kulthírek

  • .
  • 2007. július 5.

Trafik

kulthírek

ZAPPA UTCA Július 28-tól Frank Zappa nevét viseli a német főváros Marzahn-Hellersdorf negyedében egy eddig név nélküli, pontosabban csak számmal jelzett utca. A névadó ünnepséget a marzahni Orwohausban, Európa legnagyobb próbaközpontjában tartják, ahol 18 zenekar lép majd fel az 1993-ban elhunyt amerikai zenész emlékére, köztük az ő számaira specializálódó Sheik Yerbouti, benne Zappa egykori zenésze, Napoleon Murphy Brock.

MEGÖLTÉK A HAMASZ-EGERET A Hamasz-közeli Al-Aksza tévécsatorna gyereksorozatának utolsó adásában egy izraeli tisztet alakító színész megölte a műsor főhősét, a Farfour névre hallgató Miki egér hasonmást, aki heteken át az Izrael elleni harcra tüzelte a palesztin gyerekközönséget. A Holnap pionírjai című program szellemiségét nemcsak Izrael, hanem a kormányzó Fatah irányította palesztin állami televízió is elítélte.

DÍJ Októberben lesz csak a díjátadó ceremónia Oviedóban, de már most megnevezték az Astu-ria hercege díj idei kitüntetettjeit. A zsűri döntése alapján a művészeti kategóriában Bob Dylan, az irodalmi kategóriában Amosz Oz izraeli író, a nemzetközi együttműködés terén végzett tevékenységéért pedig a környezetvédővé lett amerikai exalelnök, Al Gore érdemelte ki az 50 ezer euróval dotált és egy Miró-szobor reprodukciójával megfejelt elismerést.

AZ UTOLSÓ POTTER Július 21-én jelenik meg a sorozat hetedik és utolsó kötete, de a Harry Potter and the Deathly Hallows internetes megrendeléseinek száma már most meghaladta az előző Harry Potter és a félvér herceg 1,5 millió példányos előrendelését - adta hírül az Amazon online könyvkereskedés. Az érdeklődésnek nyilván jót tett, hogy a szerző, J. K. Rowling közölte: két szereplő meghal - de hogy melyik kettő, annak csak a megjelenés után szabad kiderülnie. Az első hat kötet világszerte kb. 325 millió példányban kelt el, a belőlük készült első négy film jegypénztári bevétele 3,5 milliárd dollár, hamarosan jön az ötödik (H. P. és a Főnix Rendje), az utolsó 2010-ben esedékes.

TÓTH MENYHÉRT Tóth Menyhért (1904-1980) hagyatékának őrzőjével, a Cifrapalota Kecskeméti Képtárral közösen mutatja be a festő 772 képét a Kieselbach Galéria. A zsellércsaládból származó művész a képzőművészeti főiskola elvégzése után visszaköltözött szülőfalujába, Miskére, ahol 1945 és 1958 között mezőgazdasági munkákból és szobafestésből élt. Dolgozott ugyan alkotótáborokban és művésztelepeken, de a képzőművészeti közélettől mégis jórészt elszigetelten élt és alkotott. A kiállítás július 23-ig tekinthető meg.

VILÁGÖRÖKSÉG: FÖL, LE 22 kulturális és/vagy természeti helyet fölvettek az UNESCO világörökség-listájára, egyet pedig töröltek róla az ENSZ-szervezet illetékes bizottságának legutóbbi ülésén, az új-zélandi Christchurchben. 1972 óta ez az első törlés a listáról - figyelmeztetés másoknak is, hogy a világörökség kötelezettségekkel is jár. Az arab nyársas antilop Ománban lévő védett területét azért fosztották meg a világörökségi címtől, mert az ország 90 százalékkal csökkentette a terület méretét, s ez veszélyezteti kiemelkedő, egyetemes értékét. Az 1994-ben világörökségi listára került területen 1996-ban még 450 nyársas antilop élt, ma 65, s csak négy pár nevel kicsinyeket, így kétségessé vált az egész populáció jövője - a létszámesés oka az orvvadászat, és hogy csökkent az antilopok (valamint az ugyanitt szintén veszélyeztetett helyzetben élő gazella- és túzokfaj) természetes élőhelyeinek nagysága. Illusztrációnkon a nyársas antilop egy ománi bélyegen.

Az új világörökségek között ősi és modern értékek egyaránt találhatók. Képeinken a namíbiai Twyfelfontein (más néven Ui-aes) területén található sziklarajzok egy része: az eddig itt dokumentált több mint 2000 figura (orrszarvúk, elefántok, zsiráfok, struccok és más állatok) mellett emberi és állati lábnyomok is megőrződtek. Ez Namíbia első világörökségi helyszíne. Mintegy 4000 éves sziklarajz-gyűjtemény látható a listára szintén most fölvett azerbajdzsáni Gobusztanban is. Kínai, indiai, japán, koreai, türkmén, madagaszkári, iraki, gaboni és dél-afrikai helyszínek mellett hazánkhoz legközelebb a szlovák-ukrán határvidéken lévő ősi bükkerdőség, a szerbiai Gamzigrad Galerius-palotája és a bosznia-hercegovinai Visegrad Mehmed Pasa Sokolovic-hídja található, de nincs sokkal messzebb Korfu óvárosa vagy a svájci Lavaux borvidéke sem. A legújabb világörökségi építmények sorába került a sydneyi operaház és a mexikóvárosi központi egyetem campusa.

10 ÉV GNAWA Június végén tizedik alkalommal rendezték meg a marokkói Essaouirában, a fővárostól, Rabattól 450 kilométerre délre a Gnawa Fesztivált: az ötnapos programban a gnawa helyi képviselői mellett nemzetközi fellépőgárda töltötte meg a pár száz fő által élvezhető akusztikus pódiumoktól a több tízezres tömegeket megmozgató nagyszínpadokig terjedő koncerteket. Tradicionális hangszerelések, rockos fúziók, dj-k, filmvetítések - minden, akár egy "rendes" nyugati fesztiválon, kivéve a nyílt színi szeszfogyasztást, lenge öltözetet és szabados viselkedést. A külföldi meghívottak között olyan nevek voltak, mint az Asian Dub Foundation, Baaba Maal, a Gangbé Brass Band, vagy a brazil énekes, gitáros, dalszerző Lenine.

Figyelmébe ajánljuk