chili & vanilia - Nálunk római a török

  • .
  • 2009. szeptember 3.

Trafik

"Mi az a fűszer, amit a magyarok nem szeretnek, és itt mindenben van?" - kérdezi barátnőm sms-ben marokkói utazásuk alatt, Fez vagy talán Marrakes valamelyik étterméből. "Római kömény" - vágom rá postafordultával, másodpercnyi gondolkozás nélkül.
A magyar konyha nemigen használja, valóban sokan idegenkednek erős, jellegzetes ízétől. Bár külsőre hasonlít rá, nem azonos a köménymaggal, nem is helyettesíthető vele. Az arab, török, indiai, mexikói, mediterrán konyha rengeteget használja, a bors után a világon a második legnépszerűbb fűszer, számos fűszerkeverék alapanyaga. Elsőre azért nem lelkesedik érte mindenki, mert kissé kesernyés, erős íze rendkívül markáns, érdemes vele óvatosan bánni. Kapható egész mag vagy őrölt formában, de frissen pirítva, őrölve az igazi.

Nyugat-Ázsiából származik, ma India, Irán, Indonézia és Kína a legjelentősebb termelője. Kimondottan érdekes a kömény és köménymag körüli etimológia, az adott konyhákban bevett elnevezést ugyanis gyakran az határozza meg, hogy ki mennyire tartja egzotikusnak. Nevezik török köménynek (románul), keleti köménynek (szlovénul), de ugyanez működik fordítva is, azokban az országokban, ahol mindennapi, a köménymagot hívják pl. német köménynek. Rajtunk kívül oroszul, csehül és finnül is "római kömény", ami talán az ókori Rómában való gyakori használatra utal. Indiai, arab, mexikói fűszerkeverékek alapja, curry, garam masala nem létezik nélküle. Zseniális salátaöntetekben is - friss korianderrel, petrezselyemmel, olívaolajjal, sok citromlével az egyik legjobb, legfrissítőbb nyári íz.

A saját konyhám egyik leggyakrabban használt fűszere - épp a napokban konstatáltam a drámai fordulatot: elfogyott. Ezek szerint igen sokszor kerül elő. Teszem én mindenbe, például a következő ételekbe:

Paradicsomos káposzta (a káposztát ropogósra hagyom és csipet curryvel és római köménnyel dobom fel)

Sültpaprika-saláta (a grillezett, lehéjazott kaliforniai paprikára juhsajttal együtt morzsolom)

Paradicsomsaláta (olívaolaj, újhagyma, pirított mogyoró és szezámmag társaságában)

Lecsó (tudom, a lecsópuristák most azon nyomban dobnak egy hátast, de nagyon finom)

Kuszkusz, bulgur, tarhonya (akár saláta, akár főzött köret, egy csipet mindig kerül bele)

Avokádókrém, padlizsánkrém, hummusz és további kencék kiváló ízesítője

Fűszeres fasírt (sok friss petrezselyem, koriander mellé, ha bárányhúsból készül, még jobb)

Paprikás krumpli (egyáltalán nem árt neki)

Lencse-, bab-, csicseriborsó-saláta (hagymával, friss zöldfűszerekkel, citromlével)

Aszalt gyümölcsökkel készült ragukban (nagyon jól ellensúlyozza az édességüket)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk