fél hegyes, csípős chilipaprika

1 ek. sűrített paradicsom

2 tk. csípős mustár

3 ek. barnacukor

3 ek. méz

3 ek. szójaszósz

1 kk. cayenne bors (vagy őrölt chilipaprika)

1 kk. őrölt fahéj

só, bors

3 ek. olaj

A szilvát meghámozzuk, kimagozzuk és kis darabokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, és 3 ek. olajon üvegesre pirítjuk a kimagozott chilipaprikával együtt. Ekkor rádobjuk a szilvát, és 5-10 percig főzzük, amíg a gyümölcs meg nem puhul. Ha esetleg nem enged elég levet, pici vizet önthetünk alá. Robotgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük. Átpasszírozzuk, visszaöntjük a lábasba, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és a fűszereket. Megkóstoljuk, és ízlés szerint édesebbre vagy csípősebbre ízesítjük (a cukor mennyisége a szilva édességétől is függ!). Pár percig főzzük, végül kihűtjük. Sült és grillezett húsok mellé adjuk, vagy sütés közben kenegetjük vele a szeleteket (csak a sütési idő vége felé, nehogy a cukortartalom miatt odakapjon).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Kihívója akadt Gyurcsány Ferencnek

  • narancs.hu

„Lehet Ferivel menni a Minecraftba építgetni, meg lehet jönni feltámasztani a baloldalt” – fogalmazott a 30 éves Abd El Rahim Ali, aki a párt elnöke lenne.