Panforte
Hozzávalók (2 darab, 18 cm átmérőjű koronghoz)
15 dkg hámozott, egész mandula
15 dkg hámozott, egész mogyoró
30 dkg kandírozott és aszalt gyümölcs, durvára
aprítva (vegyesen narancs- és citromhéj, sárgabarack, datolya, füge stb.)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt kardamom
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
fél teáskanál frissen őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors
10 dkg liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
csipetnyi só
18 dkg méz
18 dkg kristálycukor
a szóráshoz porcukor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hámozott mandulát és mogyorót kiterítjük egy alufóliával vagy sütőpapírral bélelt tepsire, és (sütőtől függően) kb. 8-9 percig sütjük, amíg enyhén megpirul (vigyázzunk, hogy ne égessük el!). Teljesen kihűtjük, majd durvára aprítjuk. Ezt előző nap is előkészíthetjük. A sütő hőmérsékletét 150 fokra csökkentjük (vagy ha már előkészítettük a pirított magvakat, eleve így melegítjük elő). Keverőtálban összekeverjük a durvára vágott pirított mandulát és mogyorót (egy részét kiválthatjuk pisztáciával is) az aszalt, illetve kandírozott gyümölcsökkel. Egy másik tálban összekeverjük az átszitált lisztet, kakaóport, csipetnyi sót és az őrölt fűszereket: a fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, gyömbért, szerecsendiót és borsot. Hozzáadjuk a gyümölcsöket és a magvakat. Egy kis lábasba öntjük a mézet és a cukrot, és alacsony lángon összemelegítjük, annyira, hogy a cukor teljesen oldódjon fel. A gyümölcsös keverékre öntjük, és egyenletesen összeforgatjuk. Két 18 cm átmérőjű (vagy egy nagyobb) tortaformát kiolajozunk, kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. A 150 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Teljesen kihűtjük, majd papírba csomagoljuk. Hetekig eláll.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com