Tartalom

Narancs XXI. évf. 34. szám (2009-08-20)

Publicisztika

Publicisztika

Riasztó tünetek - Mi történik az Országos Onkológiai Intézetben

Augusztus elején jelent meg a sajtóban a hír: az Országos Onkológiai Intézetből havonta betegek százait tanácsolják el. Az értesülések szerint először a tavalyi forgalom harminc százalékában határozták meg a felvehető betegek kvótáját, majd területi korlátozást, végül totális tiltást léptettek életbe a vidéki betegek rovására. A korábbi töredékére csökkentették a műtétek engedélyezett számát. A helyzet vállalhatatlansága miatt több nagynevű szakember távozott a nőgyógyászatról, akikkel (vagy egy részükkel) viszont később állítólag mégis köttetett valamilyen szerződés, melynek keretében tovább operálhatnak. Az intézmény vezetői szerint minden szabályszerűen történik: vállalják a szükséges ellátást, bárhonnan érkezzen is a beteg, de mivel a forráshiány éppen csak lehetővé teszi a működést, ha a betegek feltorlódása a várakozási idő olyan mértékű megnyúlását okozza, hogy az már a terápia sikerét veszélyezteti, akkor a területileg nem hozzájuk tartozókat visszairányítják az illetékes kórházakba. A miniszter szerint az országos intézetnek el kell látnia a területen kívülről érkező betegeket, amennyiben máshol nem kaphatnak megfelelő ellátást, továbbá eltúlzottnak ítéli az intézményben a finanszírozási helyzetre hivatkozva bevezetett korlátozásokat; lehetségesnek tartja ugyanakkor a finanszírozás felülvizsgálatát. A kialakult helyzetet vizsgálja a minisztérium és az Egészségbiztosítási Felügyelet is.

Publicisztika

Kölcsönös félelem

Te betörsz a házamba, és rám lősz, én meg leállítok az úton kapával, kaszával minden nagyobb fekete autót...

Publicisztika

Orbán és Anti-Orbán

Azt mondotta nemrég a Grossglockner hőse, hogy most tíz vagy húsz évig Magyarországon is a jobboldal jön, ez az európai trend. Orbán ugyan a világpolitikai csillagállásból jósolt, de lehet egy olyan olvasata is közlésének, hogy tíz, húsz évig én jövök. És tegyük a szívünkre a kezünket: Orbán próféciájának így is van értelme. Hiszen népünk hajlamos a választási kampányt két főillető küzdelmeként látni, a nemzetközi bal- vagy a jobboldal aktuális intellektuális állapota legfeljebb mandinerből hat. És azért jön most Orbán sok időre, mert nincs ellenfél a pályán, mert a legnagyobb lehetséges ellenerő nem találja meg azt a palit, akit kiállíthat ellene a táblára, sőt lassan nem is lesz olyan szervezet, amely egy ilyen személyiséget nemhogy megtalálni, de keresni bírna. Orbán tehát nem azért jönne sok időre, mert a baloldal nem tanulmányozza kellő elmélyültséggel a szociáldemokrácia nagy megújítóinak életművét Kautskytól Anthony Giddens-ig, és mert ennélfogva szellemi vértezete rozsdás, töke fa, hanem mert itthon nincs egy Anti-Orbán.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Moonwalker

1980 nyarán történt, valamikor Wimbledon után. Tizenhárom éves voltam, megint a győztes Borgnak drukkoltam a döntőben, de éreztem, hogy McEnroe játéka és dühe mégis izgalmasabb lehet, így aztán rövid gyakorlás után meg is tanultam úgy járni, ahogy csak ő tudott. McEnroe mindig kicsit rogyasztott, de ruganyos és öntudatot sugárzó léptekkel indult adogatni vagy törülközni; jellegzetes járása valahol félúton volt Travolta és Konrád György között. 1980-ban persze se Konrádot, se Travoltát nem láttam még lépni, abban az időben mindkettőjüktől óvták a magyar fiatalokat, bár Travolta fényképe legalább benne volt a Világ Ifjúságában. Természetesen a teniszben is megpróbáltam utánozni McEnroe-t, szervánál furcsán hintáztattam magam, és gyakran szaladtam be merészen a hálóhoz, szinte lebénítva ellenfeleimet, akik hirtelenjében nem tudták eldönteni, melyik oldalamon használják ki a tátongó űrt. De nem teniszeztem rosszul, főleg apró termetemhez képest, sőt, egyesek kifejezetten ügyesnek mondtak annak fényében, hogy először csak két évvel azelőtt fogtam ütőt a kezembe. Az is mellettem szólt, hogy a lakótelepen akkor még nem volt teniszpálya, csak dühöngő meg betonpingpong, így csupán a nyári szünetben tudtam játszani, bár akkor különös módon valóban idilli körülmények között: apám, nyugdíjba vonulása után nyaranta a tihanyi pártüdülőben kapott munkát, engem meg vitt magával, mert mihez kezdenék egymagamban Kelenföldön, ha anyám reggeltől estig dolgozik.

Komiszkenyér

Egotrip

Szenvedélyeink V. (Néma szolidaritás a bordélyban)

Az állattól senki sem várja el, hogy elvei legyenek, a civilizált ember azonban elképzelhetetlen ezek nélkül. Elveken általában azok a politikai, vallásos, netán metafizikai nézetek értendők, amelyeknek civilizált társaságban nem illik hangot adni. Illik viszont néma elszántsággal, szenvedélyesen ragaszkodni hozzájuk, velük összhangban cselekedni, és az ilyen elvszerű tettek kellemetlen következményeit semmibe venni. Az ember legyen következetes.

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Sziget 2009 - "Tök kulturált"

Egy csapat kiskorú olasz mellé ülök le a HÉV-en, mellettünk néhány erősen izzadó német kolléga azon vitatkozik, hogy Iggy Pop él-e még, és ha igen, akkor azt hogy a manóba csinálja? Kicsivel odébb egy angol lány lelkesen meséli a barátnőjének, annyira szerelmes az új pasijába, hogy max. néhány film-, illetve rocksztárral csalná meg.

Belpol

"Ráállhatnánk arra is, hogy állandóan sírunk" - Such György, a Magyar Rádió elnöke a menedzserszerződéséről

A megbízási szerződés értelmében az elnök havi bruttó 1,8 milliós fizetése az üzleti terv teljesülésétől függően felfelé és lefelé is változhat. A sikeres gazdálkodás eredményeképpen a tavalyi második fél évben ez bruttó négymillióra, idén januártól 4,3 millióra, júliustól - miután tavaly a rádió csaknem egymilliárdos nyereséget ért el - 9,4 millióra emelkedett. Ám a rádió kuratóriuma ezt már sokallja, és visszatartja a kifizetést.

Belpol

Egy népi értelmiségi vállalkozó - Püski Sándor (1911-2009)

Kettős értelemben is népi: szegény, paraszti család fiaként lett értelmiségi - jogász, majd könyvkiadó -, s kulcsszerepet vállalt a népi írói mozgalom menedzselésében: kiadta a heterogén összetételű társaság tagjainak műveit, szervezte összejöveteleit, tartotta a lelket a nehéz természetű és nem egy esetben nehéz sorsú írókban.

Belpol

Vezetőcsere a Magyar Energia Hivatalnál - Ki fordítja meg a meccset?

Az évi mintegy 2000 milliárd forintos forgalmat lebonyolító energetikai ágazatért felelős piacfelügyeleti intézmény vezetésére eddig a jelenlegi és egy korábbi államtitkár, egy meghatározó piaci szereplő volt elnökségi tagja, a regnáló alelnök és (talán) egy házon belüli osztályvezető pályázott. Akárki fut is be, a bizonyításra csak a tavaszi választásokig lesz garantált ideje.

Belpol

Halál a szülőszobán - Ahol a legjobban fáj

Gábor nemrég a feleségét vesztette el gyermekei születésekor, és egyedül maradt a kicsikkel. Andrásnak öt éve a kisfia halt meg, és párjával azóta sem lett gyermekük. Gábor ügyvédhez fordult, András nem. Két férfi a veszteségről, a gyászról és a szülészeten szerzett tragikus tapasztalataikról.

Külpol
Zene

Zene

dvd - ELLENÁLLÓK

Tökös amerikai zsidó fiúk nácikat skalpolnak a megszállt Franciaországban - ilyet is csak Tarantino képes kitalálni, de azért az igaz történeteket sem kell félteni: a Bielski testvérek, gettósorsra ítélt, belorusz zsidók a nomád ellenállást választják a leszegett fejű áldozati szerep helyett, s embermentő tettüket, miként azt a történetük részletein mindmáig vitatkozó utókor kollektívan nyugtázhatja, siker koronázta: a Bielski Brigádként híressé lett alakulatnak több mint ezer zsidót sikerült megmentenie. A Bielski fiúk felől nézve Tarantino kétségtelenül a könnyebbik utat választotta, amikor véres bohózatot eszkábált fegyvert forgató zsidó osztagából.

Zene

Sziget 2009 - Élő szövedék - Miles From India

Két héttel ezelőtt a Visszhang rovatban már dicsérgettem az azonos című lemezt, amely aztán valóban megszólalt a Szigeten, mégpedig a Zene a rasszizmus ellen című nulladik napi program dzsesszvonulatában. Tizenkét zenész állt (meg ült) a színpadon - és még csak azt sem lehet mondani, hogy a lemezen szereplő több mint harminc közül, mert a megjelentek nem is mind szerepelnek a felvételen. Itt van mindjárt az egyik főszereplő (bár ki nem volt itt főszereplő!), a trombitás Nicholas Payton, aki kétségkívül vett át Miles Davis hangzásából, és/de ezzel együtt egészen kiemelkedő és öntörvényű zenésznek mutatkozott. Az ő szólamát például a lemezen még Wallace Roney játszotta, értelemszerűen sokkal szűkösebb kibontakozási lehetőségek mellett. A felvétel nem biztosított annyi helyet a szólóknak, mint az élő fellépés, ahol darabról darabra haladva mindig egy-egy újabb zenész villanthatta fel képességeit, akiknek a sorában ott ült például Badal Roy, a Miles Davis több 70-es évekbeli felvételén szereplő tablás, vagy például az egyenesen Indiából érkezettek közül az elektromos mandolinon játszó U. Srinivas, aki egészen meglepő, néhol torzított futamokat kényszerített ki a hangszeréből, némiképp átvéve a gitár lemezbéli szerepét. A lemezen és a koncerten is jelen volt Rudresh Mahanthappa. Az indiai származású és Amerikában élő altszaxofonos hihetetlen teljesítményt nyújtott intenzitásban és világos dallamvezetésben egyaránt.

Zene

múzeum - MUSEUM BRANDHORST

a neve a Münchenben májusban megnyílt új kiállítóháznak, de a Negyedik Pinakothek nevet is viselhetné, hiszen ott áll a másik három szomszédságában, és az építészek (Matthias Sauerbruch és Louisa Hutton) úgy tervezték, hogy bizonyos ablakaiból a már álló nagy múzeumokra lehessen kipillantani, összekötve mintegy a dicső múltat a posztmodern jelennel. Udo Brandhorst (aki feleségével, az időközben elhunyt Anette-tel a magángyűjteményét adta a múzeumhoz) kijelentette, hogy talán a legszebb kortárs múzeum a világon, és noha hazabeszélt, nemigen beszélt mellé.

Zene

web - PWNED ON CAMERA

Valamelyik hitelkártyacég reklámja hirdette anno, hogy a meccsre a belépő 10 dollár, a kürt 5 dollár, a kóla meg kettő, az első gól megszerzése viszont megfizethetetlen élmény - vagy valami ilyesmi. Ebből lett az internet talán máig legnagyobb lavinája: tucatjával küldözgették körbe a partifotókat olyan kommentárokkal, mint "Új ruha: 100 dollár.

Zene

film - GÖRÖGBE FOGADVA

Miért gondolják egyes szerzők, hogy ami romantikus, annak feltétlenül komikusnak is kell lennie? Mindegy, Nia Vardalos, Richard Dreyfuss és Rita Wilson neve láttán azért még bizakodtunk. Az utóbbiról azt kell tudni, hogy ő Tom Hanksné.

Zene

Színház - Anyád - Sam Bobrick és Julie Stein levélszínműve a Tháliában

A levél igen hálás drámai - inkább tágabban: irodalmi - alapanyag, kellék, színezőelem vagy dramaturgiai szervezőerő; tanítják is minden kreatívírás-iskolában, hogyan kell konfliktust csiholni egy első blikkre ártatlannak tűnő levélváltásból: elég, ha késik a posta vagy a postás, bár ezt is Shakespeare találta ki. Bízvást remélhetjük, hogy a szentimentalizmusban fölvirágzott levélregény (és legújabb kori kishúga, a levéldráma) hamarosan átadja helyét az elektronikusan megvalósított irodalmi remekműveknek: jön majd az első színpadi mű is (vagy már jött is?), mondjuk gmail.com címmel.

Zene

sziget - TRICKY

A bombaerős pályakezdés után "eltévedő", egy időre el is tűnő, majd diszkrét comebacket produkáló Tricky produkcióját (a jelentős várakozás mellett) hajlamos a szerző némi oktalan gyanakvással fogadni - de mennyire téved! A felütés mondhatni emblematikus: a Eurythmics Sweet Dreamsének emlékezetes szintiriffjei szólnak végtelenítve (diszkrét utalásként a 2001-es Blowback album egyik dalára: a You Don't Wanna ugyanis éppen erre épül), majd érkezik a Puppy Toy, a Knowle West Boy album nyitószáma. Hamar kiderül, hogy az új lemezanyag - gondoljunk bármit is felőle otthoni, magányos zenehallgatás közben - a színpadon "megszólal", s hogy így történik, azért jelentős részben Tricky hihetetlenül intenzív színpadi jelenléte a felelős.

Zene

Kiállítás - A Nap az Isten - Turner és Itália

A Nap az Isten - szögezte le utolsó szavaival 1851. december 19-én Joseph Mallord William Turner, s hamarosan lecsukta sokat látott, 76 éves szemét. Legkitartóbb barátja és monográfusa, John Ruskin őrizte meg az akkor már évek óta alig szóló mester esszenciális mondatát, a nagy festőét, akit kortársai rejtélyes zseninek és kellemetlen embernek, követhetetlen különcnek és ragyogó tehetségnek tartottak; egy szájból fújva hideget és meleget: depresszióvá fokozva Turnernek a meg nem értettségből fakadó bánatát.

Zene

sziget - TANKCSAPDA

Harmincötezer néző egy magyar rockzenekar koncertjén - nem tudom, hogy ez utoljára az Illésnek vagy az Omegának sikerült-e, a Tankcsapda 20. születésnapi szuperkoncertjén mindenesetre többen voltak, mint egy éve ugyanitt Iron Maidenen. Ha valaki utoljára a tízéves jubileumon látta a Tankcsapdát, annak halvány fogalma sem lehetett, hogy mi a franc történik a színpadon - mit keres ott a tizennyolc kamerás stáb, a háromszáz lámpa, a nyolcméteres tűzoszlopok, a mozgatható LED-fal, több kivetítő, az állami ünnepeket idéző tűzijáték (még a közönség feje fölé is kilőnek néha két-két rakétát).

Zene

Könyv - Elgörbül szeme előtt a világ - Máté Angi: Mamó

Talán nem árulok el titkot, ha elmondom: a hős mamó meghal a regény végén. Szigorú, kegyetlen, szagos kötényű ez a nagymama, akihez nem volt jó odabújni, de akinek kíméletlen nevelési módszere mindvégig összecseng a falu gunyoros világával és a gyönyörű falusi világ gazdag nyelvével. Csupa ellentmondás a könyv, és ez a legnagyobb erénye. Nem is az árvaság (elcsépelt írói témája), hanem a gonosz mamónak a halála lesz megrendítően tragikus: "Sanyi bácsi a csutakról felállva hozzám szólt: kicsi leánykám, nagyanyád meghalt, csodálkoztam, hogy hát ezt is lehet mondani? Akkor nem nyitja ki már a szemét, pedig neki dolga, hogy velem legyen. Sírtam aztán a csutakon, Sanyi bácsi rátette kezét a fejemre, a könnyek miatt a tyúkokat nagyon érdekesnek láttam, majd előttem röpült mamó, ment fölfele, mint az eső, csak vissza, ment a hasas szatyorral, kontya átúszta a felhőket."

Zene

Sziget 2009 - Rontom, bontom - Primal Scream

Bobby Gillespie-re és csapatára vagy húsz éve vár a magyar rajongók meglehet, kicsiny, ám annál elszántabb csapata - körülbelül akkortól lehetett elcsípni az ős-Scream egy-egy koncertfelvételét: a főszerepben persze Gillespie-vel, aki csak a mikrofonállvány segítségével tudott állva maradni (az interjúkban pedig - akkor még - kerek perec letagadta, hogy bármivel is ütné magát). Azután jött a Loaded óriási sikere, a 91-es legendás Screamadelica, a sztori további része pedig jól ismert. A PS mostanáig termeli az albumokat: a Beautiful Future című tavalyi például egészen szórakoztatóra sikeredett, és remek ürügyet teremtett egy újabb turnéhoz.

Zene

"Ez a terület előhívja az ihletet" - Joey Burns - Calexico

Az 1996-ban alakult amerikai zenekar pályafutása során nemcsak jó lemezeket készített, hanem két kimagaslót is: a 2003-as Feast Of Wire-on és a tavalyi Carried To Duston a mariachi zenekarok jellegzetes megszólalása tökéletesen kiegészíti a fülledt, alternatív countryba hajló rockzenét. A Calexico első magyarországi koncertjére múlt szerdán a Sziget Világzenei Nagyszínpadán került sor, a koncert előtt tíz percen át faggathattuk Joey Burns énekes-gitárost, a zenekar fő dalszerzőjét.

Film

Film

"Az afrikai gyökerek felől" - Amadou & Mariam

Mariam Doumbia és Amadou Bagayoko, akiket a nemzetközi zenei sajtó keresetlenül és nem szűnő lelkesedéssel "a vak pár Maliból" fordulattal emleget, már több mint húsz esztendeje zenél és énekel együtt. A fiatal vakok ottani intézetében, a kórusban találkoztak és ismerkedtek össze, ami egyrészt házassághoz, másrészt egy életre szóló közös zenei program kialakulásához vezetett. Egyre erősödő helyi ismertség után a világzenei slágerlistákra azonban csak pár évvel ezelőtt került föl a nevük - egészen pontosan a 2004-es Dimanche a Bamako (Vasárnap Bamakóban) című lemezükkel, amelynek az elkészítésébe és közös koncertfellépéseken a népszerűsítésébe Manu Chao is bekapcsolódott. Közvetlenül a fellépésük előtt kérdeztük őket, a Sziget Fesztivál pénteki, harmadik napján.

Film

Veszett fejsze véres nyele

Quentin Tarantino: Becstelen Brigantyk

Öten bújnak a padló alatt. Fölöttük a francia gazda és egy náci tiszt szócsatázik. Ez Hans Landa ezredes, a rettegett "zsidóvadász" nagy belépője. Micsoda választékosság, micsoda szörnyeteg! Latabár Kálmán és Hannibal Lecter kézfogója egy élére vasalt SS-uniformisban.

Interjú

Film

"Rászedtelek"

Quentin Tarantino filmrendező

A Tiszta románc és a Született gyilkosok forgatókönyvírójának, a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény, a Jackie Brown, a Kill Bill, a Grindhouse: Halálbiztos rendezőjének megjelenésünk napján kerül a mozikba legújabb dobása, a második világháborúban játszódó Becstelen Brigantyk. Az Oscar-díjas, Arany Pálma-díjas rendezővel Cannes-ban beszéltünk.

Trafik

Trafik

chili & vanilia - Paprika, de nem a miénk

Bár paprikákban igazán nem vallunk szégyent, világszerte számos változat akad, amely még a mi szívünket (és leginkább ízlelőbimbónkat) is megdobogtatja. Ilyen például a baszk chilipaprika, a Piment d'Espelette.

Trafik

tévésmaci - A sül a Vasasban focizik

A csapat megszokott piros-kék csíkos mezében futott ki a pályára, Sztupa és Troché a tribünön társalogtak idős Fáy utcai bentlakó szakikkal, hogy egészen biztosan Tamás Gyula Magyarország legjobb kapusa, s micsoda hülyeség, hogy alig is fér bele a válogatottba. Kétségtelen olyan védelme nincs senkinek, mint nekünk, köpte ki a szotyolahéjat Sztupa.

Trafik

mi a kotta? - Hegyen-völgyön, tószínpadon

Noha lassacskán kilábalunk a nyárból, azért a pesti koncertélet az előttünk álló héten sem ígér különösebb tűzijátékot. Nem úgy Győr-Moson-Sopron megye, ahol éppenséggel különleges zenei események várnak minket: Eszterházán és a Pannonhalmi Bencés Főapátságban.

Trafik

kertész lesek - ETNO

Tombol az idegenforgalmi szezon, a belváros ilyenkor a népek olvasztótégelye, a Váci utcában egy gombostűt sem lehet leejteni, hömpölyög a majd' megolvadt "tartalom". Átcsapunk a Vörösmarty téren, mint hullám a fejünk fölött, s hogy tökéletes legyen a képzavar, a Fehérhajó utcában kötünk ki.

Trafik

kulthírek

MAGYAR GYÕZTES LOCARNÓBAN Esztergályos Krisztina Variációk című 28 perces diplomamunkája nyerte a rövidfilmverseny Ezüst Leopárd-díját a 62. Locarnói Filmfesztiválon.

Könyv

Könyv

"Kezeljük iróniával a történelmet!"

Szécsi Noémi író

Idén jelent meg harmadik regénye, az Utolsó kentaur című "társadalmi lektűr". Előző regényéért (Kommunista Monte Cristo) nemrég megkapta az Európai Unió irodalmi díját. Az irodalmi életről, történetek és tanulság viszonyáról, a groteszk magyar történelemről és a politikai radikalizmus nevű "szabadidős tevékenységről" kérdeztük.

Gasztro

Gasztro

VI. Tolcsvai Borfesztivál - Egy száraz nap

Szülőföldem szép határa, megláttalak valahára! Az újhelyi személy (K. Dezső) megáll Olaszliszka-Tolcsván. Míg jön a busz, Rákóczi bisztró. Nehogy már sört, a borfesztivál előtt! De bizony. Nem ám Borsodi, Soproni, az van. Aszútörköly, gönci barack, besztercei szilva nincs, akkor Mátyás keserű. Záróra, mondja a pultos hölgy, K. Dezső csak néz. Déli tizenkettő. Kétórás ebédszünetem van, aha. Jól kezdődik. Az Abba Feelingről lemaradtam, Kovácsovics Fruzsina rövidített élő (!) koncertjére odaérek.

Lélek
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Facebook-böngésző Összefogott a Netscape megálmodója a Firefox vezető programozójával, és a Facebooknak gyártanak közösen egy új böngészőt. A RockMelten keresztül nézve az internet egyenlő lesz a Facebookkal, és a Google-től a Microsoftig mindenki mehet a levesbe a merész elképzelés szerint. Bolygóközi SMS Egy ausztrál weboldalon az űr mélyébe küldhetünk legfeljebb 160 karakterben megfogalmazott üzenetet.

Sport

Sport

Az atlétika fejlődése - A nagy ugrás

Az idei berlini atlétikai világbajnokság ma már egy iparág expója, ahol minden ügynök és nemzet bemutatja legjobb termékét, ahol a nemzetközi szövetség és a tévétársaságok prezentálják a rendezés és a közvetítés legújabb fejlesztéseit, és ahol megszületnek azok a sztárok és csúcsok, melyekkel a piaci szereplők az olimpiáig kereskedhetnek.

Sport

Massimo Furlan mint Jürgen Sparwasser - Egy mindenkiért

Még időben szólunk, vasárnap este nyolckor a hamburgi Millerntor Stadionban, az Internationales Sommerfestival Hamburg és az FC St. Pauli közös rendezvényén a híres olasz performer (és színházi rendező, továbbá képzőművész), Massimo Furlan előadja Jürgen Sparwasser szerepét az NSZK-NDK 0:1 című drámából, melynek ősbemutatója 1974. június 22-én este volt ugyanebben a városban...