chili & vanilia - Jéghideg levesek, forró napokra

  • .
  • 2008. július 3.

Trafik

Mi, magyarok imádjuk a levest. Nemigen tudunk elképzelni étkezést nélküle, nap mint nap főzzük, esszük, rendeljük, és reménykedve keressük külföldi étlapokon is.
A magyar konyha jellegzetes, nemzetközileg azonban kevésbé ismert csodája a nyári gyümölcsleves: tejfölös, joghurtos, édeskés, savanykás jéghideg remekmű. Ha viszont körülnézünk a nagyvilágban, kiderül, hogy nem is kell messze menni az olyan frissítő levesekhez, amik nem gyümölcsből készülnek, gondoljunk csak a spanyolok gazpachójára vagy a balkáni uborkalevesekre. Kísérletezzenek bátran, akár a következő receptekkel is; gyorsan és könnyen összedobhatók és egészségesek, viszonylag kalóriabarátok, ugyanakkor intenzív ízűek, laktatók... és négy adagra valók.

Ajoblanco - andalúz fehér gazpacho

Négy kenyérszeletet hideg vízbe áztatunk, jól kinyomkodjuk. Aprítógépbe tesszük 16 dkg darált mandulával, 2 gerezd fokhagymával, 2 evőkanál olívaolajjal és 2 dl hideg vízzel. A hozzávalókat simára pürésítjük. Fokozatosan hozzáöntünk további 1 dl olívaolajat, 1 l vizet és 4 ek. sherryecetet. Sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges, teszünk még bele ecetet. A tetejét pirított mandulaforgácsokkal és szőlőszemekkel díszítjük. Sűrű, krémes, különleges ízű leves, előre is elkészíthetjük.Tarator - bolgár diós uborkaleves

Egy nagy uborkát meghámozunk, félbevágunk, és kiskanállal kimagozzuk. Felszeleteljük, majd aprítógépbe dobjuk 2 gerezd finomra vágott fokhagymával, 5 dkg darált dióval, felöntjük fél l hideg zöldség alaplével és fél l joghurttal. Sózzuk, borsozzuk, és teljesen simára turmixoljuk. A leves tetejét olívaolajjal, vékony karikákra szeletelt újhagymával és durvára vágott dióval díszíthetjük.

Indiai fűszeres joghurtleves

Lábasban 2 ek. olajat forrósítunk, rádobunk két gerezd felaprított fokhagymát, egy kimagozott chilipaprikát, 2-2 kk. mustármagot, őrölt római köményt, koriandert és kurkumát. Néhány percig pirítjuk, amíg a mustármag elkezd pattogni a lábasban. Felöntjük 6 dl húslevessel, és öszszeforraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáadunk 6 dl joghurtot, simára keverjük. Hűtve tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált.