chili & vanilia - Hűsít, jeges, de nem fagyi, mi az?

  • .
  • 2007. július 5.

Trafik

Amikor meghallom, hogy Szicíliában a napot jéghideg kávégranitával indítják, friss, foszlós briós társaságában, belesárgulok az irigységbe. Hát nem zseniális? Miért ott, és miért nem nálunk?
Egyébként is, mikor köszönt be végre hozzánk is az a trend, hogy fagylalt címszó alatt nemcsak gyári, pálcikás jégkrémeket, tömény, édes, csokoládé-, vanília- vagy akár puncsízűnek titulált hűsítőket lehet kapni? Hanem ízléstől, hangulattól, kalóriabefogadó készségtől, ill. szándéktól függően válogathatunk tejszínes, krémes fagyik, jeges graniták, vagyis jégkásák, valamint tejtermék nélkül készülő, többnyire gyümölcsalapú sörbetek között.

Utóbbi jóval hamarabb létezett, mint a tejes fagylaltok: számos térbeli és időbeli átfedéssel gazdagított indulás után karrierje a 16. századtól már tisztán követhető. 1533-ban Medici Katalin magával viszi Franciaországba Ruggieri nevű olasz fagylaltkészítőjét, aki Katalin II. Henrikkel kötött házassága alkalmából az egy hónapos esküvő minden napján különböző ízű fagylaltokat szolgál fel (tejes fagyiról még mindig nem beszélünk, ezek mind gyümölcsből készülnek). Hatalmas sikere van, a francia kollégák kellőképpen meg is utálják a maestrót. Miért is hősünk viszszamenekül Olaszországba, a "normál" életébe, s hogy békén hagyják, leírja a franciáknak a titkos receptet. A következő mérföldkő 1686, ekkor Procopio dei Coltelli olasz cukrászmester Párizsban megnyitja kávézóját, ahol először árulnak fagylaltot, rövid időn belül mintegy 80 ízben. Kirobbanó siker. A Cafe Le Procope művészek és írók, például az enciklopédisták törzshelyévé válik (az étterem még ma is működik a Quartier Latinben). Innentől aztán már robbanásszerűen terjed a fagyi, először Európában, aztán a 18. században Amerikában is. (A Fehér Házban először Thomas Jefferson egyik fogadásán szolgálnak fel fagylaltot, 1802-ben.) Sorbet-t (ejtsd: szorbé; magyarul talán sörbet) desszertként vagy két főfogás között szolgálnak fel, utóbbi esetben az ízlelőbimbók semlegesítését szolgálja.

A sörbet másik, gyümölcsös, házilag egyszerűen elkészíthető alternatívája a szicíliai eredetű granita, ami nem más, mint szilánkosra kapargatott jégkása. Nyáron az egyik legkiválóbb hűsítő, bármilyen szezonális gyümölccsel működik.

Málnagranita

Hozzávalók (4-6 adag):

1/2 kg málna

fél citrom leve

1,5 dl víz

8 dkg cukor

A vizet és cukrot kis lábasban összeforraljuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon (a cukor menynyisége ízléstől és a málna édességétől is függ). Hozzáadjuk a citromlét, és lehűtjük. A málnához öntjük a kihűtött szirupot, és botmixerrel vagy turmixgépben teljesen simára pürésítjük. Egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magokat eltávolítsuk. A gyümölcspürét egy nagy, lapos műanyag edénybe töltjük (vagy pl. két fagylaltosdobozba), és a mélyhűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva kivesszük, s egy villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még néhányszor, egy-két óránként.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.