Tartalom

Narancs XXI. évf. 37. szám (2009-09-10)

Publicisztika

Publicisztika

Fiatal demokrata partnert keres - A Fidesz és az MDF közeledésének felettébb kívánatos voltáról

Lássuk a tényeket: az MSZP-nek és az SZDSZ-nek esélye sincs folytatni a kormányzást. Nincs ok, amiért megérdemelnék most, hogy maradjanak. A baloldal történelmi leckét kaphat 2010-ben abból, hogy mit válaszolnak a szavazók a havonta új és soha be nem fejezett politikai programokra, a komolytalan nem kormányzásra. Az "üzletelésekre", a korrupcióra, a nagyképűségre. A Fidesz fog kormányozni; és mivel nem ismerjük a programjukat, kiindulni abból tudunk, amit eddig láttunk: a megtagadott "ingatlanadós" programjukból, a kormányzáskor már biztosan vállalhatatlan népszavazásukból, atlantista külpolitikájukból és a gazdasági helyzetből, amely azt mutatja, hogy nagyon mást, mint amit Bajnai tett, a Fidesz sem fog tenni. Nem tehet mást, csak valami hasonlót, folytatásként.

Publicisztika

Vallj színt! - Fajgyűlölet és büntetőjog

Aki mást megöl, bűntettet követ el, és öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre emelkedik egy sor esetben, így például, ha az emberölést előre kitervelten, nyereségvágyból vagy más aljas indokból, illetőleg célból, különös kegyetlenséggel, több emberen követik el, vagy ha tizennégy éven aluli vagy védekezésre képtelen személy az áldozat - így a büntető törvénykönyv. A cigányok elleni merényletek több minősítő körülményt is kimerítenek: anélkül, hogy megelőlegeznénk a nyomozó hatóságok munkájának eredményét vagy a bíróság véleményét, a sajtóból tájékozódva, az ismertté vált tények alapján valószínűsíthető, hogy előre kitervelten, több esetben különösen kegyetlenül több embert, köztük gyermekkorú és védekezésre képtelen embereket gyilkoltak meg. Ez nemhogy egy, de több élet hosszáig tartó szabadságvesztésre is elegendő, és ha nem Magyarországon történt volna a cselekmény, több száz év is járna érte; ha nem halál. Amennyiben tehát egy gyanúsított, majd vádlott bűnössége bebizonyosodik, borítékolható az életfogytiglan. Az alábbi gondolatmenet az aljas indok vagy cél értelmezéséről ezért a végeredmény tekintetében teljesen közömbös, ám annál aktuálisabb.

Publicisztika

Mérő László: Az interim menedzser

Magyar Narancs, 2009. augusztus 27. Hüledezve olvasom Mérő László rovatában (Mancs, XXI/35.) ezeket a sorokat: "A profi politikus Orbán Viktor úgy győzte le három év alatt a profi vezérigazgató Gyurcsány Ferencet, hogy ezalatt szemtől szembe egyszer sem csaptak össze.

Publicisztika

Padlón

Múlt heti jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jól nekiment a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. A csaknem százoldalnyi szöveg valóban lehangoló olvasmány, még ha elfogadjuk is, hogy a számvevők is tévedhetnek, illetve terjedelmes válaszában a vagyonkezelőnek is akadnak jogos ellenérvei. Nem is a konkrét esetek - Bábolna, a moszkvai kirendeltség ingatlanának vagy a Magyar Posta épületeinek az eladása - a legelszomorítóbbak, noha az állam ezekkel a tranzakciókkal nem járt jól. S hogy egyéb ügyleteken - jelesül a Bábolnai Ménesbirtok Kft., a Kerteskői Gazdaság értékesítésén vagy a sukorói ingatlancserén - előre megfontoltan és magánérdekek javára bukott-e, azt az ügyészség is vizsgálja.

Egotrip

Egotrip

Csak semmi politika! Hülyék, vagy hazudnak?

Szörnyülködve taglalta a világsajtó, hogy Németországban a támogatott autócsere-program keretében a kockává préselésre ítélt használt autók egy részét illegális üzérek eladják külföldre. Le-pré-se-let-le-nül! Az eset tanulságos.

Komiszkenyér

Egotrip

Szenvedélyeink VI. (A lelketlenség eufóriája)

Szenvedélyeink tárgya mindig valami olyasmi, aminek a hiánya kisebb-nagyobb szenvedést okoz. Minél jobban szenvedünk a hiánytól, annál szenvedélyesebben törekszünk a pótlására. Ösztönösségével, természetességével az ilyen elszánt igyekezet ösztönös együttérzésünket, de legalábbis elismerésünket váltja ki. A szenvedélyes emberben olyan embert látunk, aki nem törődik bele a szenvedésbe.

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Romagyilkosságok: nem négyen voltak?

"Se nagy IQ, se nagy bátorság"

Milliós értékű fegyvert is találtak a rendőrök a romagyilkosságok gyanúsítottjainál, nyoma sincs azonban a fekete Touaregnek, amit a romák több helyszínen látni véltek. Kisléta volt a fordulópont, miután az elkövetők hibát követtek el. Cikkünkben rekonstruáljuk, miért volt elkeseredve augusztus elején a rendőrség, hogyan találták meg az elkövetőket, milyen egyéb szálak voltak, és mire várnak most.

Külpol

Külpol

Izland és a hitelezők - Hogy váltják a halpénzt?

2008 előtt Izland a világ egyik leggazdagabb országának tűnt, a tavaly őszi sajnálatos események óta azonban a világ legnagyobb csődtömege. És hiába nyújtja ki segítő kezét az Európai Unió meg a Valutaalap - az ország épp azon töri a fejét, hogyan ne fizesse vissza az adósságait. Lehet ilyet?

Külpol

Zavargások Gabonban - Apás szülés

Augusztus 30-án elnökválasztást tartottak a nyugat-afrikai Gabonban. A győztes, Ali Ben Bongo Ondimba, az előző államfő fia a hivatalos számlálás szerint a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, a második és a harmadik helyezett durván 25-25 százalékot. Az utóbbiak szerint már a választói névjegyzék összeállításától kezdve durva csalások és hamisítások alakították ki a végeredményt, és további tizennégy, messze lemaradt induló társaságában újraszámlálást követelnek. Az eredmények közzététele zavargásokat váltott ki a fővárosban, Libreville-ben és az olajtermelés központjában, Port-Gentil-ban. Főleg itt, az ország második legnagyobb, úgy nyolcvanezres városában (amelyet csak hajón vagy repülőgépen lehet megközelíteni az őserdők miatt) szabadultak el az indulatok. A tüntetők megrohamoztak egy börtönt, ahonnan kiengedték a rabokat, aztán egy rendőrőrsről fegyvert zsákmányoltak, felgyújtották a TOTAL francia olajvállalat több épületét és a francia konzulátust, aztán mintegy kétszázötven ember napokig gyújtogatta-fosztogatta a boltokat, gépkocsikat. Három halottról szóltak a hírek. Múlt vasárnapra a megerősített helyőrség úgy-ahogy rendet teremtett, viszont a főleg francia kézben lévő élelmiszerboltok kiürültek, lapzártánkkor még nem lehetett tudni, hogyan alakul végül a helyzet.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A sül monstre

Te ki mellett fogsz állni? - kérdezte Troché, s próbált olyan arcot vágni, mint akit éppen csak egy kicsit érdekel a dolog. Hogy inkább csak udvariasságból kérdezi, mintsem tolakodásból.

Trafik

kertész lesek - BERCSÉNYI

A válság pozitív üzenete egyértelműen a gyakorlatiasság. A statisztikák azt mutatják, hogy a magyarok mintha leszokóban lennének a "felesleges" kiadásokról, arra persze nehéz válaszolni, hogy vajon mi a felesleges? Például a vendéglőbe járás? Ez talán igaz, de amikor azt olvassuk a kocsma kirakatában: "Válság ellen a legjobb befektetés az ivás", ismét összekeverednek a dolgok. Ugyanakkor a magyar vendéglátásból éppen az a középutas megoldás hiányzik, ami például a cseh vagy szlovák éttermeket oly szerethetővé teszi, nálunk ugyanis az "önki" meg a "trendi" között nincs átjárás, az ún.

Trafik

chili & vanilia - Viva m'Boma

Az utóbbi évek egyik legkedveltebb étterme gyorsan belopta magát a brüsszeliek szívébe. Viva m'Boma - áll a flamand Katia Ruebens és fia, Brice által vitt családi étterem tábláján.

Trafik

kulthírek

AVIVA-DÍJ Szeptember 14-ig a közönség is szavazhat saját kedvencére a jelenleg a Műcsarnokban kiállító művészek közül: az Aviva biztosító által alapított díj jelöltjei - Benczúr Emese, Csákány István, Kaszás Tamás, Kokesch Ádám, Uglár Csaba és a Kis Varsó - közül a zsűri választja ki a bruttó ötmillió forintos díj nyertesét. Eredményt a kiállítás zárásakor hirdetnek.

Trafik

mi a kotta? - Szekánt grófok

Eötvös Károly, a tiszaeszlári per védőügyvédje és a Sándor utcai képviselőház dunántúli adomákban verhetetlen Vajdája kétségkívül a magyar liberalizmus jeles alakja volt, ám azért tévedhetetlen ízlésűnek és európai látókörűnek ő sem bizonyult, amikor lelkesen csatlakozott a Mahler operaigazgató ellen indított rosszízű sajtókampányhoz. Meg kell óvni az operaház "nemzeti lényegét" - fogalmazott a szerteágazó szakértelmű függetlenségi politikus - "holmi csehektől és németektől (...) s egyéb efféle féleszű faluzó idegenektől".

Zene

Zene

est - GEOSZABÓ-NAP

A művész geoprimitív-pissoir stílusú kozmopolita-internacionalista képződményeknek nevezi alkotásait, és már ebből sejthettük, hogy e nap inkább régi vágású happening lesz, mint piros betűs társasági esemény. A rendezéssel nem sokat bajlódtak. Miután kiderült, hogy a műveket nem tudják a meghirdetett időpontra, de még egy órával később sem "rendesen" elhelyezni, a kiállítandó tárgyak egy része a falnak támasztva vagy az asztalra borítva fogadta a látogatót.

Zene

film - RÓZSASZÍN SAJT

A cím egyből a lényegre tapint: maga a punci van itt a nevén nevezve. Hősünk (Dani) ráadásul sajtundorban szenved: elég is neki apja egy megjegyzése a "lenti sajtszagról", hogy az aznapi randit hazavágja.

Zene

Lemez - A metalcore halála - Darkest Hour: The Eternal Return; Killswitch Engage: Killswitch Engage

Ez a cikkcím még akkor sem ordas nagy túlzás, ha a metalcore két alapzenekarának legújabb lemezeiről van szó, amelyek azért mindenképpen igényesebb produkciók, mint mondjuk egy sajószentpéteri középiskolásokból álló punkzenekar első demója. Ugyanakkor ezen a két anyagon látszik a legtisztábban, hogy a metalcore-ból végképp kiveszett minden invenció és szenvedély, és ha a műfaj két vezérbikája képes két ilyen jellegtelen lemezzel előrukkolni, akkor valahogy képtelen vagyok hinni abban, hogy ebben a stílusban van még bármiféle erőtartalék.

Zene

Könyv - Az eszményőrző - Fodor Géza: Magánszínház

Tavaly októberben bekövetkezett halála tette fájdalmasan egyértelművé a tényt: Fodor Géza a kortárs magyar szellemi élet egyik utolsó apafigurája volt. Amit élete során a lényéből áradó szemérem és a polgári jólneveltség nem engedett látványosan megnyilvánulni, az a halálát követő gyász és megrendülés hónapjaiban követelte ki a maga jussát, itt-ott érthető módon a veszteségérzés bocsánatos túlzásaitól kísérve. Emlékkoncert és a Holmi egy teljes különszáma búcsúzott - Kornis Mihály sírbeszédének találó megfogalmazásával - a "nagy néző, csodálatos olvasó és ihletett hallgató" testi valójától, s a távoli szemlélő csak ámulattal mérhette fel az elmúlt kurta gyászév alatt, hogy mily sokak, s mily különféle érdeklődésű, munkásságú és véralkatú emberek, filoszok és szépírók, rendezők és karmesterek számára állított mércét és kínált eligazodási pontot Fodor Géza figyelmes létezése.

Koncert

Zene

Kizökkent az idő

Leonard Cohen

Szerencsére elkövettem azt a hibát, hogy Cohen koncertje előtt nem hallgattam meg a most megjelent Live in London című lemezét. Akkor ugyanis tudtam volna, hogy mire számíthatok. A legtöbbre, fűzhetem hozzá így utólag, de azért az mégiscsak más, ha erre percről percre, "igazi" jelenléttel csodálkozik rá az ember. Mintha élne.

Zene

film - KISÁGYÚK

Mutogatni nem szép dolog, fityiszt aztán végképp nem, de néha annyira jólesik. A kéztartás pontos kivitelezése és a megfelelő orr alá dugása felett érzett öröm járhatta át a két Jensent, Tomas Villumot és Anders Thomast is, amikor bő három évvel ezelőtt elkészítették Kiságyúk című filmjüket.

Zene

Könyv - Vadak - Legs McNeil - Gillian McCain: Please Kill Me - A punkzene cenzúrázatlan története

"Tudod, úgy volt, hogy Stiv meg én kettesben leszünk, de aztán ott volt a szobában Jimmy Zero, én pedig megkérdeztem: A barátoddal is le kell feküdnöm? Mire Stiv: Nem, de borotválhatunk egy horogkeresztet a fanszőrzetedbe?" A menyétképű Stiv Bators, a Dead Boys énekese az egyik főszereplője ennek az egyszerre mulatságos és megrázóan drámai interjúkötetnek, amelyben a New York-i őspunk színtér közel száz résztvevője mesél a legendás időkről. A Velvet Underground, a New York Dolls, a Ramones, Patti Smith, Richard Hell és a többiek új fejezetet kezdtek a rockzene történetében, de ez a könyv nem a véghezvitt kulturális forradalomról és az örök érvényű lemezekről szól, hanem a hétköznapok valóságáról, vagy még inkább a hétköznap éjszakákéról. Arról, hogy ki kivel szexelt, kivel szúrt, és hogy ki szúrta le. Képtelenebbnél képtelenebb sztorik követik egymást, de

Zene

esemény - Séta a Salgótarjáni úti zsidó temetőben

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület időről időre történelmi sétákat szervez - most például (nem először) a Kerepesi temető hátsó sarkából elkülönített sírkert volt a célpont. A temető lényegében már az előző századfordulóra megtelt, de csak az 1950-es években zárták be.

Zene

könyv - DANIELA DVORÁKOVÁ: A LOVAG ÉS KIRÁLYA

Rejtélyes történeti figuráról, a Zsigmond király hű emberének számító stiborici Stibor vajdáról és a Zsigmond-korról szól a kiváló szlovák történészhölgy hazájában számos díjjal kitüntetett monográfiája. A lengyel származású Stibor nem születés, de személyes választás és a jószerencse folytán lett a magyar főnemesség tagjává, amit a xenofób, de főképpen sikereire irigy magyar kortársak és a hazafias/kurucos történetírói hagyomány nem is bocsátott meg neki.

Zene

Film - Galambok és más fenevadak - Armando Iannucci: Egy kis gubanc

Ritka madár, politikai szatíra a vásznon. A briteknél persze népszerű műfaj, gondoljunk csak az Igenis, miniszter úr!, az Igenis, miniszterelnök úr! számos évadig kitartó sikerére és a közvetlen előzménynek tekinthető sorozatra (The Thick of It), vagy akár a Csengetett, Mylord?-ra (ami szintén társadalmi-politikai szatíra, bár nem hivatásos politikusok a szereplői).

Zene

film - TÖKÉLETES IDEGENEK

A Kordák királyságáról írásban is megemlékező Michaeltől (a díszlettervező Vince fiától) tudjuk, hogy Sir Sándor, a birodalomalapító nagybácsi kellemetlenül érezte magát a hitleri V-rakétáknak kitett Londonban: bár szivarban nem szenvedett hiányt (nedvességőrző dobozban kapta a Fifth Avenue-ról), de a náthától, a sajátjától és a kollégáiétól rendesen szenvedett. Tán a Tökéletes idegenek forgatását megzavaró becsapódásokat is jobban viselte, mint a nazális támadást - miközben a német bombák boldogan potyogtak Londonra, a vacsoravendégeit megleckéztető Alexben "volt annyi rosszmájúság, hogy példás bátorsággal viselkedjék, folytassa a társalgást, és szelíden kínálgassa borral a vendégeit".

Zene

Színház - Tanít, nevel - Kisded játékok - Trafó

Edna Mazya hatvanas izraeli drámaíró, sosem hallottam még róla, de ez biztosan nem az ő hibája (lehet, hogy az enyém sem); az objektivitás tehát garantált. A KoMa társulat esetében viszont pozitív elfogultság esete forog fönn, mármint részemről, ami persze a társulatra vonatkozik, az adott produkció más tészta. Hasonló a helyzet az Orlai Produkcióval is; ha nem lennének ilyenek, akik cashben ráfizetnek azért, hogy telt házban lássuk Csákányit a Fédra Fitnessben, most szegényebbek lennénk egy picivel - akkor viszont keressen Orlai, amennyit nem szégyell a Hat hét, hat tánccal, lehet utánacsinálni, van még hely a piacon. És: a Trafót is bírom nagyon, jó oda járni, pedig nem mindig megy le a torkomon, amit ott látok, de bírom már az utcát is előtte, a kihelyezett kocsmájával, aztán a helyet is odabent, lent, fönt.

Zene

könyv - Czoch Gábor: "A városok szíverek"

A minap egy aprófalvas térségben újabb várost avattak, idén a huszonkettediket; az ünneplésen büszkén emlegették, hogy a háromszáznál is több városban immár a magyar lakosság 68 százaléka él. Polgárosodunk, alighanem.

Zene

Kiállítás - Száll a kék madár - Mindenemberboldogakarlenni

Szerelmesen turbékoló porcelán hattyúpár, pamutgombolyaggal játszódó cica, vécécsésze alakú hamutartó, kerti törpe (gólya, sőt elefánt), Mona Lisa mint törülköző, kagylókból felépített mini Halászbástya, feleségek "tízparancsolata", meztelen nőt formázó jégkocka, szappanopera, bugyiledobásra buzdító lagzizene - a sor végtelenségig folytatható. Hazug idillek és közhelyek, érzelgősség és szentimentalizmus, jópofaság ("tréfarépa") és patetizmus, nosztalgiázás és szenvelgés - ilyen, csöppet sem hízelgő fogalmakkal szokás körülírni a giccs lényegét. Gillo Dorfles egyenesen a rossz ízlés megjelenését látta benne - akinek még ismerős, az bátran alkalmazhatja a kispolgári csökevény terminus technicusát -, s valljuk be, magunk is szeretünk felülről és fölényesen tekinteni az egyszerű ösztönökre apelláló, különösebb mélységeket nem érintő, andalítóan kellemes és cukorszirupba mártogatott termékekre, miközben talán fel sem tűnik, hogy gyakran besétálunk a fogyasztói társadalom giccs-csapdáiba. A giccs határai ugyanis igen képlékenyek: könnyen elképzelhető például, hogy hovatovább egyre kevesebben ütköznek meg az újlaki "rekonstrukciós" tömbön vagy a Nemzeti Színház új épületén.

Könyv

Könyv

"Az életünk visszafelé beleír" - Darvasi László író

Azt mondja, rétegíró. A réteg viszont sokfélét olvashat tőle: novellát, tárcát, regényt. A Trapitit nemcsak a gyerekek szerették, a Könnymutatványosok legendáját leginkább a varázsos történetért bárki, aki olvasta. A legutóbbi nagyregény, a Virágzabálók meg nagyot készül szólni, erre határozott jelek mutatnak: Darvasi László könyve alatt "recseg-ropog az asztal".

Film

Film

"Apró dolgok, mint a szerelem" - Tóth Barnabás filmrendező

Harmincegy éves, és 25 éve van a pályán; szerepelt egyebek mellett az Eldorádóban és a Gyerekgyilkosságokban, szinkronizált többek között a Trainspottingban, vezetett műsort, készített tévésorozat-epizódokat, írt újságot, rendezett sok rövidfilmet, és alapított színtársulatot. Tóth Barnabással első nagyjátékfilmje, a pesti mozikban most debütáló Rózsaszín sajt ürügyén beszélgettünk.

Film

"Milyen szép maga!" - Isabella Rossellini színésznő

A Két szerető című filmje egy hete fut a pesti mozikban. Ingrid Bergman és Robert Rossellini Itáliában nevelkedett lánya, Martin Scorsese, David Lynch és Gary Oldman egykori társa, a Kék bársony, a Veszett a világ, A hírhedt, a Félelem nélkül, a Jól áll neki a halál, a Temetés, A halhatatlan kedves, Az ártatlan vagy akár a Napóleon sztárja, a Green Porno-rövidfilmek 57 éves alkotója a Berlinalén állt a rendelkezésünkre.

Lélek

Lélek

Gyűjtemény - "Nem egyet, kétszázat"

Habik Csaba mindent gyűjt, ami a fényképezéssel kapcsolatos. Tényleg mindent. "Előfordulnak szép darabok, de a többség értéktelen. A mottó: 'minél rondább, annál jobb'" - fogalmazza meg ars poeticáját az ismert fotóriporter.

Tudomány

Tudomány

Kiállítás - Pozsonynál árad - "Duna képfolyam"

A Váralján járunk, ha manapság még beszélhetünk ilyesmiről, szó szerint a pozsonyi vár alatt, a Duna partján futó, belvárosból kivezető soksávos úttól pár méterrel beljebb, a Zizka utcában, srégen szemben a barokk Szentháromság-templommal. A Szlovák Nemzeti Múzeum égisze alatt - számos perdöntő szlovák nemzetiség, mint a német, a horvát, a zsidó, a cseh vagy a ruszin társaságában - meghúzódó "Magyar Múzeum" a valamikori Brämer-kúriában működik. Mi is lenne megfelelőbb hely egy efféle kiállításra, mint ez a reneszánsz épület (két félkör alakú saroktoronnyal, hohó!), hisz felhallatszanak ide a hajókürtök a folyóról. Ez a Brämer egyébként a tizenhetedik század legelején dolgozott, fenn a várban, mint magas rangú katonai személy. A múzeumban három állandó kiállítás - Képek a magyarok történetéből; Fejezetek a szlovákiai magyarok történetéből (1918-1948); A szlovákiai magyar népi kultúra kincsestára - mellett és között, továbbá alattuk és felettük folyik a Duna(-kiállítás), gyakorlatilag a pincétől az emeletig minden szinten. Ám mielőtt rátérnénk, jelezzük, hogy a múzeumhoz tartozik az alsósztregovai Madách-kastély és a szklabonyai Mikszáth-ház is. A múzeum vezetője, Jarábik Gabriella érkezésünkkor elmondja, milyen nagy erőfeszítéseket tesznek e két emlékhely fejlesztésére, értékeik megőrzésére. Finoman szólva is halmozottan hátrányos helyzetből - de ezt már mi tesszük hozzá. Kevés pénz, sok munka, sok lelemény, amerre csak nézünk, amiről csak hallunk.

Tudomány

cyberhírek

Genetika Egy nemzetközi DNS-vizsgálat eredményei szerint genetikai értelemben nem léteznek etnikai csoportok. A vizsgálat több genetikai különbözőséget mutatott ki az etnikai csoportokon belül, mint közöttük. Vakcina Valószínűleg Kína kezdi meg elsőként a világon a lakosság oltását az új influenza ellen - közölte az Egészségügyi Világszervezet.

Sport

Sport

Futball - A nagy ábránd - Magyarország-Svédország 1-2

Egyszer egy nemzetközi pszichológuscsapatot kellene megbízni annak felmérésével, vajon a magyarok álmodozóbbak-e a többi népeknél. A feltevésem az, hogy sokkal. A történelmi traumák, sorscsapások, rabigák súlya alatt ugyanis csak a képzeletben nyílhatott tág tér, így a magyar az évszázadok során ábrándos nemzetté vált.