A tipikus breton édességek általában rusztikusak, és elsősorban a helyi alapanyagokon alapulnak, úgymint vaj, tejtermékek, hajdinaliszt. Az egyik legjellegzetesebb Douarnenez település specialitása, a kouign amann, amely kenyértésztából és sok-sok vajból készülő tésztaféle. A far breton receptje a 18. századból származik, és eredetileg sós lepény volt, amelyet húsételek köreteként szolgáltak fel. Az évek során alakult desszertté, és a mai napig az egyik legnépszerűbb hétköznapi édesség. Tésztája tömör, leginkább a clafoutisra hasonlít. A breton-magyar fúzió jegyében a liszt egy részét darált mákkal váltottam ki, a többi maradt.
Aszalt szilvás, mákos flan
Hozzávalók (12 szelet)
30 dkg aszalt szilva
3 dl fekete tea
2 evőkanál rum
1 l tej
1 rúd vanília
15 dkg cukor
22 dkg liszt
3 dkg mák
4 egész tojás
10 dkg sós vaj (vagy natúr vaj + 1 kk. só)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A kimagozott aszalt szilvát beáztatjuk a forró tea és a rum keverékébe, minimum fél órát hagyjuk állni, hogy megpuhuljon. A tejet forráspontig melegítjük a vanília kikapart magjaival. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a mákot, kézi habverővel csomómentesre keverjük, néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről. A négy egész tojást elektromos kézi keverővel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztes tejet, elkeverjük, hogy homogén masszát kapjunk. Kb. a vaj felével gazdagon kivajazunk egy 23 cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát. Az alján elrendezzük az aszaltszilva-szemeket. Ráöntjük a tésztamasszát, és a vaj másik felét elmorzsoljuk a tetején. 1 óráig sütjük, kihűtjük. Langyosan vagy hidegen kínáljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com