kulthírek

  • .
  • 2009. január 29.

Trafik

SUNDANCE 118 nagyjátékfilm, köztük 91 világpremier közül választották ki az idei Sundance Fesztivál legjobbjait. Az amerikai produkciók közül a drámai kategória nagydíját Lee Daniels műve, a Push: Based on the novel by Sapphire nyerte (egy fiatal harlemi lány küzdelmeiről), a dokumentumfilmek közül pedig Ondi Timoner munkája, a We Live in Public (arról, ahogy az internet átalakítja az emberi kapcsolatokat).
A nemzetközi mezőny drámai kategóriájában a chilei Sebastian Silva nyert (La nana - egy állását féltő szobalányról), a dokuk között a brit Kim Longinotto (Rough Aunties - az elhagyatott dél-afrikai gyermekek érdekében végzett szociális munkáról).

MOZART-ÕSBEMUTATÓ Január 27-én, a La Folle Journée de Nantes című fesztiválon csendült fel közönség előtt első ízben az a kétperces Mozart-darab, mely több mint száz éven át feküdt egy archívumban, s eredetisége csak 2007-ben bizonyosodott be. Az 1787 és a zeneszerző halála, 1791 között keletkezett minimű kottája egy február 22-ig nyitva tartó kiállításon meg is tekinthető Nantes-ban.

VIRTUÁLIS PRADO A Google Earth segítségével a madridi Prado 14 mesterművét - többek között El Greco, Velázquez, Goya, Raffaello, Tiepolo, Bosch, Dürer és Rembrand képeit - lehet megtekinteni otthonról, egészen nagy felbontásban: egy-egy lefotózott festmény mintegy 14 gigapixelt tartalmaz.

BAJOR FILMDÍJ A budapesti Goethe Intézet Szemrevaló című fesztiválján, március 4-11. között bemutatják a Münchenben idén 30. alkalommal kiosztott Bajor Filmdíj több nyertesét: a legjobb rendezésért díjazott Caroline Link Im Winter ein Jahr, a legjobb első filmes Jan Fehse In jeder Sekunde, valamint a legjobb gyerekfilmet rendező Marco Kreuzpaintner Krabat című alkotását. A legjobb női alakítást nyújtó Ursula Werner révén Münchenben szintén díjazott Kilencedik mennyországot, Andreas Dresen filmjét február 12-től játsszák a budapesti mozik.

JAN PALACH EMLÉKEZETE A csehországi Melníkben, a Jan Palach Gimnázium előtt állították fel Beck András szobrát: az egykor itt tanult fiatalember húszéves korában, a Varsói Szerződés katonai beavatkozása ellen tiltakozva 1969. január 16-án, a prágai Vencel tér fölső részén felgyújtotta magát. Február 25-én ugyanott egy másik diák, Jan Zajíc, áprilisban pedig Jihlava városában Evzen Plocek követte a demonstratív tűzhalálba. A 3,5 méter magas bronzszobrot nem sokkal Palach halála után készítette Beck András - Beck Ö. Fülöp szobrászművész fia -, aki 1957-től élt Párizsban, s 1985-ben, 74 éves korában hunyt el autóbalesetben. Művének Csehországba szállításáról már tavaly, Sarkozy elnök prágai útja előtt szó volt, de csak mostanra találtak neki méltó helyet. Az évforduló alkalmából a cseh fővárosban két kiállítás is nyílt; a fotók mellett olyan dokumentumok is láthatók, mint például ez a titkosszolgálati vázlat Palach halálának helyszínéről.

OSCARRA VÁRVA Los Angelesben kihirdették a 81. Oscar-díj jelöltjeit. A Benjamin Button különös élete 13 kategóriában, a Slumdog Millionaire 10, a Milk és A sötét lovag 8-8 kategóriában érdekelt. Közülük az első három, valamint a Frost/Nixon és a The Reader szerepel az év legjobb filmjének jelöltjei között. A legjobb nem angol nyelvű alkotás nyertese lehet német (Uli Edel: Der Baader Meinhof Komplex), francia (Laurent Cantet: Entre les murs), japán (Yojiro Takita: Okuribito, angol címén Departures), osztrák (Götz Spielmann: Revanche) vagy izraeli (Ari Folman: Libanoni keringő - Waltz with Bashir). Az animációs Oscar egy pandáé, egy roboté vagy egy kutyáé lehet (Kungfu Panda; Wall-E; Volt), az eleven színészek közül pedig Anne Hathaway, Angelina Jolie, Melissa Leo, Meryl Streep vagy Kate Winslet, illetve Richard Jenkins, Frank Langella, Sean Penn, Brad Pitt vagy múlt heti címlapsztárunk, Mickey Rourke örülhet február 22-én.

KULTÚRÁNK AMERIKÁBAN A Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hallban adott hangversenyével megkezdődött az Extremely Hungary - art & culture beyond your expectations című rendezvénysorozat: novemberig több mint 120 eseményen mutatkozik be a magyar kultúra New Yorkban és Washingtonban. Egyúttal elindult a Celebrating Hungary című kéthetes koncertsorozat is: Roby Lakatos, Palya Bea, Eötvös Péter, az UMZE együttes, Kurtág György és Kurtág Márta lép fel még ugyanitt. A kulturális évad első két kiállítása is New Yorkban nyílt meg: az International Center of Photography Martin Munkácsi nemrég előkerült negatívjaival gazdagítja a világhírű divatfotós munkásságáról alkotott képet, a Forbes Galleryben pedig a 19-20. század fordulójának magyar festészetéből válogató tárlat (Nancy Brinker volt budapesti nagykövet kollekciója) mellett egy szecesz-sziós Zsolnay-kiállítás látható (Gyugyi László gyűjteménye, melyet a pittsburghi mérnök a kulturális fővárosi feladatokkal birkózó Pécsnek adományoz). A szintén New York-i Radegast sörkertben február 1-jén lehet benevezni az Extrém bajuszversenyre, február 7-én a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban pedig Kurtág György Hommage a Bartók című művének ősbemutatóját tartják - két példa a New York-i Magyar Kulturális Központot vezető Orsós László Jakab irányításával összeállt kínálat szélső értékeire. Az évad 700 millió forintos költségvetéséhez eddig mintegy 500 millió gyűlt össze szponzori támogatásból, a fesztivál fővédnöke Soros György. A programokról bővebben: extremelyhungary.org.

FILMSZEMLE Január 27.-február 3. között rendezik meg a 40. Magyar Filmszemlét. A nagyjátékfilmes versenyprogramban 18 alkotás szerepel: Bacsó Péter, Daniel Young, Edelényi János, Gárdos Péter, Goda Krisztina, Herendi Gábor, Keményffy Tamás, Mátyássy Áron, Nagy Viktor Oszkár, Pálfi György, Pater Sparrow, Sas Tamás, Sopsits Árpád, Szabó Simon, Szajki Péter, Szirtes András, Vranik Roland és Zsigmond Dezső munkája. A maga kategóriájában 31 dokumentum-, 30 kisjáték-, 12 tudományos, valamint 10 televíziós film is verseng. Kiosztották a filmkritikusok díjait: a legjobb rendezés díját Tarr Bélának ítélték A londoni férfiért, látványtervezője, Rajk László és legjobb női epizodistaként Szirtes Ági is díjat kapott; a legjobb férfi-epizódalakítást Trill Zsolt nyújtotta (Kaméleon). Rezes Judit és Anger Zsolt, a két legjobb főszereplő a forgatókönyvért is díjazott Gigor Attila filmjében, A nyomozóban játszott. Az operatőri díjat Pohárnok Gergely kapta (Tolnai Szabolcs: Fövenyóra), a legjobb dokumentumfilm díján Szirmai Márton (A süllyedő falu) és Schuster Richárd (Három hiányzó oldal) osztozott. A legjobb kísérleti film: Igor és Ivan Buharov: Lassú tükör, a legjobb kisjátékfilm: Császi Ádám: Gyengébb napok. A kritikusok B. Nagy László-díját Mundruczó Kornél nyerte a Deltáért (négy producere is elismerésben részesült), különdíjas Forgács Péter (Von Höfler vagyok - Werther-variáció I-II.), életműdíjas Bacsó Péter.

Figyelmébe ajánljuk