kulthírek

  • .
  • 2008. július 3.

Trafik

kulthírek

HEINE-DÍJ - Düsseldorf 50 ezer euróval dotált idei Heine-díját Ámosz Oz izraeli írónak ítélték, akinek irodalmi kreativitása, politikai érzékenysége és humanista elkötelezettsége a zsűri szerint Heinéére emlékeztet. A 69 éves szerző december 13-án, Heine születésének évfordulóján veheti át a díjat.

FREEFOLK - Ingyenes Népzenei és Világzenei Kempinget rendeznek július 11-13. között Lajosmizsén. Fellépők: Navrang, Úzgin Ûver, Ebenguba, Ezüst-Patak, Metaflora, Csirmáz Gábor-Németh Szabolcs, Csimpojos és Barátai, Kalász, Forgó zenekar, Málé, Kurázsi Táncműhely, a táncházban Mészáros Erzsi és Bandája játszik, s az érdeklődőket műhelyfoglalkozás vezeti be a doromb és a didgeridoo rejtelmeibe. Minden egyéb részlet: trottel.hu/freefolk.

KISVÁRDA - A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Liliomfi, a komáromi Jókai Színház A bor, a szabadkai Népszínház Szomorú vasárnap és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Nő a múltból című előadása nyerte a legtöbb díjat a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválján, Kisvárdán. A színészek közül életműdíjat kapott a komáromi Varsányi Mari, a rendezők közül Parászka Miklós.

BÜCHNER-DÍJ - A legrangosabbnak tartott német irodalmi elismerés, a darmstadti Német Nyelvi és Költészeti Akadémia idei Büchner-díjának kitüntetettje Josef Winkler: az 1953-ban született osztrák író a zsűri értékelése szerint egyedülálló módon reflektál katolikus faluban töltött gyermekkorának katasztrofális élményeire. Első regénye, a Menschenkind 1979-ben jelent meg, a legutóbbi tavaly: Roppongi. Requiem für einen Vater.

NICK CAVE KÖNYVE Könyvet szentel új albuma, a Dig, Lazarus, Dig!!! címadó dalának Nick Cave: a július elején megjelenő, 40 oldalas kötet felfedi a 70-es évek New Yorkjába helyezett Lázárról szóló dal születésének történetét, s egyáltalán mindent, amit róla tudni kell + fotók, kézírásos dalszöveg, minilemez.

A NEGYEDIK PIRAMIS Oum Kalsoum (más átírás szerint Umm Kalthum) művészetének máig élő hatását járja körül az 1987-ben alapított párizsi Institut du Monde Arabe nagyszabású kiállítása La Quatriéme Pyramide címmel. A múlt századi arab világ egyik legnagyobb énekesnője születésének időpontja bizonytalan (több dátum is forgalomban van, lehet 1898 vagy 1904), az viszont biztos, hogy amikor 1975-ben eltemették, Kairóban milliók búcsúztak tőle az utcán. Az audiovizualitás teljes eszköztárát bevető, november 2-ig nyitva tartó kiállításon látható fényképek és filmfelvételek mellett felidézik a forradalmak és háborúk korát, melyben élnie adatott, rekonstruálták a lakószobáját, egy korabeli rádiókészüléken az interjúi hallhatók, s bemutatják azoknak a koncerteknek a felvételeit is, melyek sugárzásakor állítólag mindig megállt az élet Kairóban. Hozzá kötődött A Zene Ünnepe alkalmából itt rendezett koncert, kiadtak egy CD-t dalainak új feldolgozásaival (Hommage a Oum Kalsoum), és bemutatnak egy sor általa ihletett kortárs műalkotást. Az itt látható fotó 1972-ben készült róla a gizehi piramisnál, a képével díszített pénztárcát Sarah Baydoun és Sarah Nahhouli tervezte.

MEIN KAMPF: MOZIBA A svájci Urs Odermatt rendezésében film készül Georg Tabori, azaz a tavaly elhunyt Tábori György egyik legismertebb színdarabjából, a Mein Kampfból, melyben a festőművésznek készülő ifjú Adolf Hitlert egy bécsi férfiszálláson egy bizonyos Schlomo Herzl könyvkereskedővel hozza össze sorsa, akitől nemcsak szeretetet kap, hanem még a hunos harcsabajszát is ő metszi meg a védjegyévé vált kefefazonra, és Disznócsülök alkonyi félhomályban jellegű derűs csendéletek festésére ösztökéli. A - három másik színműve mellett a Jubileum című kötetben - magyarul is olvasható farce főbb szerepeit a képen látható Tom Schilling (balra, Hitler) és Götz George (jobbra, Herzl) alakítja, a forgatást befejezték, bemutató jövőre.

TÚL A BARÁTSÁGON: OPERÁBA A New York City Opera megbízásából Charles Wuorinen operát ír Annie E. Proulx Brokeback Mountain (magyarul a moziban: Túl a barátságon, könyvben: Közel s távol) című elbeszéléséből, melynek alapján Ang Lee Oscar-díjas filmjét forgatta. A premiert 2013 tavaszára tervezik. A 70 éves komponistának ez a második hasonló felkérése: a Harun és a mesék tengere című, Rushdie-regényből írott művét 2004-ben mutatta be a City Opera.

ISMERETLEN BRECHT-SZÖVEG Kilencven évvel ezelőtti Brecht-írásra bukkant Jürgen Hillesheim augsburgi Brecht-kutató, felfedezéséről a Welt am Sonntag számolt be. Az augsburgi Neueste Nachrichten hasábjain 1918 nyarán megjelent, aláíratlan, de a kutató szerint egyértelműen a húszéves Brechtnek tulajdonítható szöveg a városi leányiskola tanévzáró ünnepségéről szól, társadalomkritikus hangon. Ide járt Brecht akkori szerelme, a 16 éves Paula Banholzer, aki egy évvel később fiúgyermeknek adott életet (Paula és Bertold kapcsolata ezután hamarosan véget ér, az anyja nevét viselő Frank Banholzer 1943-ban, a keleti fronton veszti majd életét). A kutató szerint Brecht ekkortájt vált "fontoskodó firkászból" nagy íróvá, nem sokkal ezt követően készült el a Baal első verziójával. 1918-as cikkét e hónapban publikálja majd Jürgen Hillesheim.

ELS' LÁTÁSRA I. Egész nyáron, szeptember 7-ig látható a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció tanszéke hallgatóinak kiállítása. Illusztrációnkon Klebercz Kriszta: Id. Pieter Brueghel Gyermekjátékok című festményének parafrázisa.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.