A spárgával nyugodtan lehet kísérletezgetni, valójában elronthatatlan - feltéve, hogy nem főzzük túl. Jöhetnek a vasárnapi petrezselymes spárgalevesek, saláták, göngyölegek, csőben sültek. Egyik legfinomabb - talán kevésbé elterjedt - elkészítési módja, ha megsütjük. A világ legegyszerűbb dolga: a spárgákat (zöldből is, fehérből is lehet készíteni) megtisztítjuk, további felhasználástól függően egészben vagy néhány centis darabokra vágva összeforgatjuk olívaolajjal, lazán szétterítjük egy alufóliával kibélelt tepsin, sózzuk, borsozzuk. Trükk: meglocsoljuk kevés olvasztott vaj és barna cukor keverékével. A sütőben 200 ·C-on, vastagságtól függően 15-20 perc alatt készül el. Ezalatt megpuhul, de roppanós marad, megőrzi finom, friss ízét, kívül pedig szépen megpirul. Önmagában is tökéletes tavaszi vacsora, de variálható: salátával, zöldségekkel keverve, sonkába tekerve, rántottával, lágy tojással, esetleg szójaszószos mézes öntettel összeforgatva; a lehetőségek tára végtelen. Nincs irigylésre méltóbb annál, ha valaki csúcsminőségű, friss tengelici spárgához jut.
Színes, sült spárgaköret burgonyával, fokhagymával
Hozzávalók (4 személyre)
1 csomag zöld spárga (1/2 kg)
1 csomag fehér spárga (1/2 kg)
fél kg apró szemű burgonya (pl. kiflikrumpli)
12 gerezd fokhagyma
25 dkg koktélparadicsom
friss kakukkfű
olívaolaj
só, bors
1 ek. olvasztott vaj, csipet barna cukorral keverve
fél csokor friss petrezselyem
opcionális: reszelt citromhéj, parmezánforgács,
fekete olajbogyó
A sütőt előmelegítjük 200 ·C-ra. A krumplit megmossuk, megszárítjuk, majd héjastul, mérettől függően félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Összeforgatjuk néhány ek. olívaolajjal, ha van, friss kakukkfűvel, sóval, borssal, és kiterítjük egy alufóliával bélelt tepsire. Kb. 45 percig sütjük. Közben előkészítjük a fokhagymát és a spárgát. Előbbihez a fokhagymagerezdekre kevés olívaolajat locsolunk, majd 25 perc után a krumpli mellé szórjuk. A zöld spárgát általában könynyebb előkészíteni, a fehérnek gyakrabban fás a szára. Lehetőleg nagyjából azonos vastagságú sípokat próbáljunk beszerezni. Kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, összeforgatjuk az olívaolajjal, sóval, borssal, majd tepsire borítjuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal. 30 perc után betesszük a krumpli mellé (vagy külön tepsiben alá), így egyszerre sül meg. (Ha nem férne be, akkor rögtön a krumpli után sütjük, nem baj, ha a krumpli kicsit kihűl közben.) A megsült krumplit és spárgát összekeverjük, hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, a sült fokhagymagerezdeket, és megszórjuk sok friss petrezselyemmel. Keverhetünk hozzá kevés reszelt citromhéjat, reszelt parmezánt, más friss zöld fűszereket vagy fekete olajbogyót. Langyosan tálaljuk köretként.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com