chili&vanília - Bardatte, kouign amann, far breton

  • .
  • 2010. február 18.

Trafik

Előételként egészen biztosan látványos, jéggel borított állványon érkező óriási tengeri herkentyűs tálat rendelnék. Rajta rózsaszínű languszta, rákvörös édes homár, tarisznyarák, kagylók.
Minden francia tudja, hogy a legjobb, legfrissebb halak és herkentyűk Bretagne köves partjairól származnak. Nem is beszélve a neves osztrigákról: a vidék déli részéről származik például az egyik leghíresebb: a Belon-osztriga, amelyet a Belon-folyó torkolatánál tenyésztenek, és amelynek különleges finomságáról már a 4. században is megemlékezett Ausonius római költő. Az afrodiziákumbomba után jöhetne a főétel: akár még további halak - pl. cotriade, a breton halleves. Számos egytálétel tartozik a jellegzetes helyi specialitások közé: a potée bretonne a zöldségek mellett báránylapockát, kacsahúst és kolbászokat tartalmaz, a bardatte pedig fehérborban főtt, nyúllal töltött kelkáposzta, amelyet gyakran gesztenyével tálalnak. A vegetáriánusok sem maradnának hoppon Bretagne-ban, Franciaországon belül pl. innen származik a karfioltermelés 92 százaléka. Végső soron pedig akár egy szelet vajas kenyér és egy pohár almabor is megtenné, Bretagne-ban mind kiváló minőségben található.

A tipikus breton édességek általában rusztikusak, és elsősorban a helyi alapanyagokon alapulnak, úgymint vaj, tejtermékek, hajdinaliszt. Az egyik legjellegzetesebb Douarnenez település specialitása, a kouign amann, amely kenyértésztából és sok-sok vajból készülő tésztaféle. A far breton receptje a 18. századból származik, és eredetileg sós lepény volt, amelyet húsételek köreteként szolgáltak fel. Az évek során alakult desszertté, és a mai napig az egyik legnépszerűbb hétköznapi édesség. Tésztája tömör, leginkább a clafoutisra hasonlít. A breton-magyar fúzió jegyében a liszt egy részét darált mákkal váltottam ki, a többi maradt.

Aszalt szilvás, mákos flan

Hozzávalók (12 szelet)

30 dkg aszalt szilva

3 dl fekete tea

2 evőkanál rum

1 l tej

1 rúd vanília

15 dkg cukor

22 dkg liszt

3 dkg mák

4 egész tojás

10 dkg sós vaj (vagy natúr vaj + 1 kk. só)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A kimagozott aszalt szilvát beáztatjuk a forró tea és a rum keverékébe, minimum fél órát hagyjuk állni, hogy megpuhuljon. A tejet forráspontig melegítjük a vanília kikapart magjaival. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a mákot, kézi habverővel csomómentesre keverjük, néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről. A négy egész tojást elektromos kézi keverővel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztes tejet, elkeverjük, hogy homogén masszát kapjunk. Kb. a vaj felével gazdagon kivajazunk egy 23 cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát. Az alján elrendezzük az aszaltszilva-szemeket. Ráöntjük a tésztamasszát, és a vaj másik felét elmorzsoljuk a tetején. 1 óráig sütjük, kihűtjük. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk