chili & vanilia - Hull a szilva a fáról...

  • .
  • 2007. augusztus 16.

Trafik

Bálint gazda honlapján olvasom, hogy a szilva "hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs; gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut".
Szégyen, hogy ehhez képest a kedvencek toplistáján talán még a tízbe sem kerülne be. Hallott már valaki olyan ínyencről, aki egy nyári napon pár szem hamvas szilva után sóvárog? Pedig miért ne?

A gourmet-dobogó tetejére mindenképpen a falun, üstben főzött, sűrű, szinte fekete, savanykás-füstös ízű szilvalekvár kerülne - házi derelyében, papucsban vagy akár csak egy szelet kenyéren. Jöhetnek annak német, osztrák, cseh változatai (Pflaumenmus, Powidl, povidlo), amelyek teljesen cukor nélkül vagy egész kevéssel készülnek, és bukták, táskák, kalácsok töltelékeként tarolnak. Az ezüstérmet megosztva a két legfinomabb deszszertszilva: a Reine Claude és a Mirabella kapják - előbbi kerek, zöld ringlót Claudia királynéról, I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el, utóbbi lotaringiai fajta. Mindkettő édes, lédús, zamatos. Harmadik helyezést pedig aszalt formájában érdemel - így az ageni szilva a legfinomabb - vörösborban párolva, marokkói fűszeres ragukban vagy armagnackal kevert fagylaltban.

Számos különleges elkészítési mód is létezik: az umebosi számunkra valószínűleg idegen ízű, de hazájában, Japánban rendkívül népszerű, sós, savanyú, eltett japán szilvaféle; a kínai szilvaszószt tavaszi tekercs vagy sült oldalas mellé adják. A Cock-a-leekie pedig hagyományos skót, póréhagymás csirkeleves, aszalt szilvával. (Bár levesért nem kell olyan messzire mennünk, hiszen némely hazai vidékeken ma is készül a savanykás cibere). Csak egész csöndben jegyzem meg, hogy természetesen nem feledkeztem meg a slivovicák és pálinkák világáról sem. Alábbi mártás viszont kiváló grillezett húsokon, sülteken, füstölt sonka mellé, vagy akár szendvicsben is.

Csípős-fűszeres barbecue-mártás szilvából

Hozzávalók (3 dl-hez):

1/2 kg meghámozott, kimagozott, jó minőségű, illatos, érett, lédús szilva

1 nagy hagyma

2 gerezd fokhagyma

fél hegyes, csípős chilipaprika

1 ek. sűrített paradicsom

2 tk. csípős mustár

3 ek. barnacukor

3 ek. méz

3 ek. szójaszósz

1 kk. cayenne bors (vagy őrölt chilipaprika)

1 kk. őrölt fahéj

só, bors

3 ek. olaj

A szilvát meghámozzuk, kimagozzuk és kis darabokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, és 3 ek. olajon üvegesre pirítjuk a kimagozott chilipaprikával együtt. Ekkor rádobjuk a szilvát, és 5-10 percig főzzük, amíg a gyümölcs meg nem puhul. Ha esetleg nem enged elég levet, pici vizet önthetünk alá. Robotgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük. Átpasszírozzuk, visszaöntjük a lábasba, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és a fűszereket. Megkóstoljuk, és ízlés szerint édesebbre vagy csípősebbre ízesítjük (a cukor mennyisége a szilva édességétől is függ!). Pár percig főzzük, végül kihűtjük. Sült és grillezett húsok mellé adjuk, vagy sütés közben kenegetjük vele a szeleteket (csak a sütési idő vége felé, nehogy a cukortartalom miatt odakapjon).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.