Tartalom

Narancs XIX. évf. 27. szám (2007-07-05)

Egotrip

Egotrip

K. történetei (Hidegvérrel)

Hidegvérrel "Volt ott egy kisasztal, és azon voltak ilyen törött asztallábak. Fölkapott egy asztallábat, és elkezdett kegyetlenül ütni-verni engem. A fejemet vagy három helyen be is szakította. Engem a feleségem sem mert megütni, nemhogy egy idegen nő. Ököllel meg akartam ütni, de nem találtam el az arcát.

Egotrip

Maga itt a tánctanár? (A bumfordiság dicsérete)

A bumfordiság dicsérete Szinte elképzelni sem tudom már, hogyan találtuk meg egymást azokban a történelem előtti ősidőkben, amikor nem volt mobiltelefon. Emlékszem olyan randira, amikor az Oktogon átellenes oldalain vártuk egymást repesve, majd egyre elkeseredettebben, mígnem mindketten elindultunk, hogy körbejárjuk a teret, és így sikerült egymást végleg elkerülnünk.

Publicisztika

Publicisztika

A kamikaze sorstalansága (A népszavazási kezdeményezésről)

A demokrácia ismét diadalmaskodott, a nép akarata ismét megnyilvánulhat: elhárultak az akadályok immár nemcsak a három érdektelen, de a három (plusz egy) érdekes népszavazási kérdés elől is. Hogy a "demokrácia" eme diadalmaskodása ténylegesen magának a demokratikus köztársasági berendezkedésnek a rombolását jelenti, nyilvánvalóan nem érdekli sem azokat, akik a népszavazást kezdeményezték, sem azokat, akik "alkotmányosan" szabad utat engedélyeztek neki. Kezdjük az utóbbiakkal.

Publicisztika

A középcsatár (Tony Blair pályaképe)

Közel másfél évtizeden át ő volt Nagy-Britannia legjelentősebb politikusa: négy évig nyerő helyzetben lévő ellenzékiként, tíz évig kormányfőként. Ezalatt nem csak saját pártjában, majd hazájában indított el nagy változásokat, de politikája megmozgatta az egész európai baloldalt. Nehéz elhinni, hogy ötvennégy évesen nyugdíjba készülne.

A szerk.

A szerk.

Az igazság pillanata eljő

A Fővárosi Főügyészség a hírek szerint a napokban dönt arról, hogy vádat emel-e az E. Zsanettet megerőszakoló vagy nem megerőszakoló rendőrök ügyében. Nem kívánunk úgy tenni, mintha nem tudnánk: az ügyészség kezét a törvények kötik. Vádemelés akkor lesz, ha akad olyan szakértői vélemény, ami kellően megalapozza azt.

A szerk.

Többnek látszik

Hogy a hét végi koalíciós megállapodás ne oszlatta volna a homályt az egy vs. több egészségbiztosító ügyében, azt nem mondhatjuk. Viszont azt sem, hogy a két fél kidolgozott részletekkel, apróságokra is kiterjedő megoldással állt elő.

Belpol

Belpol

Társasházak a Nagyerdő szélén: Kartáccsal verébre

Négyévnyi küzdelem után a debreceni Nagyerdő megóvásáért harcoló természetvédők csatát nyertek a befektetőkkel túlzottan engedékeny szakhatóságokkal, hivatalokkal szemben: a megyei bíróság június 26-án született ítéletében több társasház-építési engedélyt megsemmisített. Az ügyben az Európai Bizottság is vizsgálódik.

Belpol

Koalíciós feszültségek és megállapodás: Szöszmötölnek, burrognak

A hétvégén a két pártelnök hivatalosan lezárta az MSZP és az SZDSZ hetek óta húzódó, leginkább az egy vagy több egészségbiztosító kérdése körül kijegecesedő vitáját. Ép ésszel aligha várhatta bárki az ellenkezőjét. Ennek ellenére a legfontosabb kérdésben - hogy tudniillik kit illessenek az egészségbiztosítási pénztárak menedzsmentjogai - a megoldást csak elodázni sikerült.

Archívumunkból

Belpol

"Tényleg veszélyes precedens"

Halmai Gábor alkotmányjogász, az OVB elnökhelyettese

Az (eddig) utolsó három fideszes népszavazási kérdés megítélése miatt kialakult jogértelmezési vitában az Alkotmánybíróság (AB) indokolás nélkül mozdult el másfél évtizede képviselt felfogásától, és az Országos Választási Bizottság (OVB) volt az, amely az AB korábbi határozatai szellemében érvelt. Az OVB egyes tagjai végül szakmai meggyőződésük ellenére fogadták el az AB kötelező iránymutatását, hárman azonban újra nemet mondtak a kezdeményezésre, köztük Halmai Gábor.

Belpol

A hiánypolitikus - Domokos Géza (1928-2007)

Harmincegy évig állt a legnagyobb romániai nemzetiségi könyvkiadó élén. A Kriterion nem csupán egyike volt az ismertebb könyvműhelyeknek: 1969 és 1990 között kilenc nyelven jelentek meg itt kiadványok, korszerű és nagyívű kiadói tervek szerint. A mai napig nehéz eldönteni, hogy a Kriterion munkáját határozta meg a cenzúra, vagy a cenzúrát iskolázta a szerkesztőség.

Trafik

Trafik

kertész lesek - PREMIER

A Sajtó Házának kerthelyiségében a múlt században jártunk utoljára. Aranytollnak vagy Golyóstollnak nevezték, lényege a szerény árfekvésű, bőséges ételválaszték volt.

Trafik

csontzene - A negyedik irány

A jövő héten a Zenegyűlölő a bajor fővárosba teszi át jéghelyét, de arra a koncertre már visszatér, amelyen Schiff András zongorázik (Mozart: d-moll zongoraverseny, K. 466) és vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart (műsoron Haydn és Schubert egy-egy szimfóniája, valamint Mozart: Don Giovanni nyitány; MűPa, 9-én és 10-én 19.45, illetve 11-én 18.00)

Trafik

chili & vanilia - Hűsít, jeges, de nem fagyi, mi az?

Amikor meghallom, hogy Szicíliában a napot jéghideg kávégranitával indítják, friss, foszlós briós társaságában, belesárgulok az irigységbe. Hát nem zseniális? Miért ott, és miért nem nálunk?

Színház
Zene

Zene

Zimmerman-szendvics, barna öntettel - Bryan Ferry: Dylanesque (lemez)

Tavasszal még izgalmas hírnek számított, hogy új Roxy Music-album készül, Bryan Ferry pedig feldolgozásalbumot jelentetett meg. Csakhogy a címlapokra nem emiatt, hanem egy "kis színes", pontosabban egy "kis barna" nyomán került az immár 61 éves nemzetközi playboy: a Welt am Sonntagnak adott interjújában hódolatát fejezte ki a náci parádék és egyenruhák, valamint Albert Speer és Leni Riefenstahl iránt.

Zene

Az ígéret szép szó - Stateless: Stateless (lemez)

A Stateless kétségtelenül egyike a legígéretesebb brit zenekaroknak: a Leedsből származó öt angol szinte mindent tud, amit a kompozíciós technikákról ismerni lehet. Elbűvölő dalokat írnak, melyeket remek hangszerelésben és igen impresszíven adnak elő - mondhatni: mi kéne még?

Zene

Édes gyötrelmek (Három új noise-rock lemez)

A borzalmasan hangzó zene az egyetlen, amit érdemes játszani - véli Matt Korvette, kis zajzenei szemlénk egyik főszereplője, a Pissed Jeans frontembere. Oldalunk további játékosai sem gondolkodhatnak erről különösebben másként.

Zene

Ki tud többet Ausztriáról? - Arno Geiger: Jól vagyunk (könyv)

Arno Geiger negyedik regénye komolyabb sikerrel büszkélkedhet. Valami olyasmivel, amiről hőse, Philipp Erlach is unottan álmodozik, mikor átveszi nagyszülői örökségét, a bécsi villát. A könyv 2005-ben elnyerte a Német Könyvdíjat, vagyis a legjobb német nyelvű regénynek kijáró elismerést, melyet már első alkalommal kénytelenek voltak Frankfurtban az osztrákoknak átengedni.

Zene

Ameddig a szem ellát - Nézőpontok - Richard Dumas, Michael Ackerman, Lorenzo Castore (kiállítás)

Ha azt mondom, hogy a Mai Manó Ház kiállítótereiben látható fényképek elsősorban a szubjektivitásukkal fogtak meg, ezzel magát a semmit mondom - vélhetném, és mégsem érzem így. Igen, pontosan erről, egy erőteljes érzésről van szó, egy benyomásról: mintha azt sugallnák ezek a képek, hogy amit ábrázolnak, az a valóságban egészen biztosan nem így van, így nem lehet, vagy ha lehet, akkor viszont bárhogy lehet.

Film

Film

Egy galíciai jöttment - Billy Wilder

Alkony sugárút, Legénylakás, Van, aki forrón szereti. Amit a világ ma mozinak nevez, abban oly vastagon benne volt a keze, mint csak nagyon keveseknek. Billy Wilder születésnapját pár évvel ezelőtti, életmű-áttekintő cikkünkkel ünnepeljük.

Könyv

Könyv

Botticelli-freskó Esztergomban? - Itt jártam: M. B.

Szenzációs bejelentést tett Hiller István kulturális miniszter június 8-án a Római Magyar Akadémián (RMA), éppen az intézmény fennállásának nyolcvanadik évfordulóján: magyar kutatók azonosították Botticelli első hiteles alkotását egy esztergomi freskón. "Ütközzenek csak a vélemények!" - így a miniszter. De mi van a freskóval?

Gasztro
Lokál

Lokál

Illegális póker: Törvénytelen keretek között

A profik főleg az internet kínálta virtuális játéktermekből szedik be a komolyabb összegeket. De miután az Egyesült Államok megtiltotta állampolgárai részvételét néhány külföldi internetes pókerjátékban, mondván, hogy nem tiszta az adózásuk, az érdeklődés ismét a valódi pókerasztalok felé fordult, és nem csak Amerikában. Természetesen nálunk is akadnak olyan helyek, ahol zárás után kezdődik az élet.

Tudomány
Lélek

Lélek

"Csak leckéztetni szerettem volna" (P. Ferencné elítélt)

A vád szerint százötvenezer forintért két személyt bérelt fel férje megölésére. A tettesek 2003. január 23-án, baseballütővel és tőrrel gyilkolták meg a férfit, Budapesten, az északi összekötő vasúti hídnál. A közvetítő tíz évet kapott, a tettesek közül az egyik tizennyolc, a másik leghamarabb harminc év múlva szabadulhat. P. Ferencné tizenöt évet kapott felbujtóként. Négy év után eltávozásra mehetett a 33 éves nő, aki egy presszóban ránk is áldozott egy órát a hetvenkettőből.