chili&vanília - Borsos, mézes: panforte

  • .
  • 2010. december 16.

Trafik

Szó szerint azt jelenti: erős kenyér, amely kifejezés elsősorban a fűszeres ízre utal (eredetileg "panpepato"-nak, azaz borsos kenyérnek is nevezték, amely nem az árára, sokkal inkább a nagyvonalú borshasználatra utal). A tipikus olasz édesség eredete egészen a 13.
századra nyúlik vissza, már egy 1205-ös dokumentumban is található rá utalás. Eszerint 1205. február 7-én a Montecellesi-kolostor lakói borsos-mézes sütemény formájában voltak kötelesek adót fizetni a nővéreknek. A fűszerek állítólag csak később kerültek a receptbe. A fáma arról is szól, hogy a keresztesek is gyakran vitték magukkal, mivel tartóssága miatt a hosszú utakat is igen jól bírta. Siena városából származik, ahol azt vallják, hogy tizenhétféle hozzávalót kell tartalmaznia. Ha összeszámoljuk a különböző magvak, gyümölcsök és fűszerek számát, akkor rögtön kiderül, hogy ez a szám egyáltalán nem is annyira vészes, ahogy elsőre hangzik. A desszert valójában egyszerűen és gyorsan összeállítható, sokáig eltart, szépen csomagolva mutatós, így akár ajándékozás céljából is kitűnő. Ha pedig az ember mégis megtartja, akkor kávé, portói vagy más vacsora utáni záróakkord remek kísérő falatja. Kellemes ünnepeket!

Panforte

Hozzávalók (2 darab, 18 cm átmérőjű koronghoz)

15 dkg hámozott, egész mandula

15 dkg hámozott, egész mogyoró

30 dkg kandírozott és aszalt gyümölcs, durvára

aprítva (vegyesen narancs- és citromhéj, sárgabarack, datolya, füge stb.)

1 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 kávéskanál őrölt kardamom

fél teáskanál őrölt szegfűszeg

fél teáskanál frissen őrölt szerecsendió

frissen őrölt bors

10 dkg liszt

2 evőkanál keserű kakaópor

csipetnyi só

18 dkg méz

18 dkg kristálycukor

a szóráshoz porcukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hámozott mandulát és mogyorót kiterítjük egy alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire, és (sütőtől függően) kb. 8-9 percig sütjük, amíg enyhén megpirul (vigyázzunk, hogy ne égessük el!). Teljesen kihűtjük, majd durvára aprítjuk. Ezt előző nap is előkészíthetjük. A sütő hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük (vagy ha már előkészítettük a pirított magvakat, eleve így melegítjük elő). Keverőtálban összekeverjük a durvára vágott pirított mandulát és mogyorót (egy részét kiválthatjuk pisztáciával is) az aszalt, illetve kandírozott gyümölcsökkel. Egy másik tálban összekeverjük az átszitált lisztet, kakaóport, csipetnyi sót és az őrölt fűszereket: a fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, gyömbért, szerecsendiót és borsot. Hozzáadjuk a gyümölcsöket és a magvakat. Egy kis lábasba öntjük a mézet és a cukrot, és alacsony lángon összemelegítjük, annyira, hogy a cukor teljesen oldódjon fel. A gyümölcsös keverékre öntjük, és egyenletesen összeforgatjuk. Két 18 cm átmérőjű (vagy egy nagyobb) tortaformát kiolajozunk, kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. A 150 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, majd papírba csomagoljuk. Hetekig eláll.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.