chili&vanília - Datolyaszilva

  • .
  • 2010. november 11.

Trafik

A datolyaszilva, másik nevén hurma, harmadik nevén kaki gyümölcs (angolul persimmon) eredetileg Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették. Hatalmas, narancssárga, kissé tojás formájú paradicsomra hasonlít legjobban, mostanában nálunk is gyakori a zöldségeseknél.
Fényes, feszes a héja, állaga érzésre érett ringlóhoz áll közel. Már amennyiben megfelelően érett. Amennyiben nem, sajnos annyira fanyar, hogy ehetetlen, ha meg túlérett, a belseje zselés, mállós, élvezhetetlen. Tökéletes érettségi pillanatában azonban csodálatos, zamatos, mézédes, lédús, az íze tartalmaz egy kis sárgabarackot, egy kis ringlót, egy kis körtét, némi banánt.

Ami a különböző elnevezéseket illeti, a kaki gyümölcs (diospyros kaki), a legelterjedtebb, ez Kínában őshonos, és az 1800-as években került Európába. A datolyaszilva (diospyros lotus) alapvetően ugyanaz, csak egy másik fajta - ez Délkelet-Ázsiában, valamint Délkelet-Európában őshonos, ez az, amelyet Spanyolországban és Olaszországban is termesztenek. Említi az Odüsszeia is, mint az istenek gyümölcsét, amely annyira finom volt, hogy akik ettek belőle, nem akartak többé hazatérni. A Sharon-gyümölcs pedig egy nemesített fajta, amelyet kizárólag Izraelben termesztenek. Ezt a rendkívül egészséges, igen magas béta-karotin-tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve a legfinomabb fogyasztani. Ázsiában, arab országokban nagy mennyiségben aszalják. A gyümölcspépet lehet használni desszertek készítéséhez is, Amerikában pl. az egyik leghagyományosabb édesség a belőle készült lágy sütemény.

Rukola datolyaszilvával és pirított mogyoróval

Hozzávalók (2-4 adag előételnek)

1 kisebb zöldcitrom leve

só, frissen őrölt bors

4 evőkanál olívaolaj

1 kávéskanál méz

1 csomag (10 dkg) rukola

2 evőkanál vaj

5 dkg egész török mogyoró

csipetnyi csilipehely

1 nagy, érett datolyaszilva

Elkészítjük a saláta öntetét: a zöldcitromléhez adjuk a sót és a borsot, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a mézet, simára keverjük. Megpirítjuk a mogyorót: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és amikor habzik, hozzáadjuk a mogyorót. Addig pirítjuk, amíg aranyszínű, enyhén pirult, illatos lesz. Rászórjuk a csilipelyhet (vagy egy csipet cayenne-i borsot). A rukolát összeforgatjuk a zöldcitromos öntettel. A tetejére szórjuk a csilis pirított mogyorót. A datolyaszilvát falatnyi kockákra szeleteljük, és elrendezzük a salátán.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Miért nem akar tűzszünetet Orbán Ukrajnában?

A miniszterelnök megtorpedózta az Ukrajnával kapcsolatos uniós nyilatkozatot, magyarázata enyhén szólva zavaros és ellentmondásos. Ha pénteken Alaszkában Trump fejében a szilvakompót éppen olyan irányba billenne, amely a szilárd európai állásponthoz közeli, akkor egyre komolyabban tétetik fel a kérdés: valójában ki akarja a háború folytatását?

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.