kulthírek

  • .
  • 2010. december 16.

Trafik

WOJNAROWICZ VIDEÓJA: MÁSHOL David Wojnarowicz Fire in my Belly című videóját, melyet katolikus szervezetek tiltakozása miatt eltávolítottak a washingtoni National Portrait Gallery Hide/Seek című kiállításáról, a New York-i New Museumban mutatják be január 23-ig - ráadásul nem is rövidített, hanem teljes, 13 perces változatában. Közben az Amerikai Képzőművészeti Múzeumok Igazgatóinak Szövetsége - mely 198 amerikai, kanadai és mexikói intézmény vezetőit képviseli - nyilatkozatában sajnálatosnak nevezte, hogy a Smithsonian Institute-hoz tartozó képtár engedett egyes politikusok és közéleti személyiségek nyomásának, akik ráadásul nem is látták a kiállítás vagy a vitatott alkotás egészét.
A cenzúraellenes nyilatkozat itt olvasható: aamd.org.

JÓTÉKONYSÁG Minden tétel elkelt a Pintér Galéria Soha többet - Harmadszor! című árverésén, ahol különféle állami intézmények raktáraiban talált pártos alkotások kerültek kalapács alá: a közel 13 millió forintos bevételt a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére fordítják.

GYÁSZ 85 éves korában elhunyt James Moody: az amerikai szaxofonos a dzsessz olyan nagyságaival játszott együtt, mint Dizzy Gillespie, Lionel Hampton és B. B. King.

DÍJ Első ízben adták át a Honi Művészetért Alapítvány Ezüst Ácsceruza díját: az építészettel foglalkozó publicisták megbecsülésére szolgáló díjat a Népszabadságban közölt építészeti kritikái elismeréseként Torma Tamás vehette át. Posztumusz díjat ítéltek meg az idén elhunyt Vargha Mihálynak, az epiteszforum.hu alapítójának.

A Turner-díj történetében most első ízben fordult elő, hogy hanginstalláció nyerte meg legjobban a zsűri tetszését: a 45 éves skót Susan Philipsz Lowland című alkotása egy 16. századi skót népdal, a Lowlands Away, ő énekli, szép visszhangosan. A Tate Britain kiállítóteremben nincs más, mint négy hangfal.

MORAVIA HÁZA, BUKOWSKI HÁZA Rómában múzeum nyílt Alberto Moravia egykori lakásában. A Tevere közelében álló épület legfölső emeletén lévő lakást az író özvegye a városnak adományozta, hogy életben tartsa az 1990-ben elhunyt Moravia emlékét, s közkincscsé tegye hagyatékát: hatalmas könyvtárát, több mint 15 ezer tételből álló levelezését, az afrikai, ázsiai és dél-amerikai útján gyűjtött maszkokat, a képzőművész barátaitól, Mario Schifanótól és Renato Guttusótól ajándékba kapott alkotásokat. És természetesen ott az íróasztal az Olivetti írógéppel.

Az 1994-ben elhunyt Charles Bukowski egykori San Pedró-i otthona is pont úgy néz ki, mint amikor az író még élt: teljes rendetlenség, ruhák szétdobálva, macskák - legalábbis özvegye, Linda Lee elmondása szerint, aki idővel szeretné múzeummá alakíttatni a lakást, amit jelenleg is használ. Annak apropóján osztotta meg a nyilvánossággal e vágyát, hogy a kaliforniai San Marinóban lévő Huntington Library múzeumában átfogó kiállítás nyílt Charles Bukowski: Poet on the Edge címmel: kéziratok, rajzok, levelek, első kiadások, és persze az obligát táskaírógép.

NORVÉG ERDő A szeptemberi velencei fesztiválpremier után Japánban e hétvégén mutatták be Murakami Haruki könyvsikerének filmváltozatát: a Norvég erdőt a vietnami születésű francia Tran Anh Hung vitte vászonra, aki A zöld papaya illatával tette le névjegyét Cannes-ban, majd 1995-ben A riksás fiúval Arany Oroszlánt nyert Velencében. Az 1987-ben megjelent regény Japánban 10 millió példányban kelt el, világszerte további 2,6 millióan olvasták, 36 nyelven. Murakami csak a forgatókönyv ismeretében járult hozzá a megfilmesítéséhez.

MILÁN" MEGÚJULT MÚZEUMA Milánóban megnyílt a Museo del Novecento, a 20. századi képzőművészet múzeuma. A Dóm téren álló Palazzo dell'Arengario kívülről pont olyan, mint volt, de belül - Italo Rota és Fabio Fornasari tervei szerint - teljesen megújult. 1903 óta folyamatosan gyarapodó gyűjteménye - nemzetközi kitekintéssel - felöleli a múlt század olasz képzőművészetének egészét, Giuseppe Pellizza da Volpedo, a futuristák és Giorgio de Chirico műveitől az Arte Povera képviselőin és Lucio Fontana roncsolt vásznain át Piero Manzoni, Jannis Kounellis és a nála is fiatalabb kortársak munkáiig. A metróból közvetlenül megközelíthető épület február végéig ingyen fogadja a látogatókat.

MEGÉRTENI IZRAELT How to Understand Israel in 60 Days or Less címmel jelentette meg első rajzos regényét Sarah Gidden. Az amerikai grafikus egy születési jogon járó látogatásra jelentkezett, melyet Izrael biztosít zsidó származású, 27 év alatti fiatalok számára, hogy ismerjék meg az országot, s e három évvel ezelőtti tíznapos utazás lenyomata a könyv. Nem mindennapos, hogy valaki egy 200 oldalas kötettel debütáljon a képregényipar óriásához, a DC Comicshoz tartozó Vertigo kiadónál, de meglátták Sarah Giddenben a lehetőséget, amikor a Museum of Comic and Cartoon Art New York-i fesztiválján a miniképregényeit árulta három dollárért. Szerződést kötöttek, ráadásul elnyerte az ígéretes tehetségek Ignatz-díját is, így tudott két évet áldozni a vízfestéktechnikával készült képek elkészítésére, melyeknek szinte mindegyikén - a vállalkozás személyes jellegét hangsúlyozandó - önmagát is elhelyezte.

Figyelmébe ajánljuk