chili & vanilia - Paprika, de nem a miénk

  • .
  • 2009. augusztus 20.

Trafik

Bár paprikákban igazán nem vallunk szégyent, világszerte számos változat akad, amely még a mi szívünket (és leginkább ízlelőbimbónkat) is megdobogtatja. Ilyen például a baszk chilipaprika, a Piment d'Espelette.
Espelette városka a francia baszk vidéken, Bayonne-tól, a világhírű sonka származási helyétől nem messze fekszik. Tíz jellegzetesen baszk nevű falu (pl. Itxassou, Ustaritz) ötven baszk termelőjétől kerül ki az illatos fűszer, amely 2000 óta eredetvédett (ún. AOC). A speciális paprikafajta számára különösen fontos a helyi enyhe klíma, amelyet a tenger és a hegyek közötti fekvés biztosít, valamint a feldolgozás során figyelembe vett szigorú minőségi előírások. Áprilisban ültetik, júniusban virágzik, három héttel később terem. Augusztusban szedik - természetesen kézzel -, ezt követően szárítják, majd részben őrlik. Október utolsó hetében ünneplik. A legenda szerint a helyiek csak némi hideg levessel tudtak megvendégelni egy átutazó idegent, aki a csípős porral szórta azt meg, hogy saját ízlésére alakítsa. Köszönetképpen pedig ajándékozott a paprikamagokból vendéglátóinak. Szép történet, az a változat azonban mégis valószínűbbnek tűnik, hogy valamelyik baszk felfedező hozta magával Mexikóból. Élénk, narancssárgás-piros színe (amely azonban borzasztó gyorsan fakul, ezért nagyon fontos, hogy sötét helyen tároljuk) nagyon mutatós minden ételen, édeskés-füstös, enyhén csípős, intenzív íze pedig egyszerűen bármin kiváló. Most éppen a krémes-édeskés kukoricakrémleves tetejére került, amelyet remekül egészített ki a ropogósra sütött sonkachips-sel egyetemben. Ahhoz, hogy a leves igazán selymes legyen, nagyon erősen kell pépesíteni (egy nagy teljesítményű turmixgép sokat segít ebben), és többször át kell passzírozni.

Kukoricakrémleves

(4 személyre)

4 cső szép, zsenge csemegekukorica

1 közepes burgonya, felkockázva

1 evőkanál vaj

1 ág friss rozmaring

1 salotta (vagy vöröshagyma), finomra aprítva

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 szárzeller, felkarikázva

1 l leszűrt húsleves

1/2 dl tejszín

3-4 dkg frissen reszelt parmezán

A tetejére: csípős paprika

A vajon fedő alatt, csipet sóval meghintve üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát, újhagymát és szárzellert. Hozzáadjuk a rozmaringágat és az egyenletesen apró kockákra szeletelt burgonyát. Felöntjük a leszűrt húslevessel. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 10 percig főzzük, amíg a krumpli félig megpuhul. A friss kukorica csövéről éles késsel lefejtjük a szemeket, a lábasba tesszük. 10 percig főzzük. Robotgépben simára pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt parmezánt. Közvetlenül tálalás előtt hajszálvékonyra szeletelt sonkát (esetleg csípős kolbászt) kevés olajon ropogósra sütünk, konyhai papírtörlőn leitatjuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.