chili & vanilia - Süsd meg, spárga!

  • .
  • 2008. május 1.

Trafik

Alig várjuk minden évben. Én az utolsó hetekben már visszaszámolok. Pedig manapság szinte az egész évben kapható, de mindenki tudja, hogy az igazi csakis az, ami szezonjában, frissen kerül piacra.
Kapaszkodjanak meg: úgy tűnik, végre elérkezett a mi időnk, a megszállott spárgaimádók idejeÉ

A spárgával nyugodtan lehet kísérletezgetni, valójában elronthatatlan - feltéve, hogy nem főzzük túl. Jöhetnek a vasárnapi petrezselymes spárgalevesek, saláták, göngyölegek, csőben sültek. Egyik legfinomabb - talán kevésbé elterjedt - elkészítési módja, ha megsütjük. A világ legegyszerűbb dolga: a spárgákat (zöldből is, fehérből is lehet készíteni) megtisztítjuk, további felhasználástól függően egészben vagy néhány centis darabokra vágva összeforgatjuk olívaolajjal, lazán szétterítjük egy alufóliával kibélelt tepsin, sózzuk, borsozzuk. Trükk: meglocsoljuk kevés olvasztott vaj és barna cukor keverékével. A sütőben 200 ·C-on, vastagságtól függően 15-20 perc alatt készül el. Ezalatt megpuhul, de roppanós marad, megőrzi finom, friss ízét, kívül pedig szépen megpirul. Önmagában is tökéletes tavaszi vacsora, de variálható: salátával, zöldségekkel keverve, sonkába tekerve, rántottával, lágy tojással, esetleg szójaszószos mézes öntettel összeforgatva; a lehetőségek tára végtelen. Nincs irigylésre méltóbb annál, ha valaki csúcsminőségű, friss tengelici spárgához jut.

Színes, sült spárgaköret burgonyával, fokhagymával

Hozzávalók (4 személyre)

1 csomag zöld spárga (1/2 kg)

1 csomag fehér spárga (1/2 kg)

fél kg apró szemű burgonya (pl. kiflikrumpli)

12 gerezd fokhagyma

25 dkg koktélparadicsom

friss kakukkfű

olívaolaj

só, bors

1 ek. olvasztott vaj, csipet barna cukorral keverve

fél csokor friss petrezselyem

opcionális: reszelt citromhéj, parmezánforgács,

fekete olajbogyó

A sütőt előmelegítjük 200 ·C-ra. A krumplit megmossuk, megszárítjuk, majd héjastul, mérettől függően félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Összeforgatjuk néhány ek. olívaolajjal, ha van, friss kakukkfűvel, sóval, borssal, és kiterítjük egy alufóliával bélelt tepsire. Kb. 45 percig sütjük. Közben előkészítjük a fokhagymát és a spárgát. Előbbihez a fokhagymagerezdekre kevés olívaolajat locsolunk, majd 25 perc után a krumpli mellé szórjuk. A zöld spárgát általában könynyebb előkészíteni, a fehérnek gyakrabban fás a szára. Lehetőleg nagyjából azonos vastagságú sípokat próbáljunk beszerezni. Kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal, majd tepsire borítjuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal. 30 perc után betesszük a krumpli mellé (vagy külön tepsiben alá), így egyszerre sül meg. (Ha nem férne be, akkor rögtön a krumpli után sütjük, nem baj, ha a krumpli kicsit kihűl közben.) A megsült krumplit és spárgát összekeverjük, hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, a sült fokhagymagerezdeket, és megszórjuk sok friss petrezselyemmel. Keverhetünk hozzá kevés reszelt citromhéjat, reszelt parmezánt, más friss zöld fűszereket vagy fekete olajbogyót. Langyosan tálaljuk köretként.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.