Az egykori halpiacnak otthont adó negyedben található vendéglő az első újhullámosok között volt, amely egyszerű házi koszttal állt elő. Neve brüsszeli dialektusban azt jelenti: "Éljen a nagymama". Az elnevezés remekül szimbolizálja a konyha jellegét. Házias, egyszerű, jellegzetes belga ételeket kínál, olyanokat, amelyeket vasárnapi ebédre főzne mindenki nagymamája - persze a legmagasabb fokon. Az egykori hentesüzletből (amely a magyarul nehezen fordítható
triperie: olyan üzletrész, amelyben kifejezetten csak belsőségeket dolgoznak fel) kialakított, fehér csempékkel kirakott, mégis hangulatos helyiségben mindössze néhány asztal fér el, nem csoda, hogy alig lehet bejutni. Tiszta csoda viszont, hogy a konyha főnöke, Olivier Vanklemput kicsi konyhájában a helyzet magaslatán áll. A Viva m'Boma specialitásai a klasszikus, rusztikus fogások, közöttük olyan nehéz, kiadós ételek, amelyek elsősorban belsőségekből készülnek. Az előételek között nagy népszerűségnek örvend a brüsszeliek által imádott borjúagyvelő - hidegen, tartármártással, vagy melegen, barnított vajjal választható. A báránynyelvet zöldfűszeres salsával, a préselt fejhúst házi vinaigrette-tel, a csigát burgonyával és fokhagymás mártással tálalják. Természetesen nem hiányozhat az étlapról a flamand marharagu sem - ahány vidék, annyi trükk és fortély: kinél egy kocka keserűcsokoládé, kinél egy szelet dijoni mustárral megkent édeskés, fűszeres kalácsféle, a
pain d'épice a titkos hozzávaló.
A számos izgalmas húsétel ellenére a kedvenc fogásom itt mégis egy köret: a stoemp. Az évszaknak megfelelő zöldséggel (leggyakrabban sárgarépával, póréval, spenóttal vagy kelkáposztával) kevert színes krumplipüré mellé általában házi sült kolbász vagy császárhús jár. A krumplipüré összekeverése ezzel-azzal nem ritka trükk, a lehetőségek tárháza tényleg végtelen. Néhány országban kifejezetten nemzeti specialitás, például Angliában, illetve Írországban champ néven fut, Belgiumban is helyi jellegzetesség.
Flamand zöldséges krumplipüré (stoemp)
Hozzávalók (4 adag)
1 kg krumpli15 dkg spenót5 dkg vajkb. 1,5 dl tej só, bors, csipetnyi szerecsendió
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sóval és egy babérlevéllel vízben puhára főzzük. Szétnyomkodva eldolgozzuk a tejjel és a vajjal. A spenótot megpucoljuk, lecsipkedjük a vastagabb szárát, majd hozzáadjuk (nyersen) a krumplipüréhez. A hőtől magától összeesik, nem kell főzni. Jól átkeverjük. Sóval, borssal és egy csipet frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Sültek mellé vagy például tükörtojással kínáljuk. Más zöldségekkel is nagyon finom.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com