chili & vanilia - Jéghideg levesek, forró napokra

  • .
  • 2008. július 3.

Trafik

Mi, magyarok imádjuk a levest. Nemigen tudunk elképzelni étkezést nélküle, nap mint nap főzzük, esszük, rendeljük, és reménykedve keressük külföldi étlapokon is.
A magyar konyha jellegzetes, nemzetközileg azonban kevésbé ismert csodája a nyári gyümölcsleves: tejfölös, joghurtos, édeskés, savanykás jéghideg remekmű. Ha viszont körülnézünk a nagyvilágban, kiderül, hogy nem is kell messze menni az olyan frissítő levesekhez, amik nem gyümölcsből készülnek, gondoljunk csak a spanyolok gazpachójára vagy a balkáni uborkalevesekre. Kísérletezzenek bátran, akár a következő receptekkel is; gyorsan és könnyen összedobhatók és egészségesek, viszonylag kalóriabarátok, ugyanakkor intenzív ízűek, laktatók... és négy adagra valók.

Ajoblanco - andalúz fehér gazpacho

Négy kenyérszeletet hideg vízbe áztatunk, jól kinyomkodjuk. Aprítógépbe tesszük 16 dkg darált mandulával, 2 gerezd fokhagymával, 2 evőkanál olívaolajjal és 2 dl hideg vízzel. A hozzávalókat simára pürésítjük. Fokozatosan hozzáöntünk további 1 dl olívaolajat, 1 l vizet és 4 ek. sherryecetet. Sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, teszünk még bele ecetet. A tetejét pirított mandulaforgácsokkal és szőlőszemekkel díszítjük. Sűrű, krémes, különleges ízű leves, előre is elkészíthetjük.Tarator - bolgár diós uborkaleves

Egy nagy uborkát meghámozunk, félbevágunk, és kiskanállal kimagozzuk. Felszeleteljük, majd aprítógépbe dobjuk 2 gerezd finomra vágott fokhagymával, 5 dkg darált dióval, felöntjük fél l hideg zöldség alaplével és fél l joghurttal. Sózzuk, borsozzuk, és teljesen simára turmixoljuk. A leves tetejét olívaolajjal, vékony karikákra szeletelt újhagymával és durvára vágott dióval díszíthetjük.

Indiai fűszeres joghurtleves

Lábasban 2 ek. olajat forrósítunk, rádobunk két gerezd felaprított fokhagymát, egy kimagozott chilipaprikát, 2-2 kk. mustármagot, őrölt római köményt, koriandert és kurkumát. Néhány percig pirítjuk, amíg a mustármag elkezd pattogni a lábasban. Felöntjük 6 dl húslevessel, és öszszeforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadunk 6 dl joghurtot, simára keverjük. Hűtve tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk