chili & vanilia - Nálunk római a török

  • .
  • 2009. szeptember 3.

Trafik

"Mi az a fűszer, amit a magyarok nem szeretnek, és itt mindenben van?" - kérdezi barátnőm sms-ben marokkói utazásuk alatt, Fez vagy talán Marrakes valamelyik étterméből. "Római kömény" - vágom rá postafordultával, másodpercnyi gondolkozás nélkül.
A magyar konyha nemigen használja, valóban sokan idegenkednek erős, jellegzetes ízétől. Bár külsőre hasonlít rá, nem azonos a köménymaggal, nem is helyettesíthető vele. Az arab, török, indiai, mexikói, mediterrán konyha rengeteget használja, a bors után a világon a második legnépszerűbb fűszer, számos fűszerkeverék alapanyaga. Elsőre azért nem lelkesedik érte mindenki, mert kissé kesernyés, erős íze rendkívül markáns, érdemes vele óvatosan bánni. Kapható egész mag vagy őrölt formában, de frissen pirítva, őrölve az igazi.

Nyugat-Ázsiából származik, ma India, Irán, Indonézia és Kína a legjelentősebb termelője. Kimondottan érdekes a kömény és köménymag körüli etimológia, az adott konyhákban bevett elnevezést ugyanis gyakran az határozza meg, hogy ki mennyire tartja egzotikusnak. Nevezik török köménynek (románul), keleti köménynek (szlovénul), de ugyanez működik fordítva is, azokban az országokban, ahol mindennapi, a köménymagot hívják pl. német köménynek. Rajtunk kívül oroszul, csehül és finnül is "római kömény", ami talán az ókori Rómában való gyakori használatra utal. Indiai, arab, mexikói fűszerkeverékek alapja, curry, garam masala nem létezik nélküle. Zseniális salátaöntetekben is - friss korianderrel, petrezselyemmel, olívaolajjal, sok citromlével az egyik legjobb, legfrissítőbb nyári íz.

A saját konyhám egyik leggyakrabban használt fűszere - épp a napokban konstatáltam a drámai fordulatot: elfogyott. Ezek szerint igen sokszor kerül elő. Teszem én mindenbe, például a következő ételekbe:

Paradicsomos káposzta (a káposztát ropogósra hagyom és csipet curryvel és római köménnyel dobom fel)

Sültpaprika-saláta (a grillezett, lehéjazott kaliforniai paprikára juhsajttal együtt morzsolom)

Paradicsomsaláta (olívaolaj, újhagyma, pirított mogyoró és szezámmag társaságában)

Lecsó (tudom, a lecsópuristák most azon nyomban dobnak egy hátast, de nagyon finom)

Kuszkusz, bulgur, tarhonya (akár saláta, akár főzött köret, egy csipet mindig kerül bele)

Avokádókrém, padlizsánkrém, hummusz és további kencék kiváló ízesítője

Fűszeres fasírt (sok friss petrezselyem, koriander mellé, ha bárányhúsból készül, még jobb)

Paprikás krumpli (egyáltalán nem árt neki)

Lencse-, bab-, csicseriborsó-saláta (hagymával, friss zöldfűszerekkel, citromlével)

Aszalt gyümölcsökkel készült ragukban (nagyon jól ellensúlyozza az édességüket)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.