kulthírek

  • .
  • 2009. szeptember 3.

Trafik

GYÁSZ 62 éves korában elhunyt Kishonti Ildikó: a Budapesti Kamaraszínház művésznője zenés darabok (La Mancha lovagja, Macskák) mellett olyan filmekben nyújtott emlékezetes alakítást, mint a Szerencsés Dániel, a Ripacsok vagy az Egy erkölcsös éjszaka. Néhány éve a Megatánc zsűritagjaként adta át tapasztalatait fiatal táncosoknak. 36 éves korában elhunyt DJ AM: a New York-i lakásban, ahol a holttestét megtalálták, kábítószerezéshez használatos eszközöket és gyógyszereket is találtak.
Az Adam Goldstein néven született zenész, aki olyan sztárokkal is dolgozott, mint Madonna és Will Smith, korábban nyíltan beszélt függőségéről. Az MTV-ben októberben indult volna műsora e témában.

ZSIDÓ NYÁRI FESZTIVÁL A szeptember 7-ig tartó XII. Zsidó Nyári Fesztivál zárónapján, a Dob utcai Mumus Kertben a városrehabilitációról szóló kerekasztal-beszélgetéssel egybekötve mutatják be a Szombat szeptemberi Budapest-számát. A meghívottak: Bojár Iván András művészettörténész, Cselovszki Zoltán építész, Ladányi János szociológus. Utána Tóth Krisztina, Jánossy Lajos és Szántó T. Gábor olvas fel műveiből, szaxofonon közreműködik Vázsonyi János. Kezdés: 19 órakor.

A fesztivál keretében, a budapesti Zsidó Múzeumban nyílt meg az Izrael 1948 - Robert Capa szemével című kiállítás: több mint ötven felvétel a zsidó állam születésének pillanatairól. Megtekinthető: szigorúan szeptember 6-ig, mert a kópiákat ezután meg kell semmisíteni.

FILMKRITIKUSI WORK-SHOP A Goethe Intézet angol nyelvű workshopot indít pályakezdőknek Kortárs filmkritika címmel. Jelentkezés: egy mai német filmről szóló, max. nyolcezer karakteres kritika beküldésével a filmkritik [dot] goethe [at] gmail [dot] com e-mail címen. A workshop vezetői: Oliver Baumgarten, a Schnitt magazin főszerkesztője és Varga Balázs kritikus. A kurzus 2009. október 14-15-én lesz a Goethe Intézetben (Budapest IX., Ráday u. 58.).

ZÖLD NAPOK VELENCÉBEN Húsz éve fordult elő utoljára, hogy hazai produkcióval nyitott a Velencei Filmfesztivál, de most, a 66. évben megtört a jég: Giuseppe Tornatore szicíliai szerelmes történetét, a Baariát választották a szeptember 2-12. közötti seregszemle nyitányának. Tornatore mellett Francesca Comencini, Giuseppe Capotondi és Michele Placido képviseli Olaszországot a hivatalos versenyprogram huszonnégyes mezőnyében. Ugyanennyi filmmel van itt Franciaország (Patrice Chéreau, Claire Denis, Jaco van Dormael és Jacques Rivette) és hattal az Egyesült Államok (Tom Ford, John Hillcoat, Michael Moore, George Romero, Todd Solondz, valamint az ezúttal amerikai produkcióval előálló Werner Herzog). Rajtuk kívül olyan művészek remélik még megnyerni az Ang Lee vezette zsűri tetszését, mint a német-török Fatih Akin és az Amerikában élő iráni videoművész, Shirin Neshat, aki német produkcióban forgatta Zanan-E Bedun-E Mardan (Asszonyok férfiak nélkül) című filmjét, melyben négy nő (egyikük szerepében Tóth Orsi) sorsát mutatja be egy 1953-as - csak ideiglenesen sikeres -, CIA-támogatta államcsíny idején, Iránban. Versenyen kívül vetítik a mindössze 21 éves, de máris több nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazott iráni Hana Makhmalbaf Ruzhaje Sabz (Zöld napok) című filmjét, mely a legutóbbi idők politikai viharai közepette követi hősnője (Ava Nazanin) útját. Életművéért Arany Oroszlán-díjat kap John Lasseter - ez egyúttal az animációs filmjein dolgozó teljes Disney- Pixar-stáb munkájának az elismerése is -, és itt lesz a két eddigi Toy Story 3D-s verziójának világpremierje. Magyar film nem került a fesztivál programjába.

VILLA-LOBOS "ÚJ" MÛVEI A huszadik századi brazil klaszszikus zene legnagyobb mestere, Heitor Villa-Lobos (1887-1959) eddig ismeretlen műveinek a kottáját találták meg a Rio de Janeiró-i egyetemhez tartozó Escola de Música könyvtára kézirattárában. Az 1921-ből származó kézírásos partitúrák leltározás során kerültek elő: nem egészen eredeti darabokról van szó, hanem Guy Ropartz (1864-1955) francia zeneszerző négy művének a hangszereléséről. Akár időzített, akár véletlen, a bejelentés egybeesik az európai és a brazil zenei hagyományokat ötvöző komponista halálának ötvenedik évfordulójával, akinek egyik legismertebb szerzeménye, a Bachianas Brasileiras címében is erre a kettősségre utal. A Pernambuco állambeli Olindában rendezett Mostra Internacional de Música programján, szeptember első hetében több hangversenyen is szerepelnek a művei, a szeptember 18-án kezdődő Minas Gerais-i kórusfesztivált kifejezetten az ő jegyében rendezik, és a S-o Pauló-i Cultura FM rádió szeptemberi műsora is Villa-Lobos műveivel van tele. A riói Museu Villa-Lobos közreműködésével összeállított kiállítás szeptember 10-én indul országos körútra Brazíliában. (Heitor Villa-Lobos nem összetévesztendő Ricardo Villalobos chilei dj-vel: az izlandi Romuald Karmakar róla készített dokumentumfilmjét a napokban mutatják be Velencében.)

MAGYAR PREMIER MONTREALBAN Összesen hét magyar produkciót válogattak be az augusztus 27. és szeptember 7. között zajló Montreali Nemzetközi Filmfesztiválra. Közöttük van Tóth Barnabás első nagyjátékfilmje, a Rózsaszín sajt: a romantikus vígjáték világpremierjét egyenest a kanadai városba helyezték. Ezenkívül még három egész estés - Sopsits Árpád: A hetedik kör, Fonyó Gergely: Made in Hungária, Mátyássy Áron: Utolsó idők - és három rövidfilm - Kenyeres Bálint: A repülés története, Spáh Dávid: Fordítva, valamint a nálunk alkotó orosz Elena Rogova Figyelj rám! című animációja - képviseli Magyarországot.

Figyelmébe ajánljuk