kulthírek

  • .
  • 2008. július 3.

Trafik

kulthírek

HEINE-DÍJ - Düsseldorf 50 ezer euróval dotált idei Heine-díját Ámosz Oz izraeli írónak ítélték, akinek irodalmi kreativitása, politikai érzékenysége és humanista elkötelezettsége a zsűri szerint Heinéére emlékeztet. A 69 éves szerző december 13-án, Heine születésének évfordulóján veheti át a díjat.

FREEFOLK - Ingyenes Népzenei és Világzenei Kempinget rendeznek július 11-13. között Lajosmizsén. Fellépők: Navrang, Úzgin Ûver, Ebenguba, Ezüst-Patak, Metaflora, Csirmáz Gábor-Németh Szabolcs, Csimpojos és Barátai, Kalász, Forgó zenekar, Málé, Kurázsi Táncműhely, a táncházban Mészáros Erzsi és Bandája játszik, s az érdeklődőket műhelyfoglalkozás vezeti be a doromb és a didgeridoo rejtelmeibe. Minden egyéb részlet: trottel.hu/freefolk.

KISVÁRDA - A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Yvonne, burgundi hercegnő, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Liliomfi, a komáromi Jókai Színház A bor, a szabadkai Népszínház Szomorú vasárnap és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Nő a múltból című előadása nyerte a legtöbb díjat a Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválján, Kisvárdán. A színészek közül életműdíjat kapott a komáromi Varsányi Mari, a rendezők közül Parászka Miklós.

BÜCHNER-DÍJ - A legrangosabbnak tartott német irodalmi elismerés, a darmstadti Német Nyelvi és Költészeti Akadémia idei Büchner-díjának kitüntetettje Josef Winkler: az 1953-ban született osztrák író a zsűri értékelése szerint egyedülálló módon reflektál katolikus faluban töltött gyermekkorának katasztrofális élményeire. Első regénye, a Menschenkind 1979-ben jelent meg, a legutóbbi tavaly: Roppongi. Requiem für einen Vater.

NICK CAVE KÖNYVE Könyvet szentel új albuma, a Dig, Lazarus, Dig!!! címadó dalának Nick Cave: a július elején megjelenő, 40 oldalas kötet felfedi a 70-es évek New Yorkjába helyezett Lázárról szóló dal születésének történetét, s egyáltalán mindent, amit róla tudni kell + fotók, kézírásos dalszöveg, minilemez.

A NEGYEDIK PIRAMIS Oum Kalsoum (más átírás szerint Umm Kalthum) művészetének máig élő hatását járja körül az 1987-ben alapított párizsi Institut du Monde Arabe nagyszabású kiállítása La Quatriéme Pyramide címmel. A múlt századi arab világ egyik legnagyobb énekesnője születésének időpontja bizonytalan (több dátum is forgalomban van, lehet 1898 vagy 1904), az viszont biztos, hogy amikor 1975-ben eltemették, Kairóban milliók búcsúztak tőle az utcán. Az audiovizualitás teljes eszköztárát bevető, november 2-ig nyitva tartó kiállításon látható fényképek és filmfelvételek mellett felidézik a forradalmak és háborúk korát, melyben élnie adatott, rekonstruálták a lakószobáját, egy korabeli rádiókészüléken az interjúi hallhatók, s bemutatják azoknak a koncerteknek a felvételeit is, melyek sugárzásakor állítólag mindig megállt az élet Kairóban. Hozzá kötődött A Zene Ünnepe alkalmából itt rendezett koncert, kiadtak egy CD-t dalainak új feldolgozásaival (Hommage a Oum Kalsoum), és bemutatnak egy sor általa ihletett kortárs műalkotást. Az itt látható fotó 1972-ben készült róla a gizehi piramisnál, a képével díszített pénztárcát Sarah Baydoun és Sarah Nahhouli tervezte.

MEIN KAMPF: MOZIBA A svájci Urs Odermatt rendezésében film készül Georg Tabori, azaz a tavaly elhunyt Tábori György egyik legismertebb színdarabjából, a Mein Kampfból, melyben a festőművésznek készülő ifjú Adolf Hitlert egy bécsi férfiszálláson egy bizonyos Schlomo Herzl könyvkereskedővel hozza össze sorsa, akitől nemcsak szeretetet kap, hanem még a hunos harcsabajszát is ő metszi meg a védjegyévé vált kefefazonra, és Disznócsülök alkonyi félhomályban jellegű derűs csendéletek festésére ösztökéli. A - három másik színműve mellett a Jubileum című kötetben - magyarul is olvasható farce főbb szerepeit a képen látható Tom Schilling (balra, Hitler) és Götz George (jobbra, Herzl) alakítja, a forgatást befejezték, bemutató jövőre.

TÚL A BARÁTSÁGON: OPERÁBA A New York City Opera megbízásából Charles Wuorinen operát ír Annie E. Proulx Brokeback Mountain (magyarul a moziban: Túl a barátságon, könyvben: Közel s távol) című elbeszéléséből, melynek alapján Ang Lee Oscar-díjas filmjét forgatta. A premiert 2013 tavaszára tervezik. A 70 éves komponistának ez a második hasonló felkérése: a Harun és a mesék tengere című, Rushdie-regényből írott művét 2004-ben mutatta be a City Opera.

ISMERETLEN BRECHT-SZÖVEG Kilencven évvel ezelőtti Brecht-írásra bukkant Jürgen Hillesheim augsburgi Brecht-kutató, felfedezéséről a Welt am Sonntag számolt be. Az augsburgi Neueste Nachrichten hasábjain 1918 nyarán megjelent, aláíratlan, de a kutató szerint egyértelműen a húszéves Brechtnek tulajdonítható szöveg a városi leányiskola tanévzáró ünnepségéről szól, társadalomkritikus hangon. Ide járt Brecht akkori szerelme, a 16 éves Paula Banholzer, aki egy évvel később fiúgyermeknek adott életet (Paula és Bertold kapcsolata ezután hamarosan véget ér, az anyja nevét viselő Frank Banholzer 1943-ban, a keleti fronton veszti majd életét). A kutató szerint Brecht ekkortájt vált "fontoskodó firkászból" nagy íróvá, nem sokkal ezt követően készült el a Baal első verziójával. 1918-as cikkét e hónapban publikálja majd Jürgen Hillesheim.

ELS' LÁTÁSRA I. Egész nyáron, szeptember 7-ig látható a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció tanszéke hallgatóinak kiállítása. Illusztrációnkon Klebercz Kriszta: Id. Pieter Brueghel Gyermekjátékok című festményének parafrázisa.

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.