chili & vanilia - Szeg. Fű. Szeg.

  • .
  • 2009. január 29.

Trafik

A szegfűszeg nem szerepelt a fűszertoplistám élmezőnyében, eddig javarészt szükséges, de a hátsó polcon megbújó kiegészítőként jegyeztem. A német fűszerguru, Ingo Holland csúcsminőségű szegfűszege hozott lázba.
Vörösesbarna, telt, távoli rokona a papírtasakokból ismert kis fekete vackoknak. Nevét a formájáról kapta (több nyelven is stimmel), ami arra predesztinálta, hogy tűzdeljenek vele - hagymát, sonkát, csirkét, narancsot. Elsősorban fűszerkeverékekben, indiai currykben, karácsonyi, mézes süteményekben, forralt borban, almás desszertekben ismerős. Ám szélesebb körben is bevethető: a brüsszeli csokoládémester, Fréderic Blondeel pralinéiban kelti új életre, Ingo Holland feketekenyér-szuflét illatosít vele, amit karamellizált almával és balzsamecettel tálal. Portugáliában szardíniához is kerülhet. A szokásos fűszerutakat járta meg, a XVI. században a portugálok uralták a kereskedelmét, később a hollandok, akik egyetlen szigetre telepítették a termelését - azon kívül halálbüntetés járt érte. Ma Zanzibár és Indonézia a legjelentősebb termelő - utóbbi adja a világ össztermelésének 50 százalékát: helyi cigarettát sodornak belőle. A rövid életű (1963-64) Zanzibári Szultanátus zászlójában egy szegfűszeg látható.

A csirkemell önmagában nem túl izgalmas húsfajta, a főszereplőként ritkán használt fűszer azonban feldobja. A csirkemell legnagyobb ellensége az idő: ha túlsütjük, száraz, fullasztó lesz. Gyors sütés, kis pihentetés, majd azonnali fogyasztás. Jean-Georges Vongerichten szemtelenül egyszerű receptje alapján.

Szegfűszeges csirkemell sütőtökkel

Hozzávalók (2-4 adag)

két csirkemellfilé (2x20 dkg)

2 dl tejszín

4 dkg vaj

8 db szegfűszeg

só, bors

Előkészítjük a csirkemelleket: a húst megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk. A szegfűszeget mozsárban finomra törjük, majd bedörzsöljük vele a csirkemelleket. Kevés olívaolajjal meglocsolva fólia alatt fél órát pihentetjük. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. (Ha kicsit másképp szeretnénk tálalni, kötözőspárga segítségével hengert formázhatunk.) A sütőt grillfokozatra kapcsoljuk. (Ha nincs grillező funkciója, a lehető legforróbbra.) Forró serpenyőben vajat hevítünk, a csirkemell mindkét oldalát megpirítjuk. Jénaiba (vagy kis tepsibe) helyezzük, majd ráöntjük a tejszínt. Kb. 7 percig grillezzük, amíg a teteje és a tejszín körülötte megpirul. Közben a köretként tálalt sütőtököt meghámozzuk, szeletekre vágjuk, és vajon serpenyőben átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, végül kevés víz (vagy húsleves) hozzáadásával, fedő alatt puhára, de enyhén roppanósra pároljuk. Amikor a csirke megsült, alufóliával letakarva néhány percig pihentetjük. A sütőtökkel (vagy más párolt zöldséggel) kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk