Espelette városka a francia baszk vidéken, Bayonne-tól, a világhírű sonka származási helyétől nem messze fekszik. Tíz jellegzetesen baszk nevű falu (pl. Itxassou, Ustaritz) ötven baszk termelőjétől kerül ki az illatos fűszer, amely 2000 óta eredetvédett (ún. AOC). A speciális paprikafajta számára különösen fontos a helyi enyhe klíma, amelyet a tenger és a hegyek közötti fekvés biztosít, valamint a feldolgozás során figyelembe vett szigorú minőségi előírások. Áprilisban ültetik, júniusban virágzik, három héttel később terem. Augusztusban szedik - természetesen kézzel -, ezt követően szárítják, majd részben őrlik. Október utolsó hetében ünneplik. A legenda szerint a helyiek csak némi hideg levessel tudtak megvendégelni egy átutazó idegent, aki a csípős porral szórta azt meg, hogy saját ízlésére alakítsa. Köszönetképpen pedig ajándékozott a paprikamagokból vendéglátóinak. Szép történet, az a változat azonban mégis valószínűbbnek tűnik, hogy valamelyik baszk felfedező hozta magával Mexikóból. Élénk, narancssárgás-piros színe (amely azonban borzasztó gyorsan fakul, ezért nagyon fontos, hogy sötét helyen tároljuk) nagyon mutatós minden ételen, édeskés-füstös, enyhén csípős, intenzív íze pedig egyszerűen bármin kiváló. Most éppen a krémes-édeskés kukoricakrémleves tetejére került, amelyet remekül egészített ki a ropogósra sütött sonkachips-sel egyetemben. Ahhoz, hogy a leves igazán selymes legyen, nagyon erősen kell pépesíteni (egy nagy teljesítményű turmixgép sokat segít ebben), és többször át kell passzírozni.
Kukoricakrémleves
(4 személyre)
4 cső szép, zsenge csemegekukorica
1 közepes burgonya, felkockázva
1 evőkanál vaj
1 ág friss rozmaring
1 salotta (vagy vöröshagyma), finomra aprítva
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 szárzeller, felkarikázva
1 l leszűrt húsleves
1/2 dl tejszín
3-4 dkg frissen reszelt parmezán
A tetejére: csípős paprika
A vajon fedő alatt, csipet sóval meghintve üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát, újhagymát és szárzellert. Hozzáadjuk a rozmaringágat és az egyenletesen apró kockákra szeletelt burgonyát. Felöntjük a leszűrt húslevessel. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 10 percig főzzük, amíg a krumpli félig megpuhul. A friss kukorica csövéről éles késsel lefejtjük a szemeket, a lábasba tesszük. 10 percig főzzük. Robotgépben simára pürésítjük, majd szitán átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt parmezánt. Közvetlenül tálalás előtt hajszálvékonyra szeletelt sonkát (esetleg csípős kolbászt) kevés olajon ropogósra sütünk, konyhai papírtörlőn leitatjuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com