Ami a különböző elnevezéseket illeti, a kaki gyümölcs (diospyros kaki), a legelterjedtebb, ez Kínában őshonos, és az 1800-as években került Európába. A datolyaszilva (diospyros lotus) alapvetően ugyanaz, csak egy másik fajta - ez Délkelet-Ázsiában, valamint Délkelet-Európában őshonos, ez az, amelyet Spanyolországban és Olaszországban is termesztenek. Említi az Odüsszeia is, mint az istenek gyümölcsét, amely annyira finom volt, hogy akik ettek belőle, nem akartak többé hazatérni. A Sharon-gyümölcs pedig egy nemesített fajta, amelyet kizárólag Izraelben termesztenek. Ezt a rendkívül egészséges, igen magas béta-karotin-tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve a legfinomabb fogyasztani. Ázsiában, arab országokban nagy mennyiségben aszalják. A gyümölcspépet lehet használni desszertek készítéséhez is, Amerikában pl. az egyik leghagyományosabb édesség a belőle készült lágy sütemény.
Rukola datolyaszilvával és pirított mogyoróval
Hozzávalók (2-4 adag előételnek)
1 kisebb zöldcitrom leve
só, frissen őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál méz
1 csomag (10 dkg) rukola
2 evőkanál vaj
5 dkg egész török mogyoró
csipetnyi csilipehely
1 nagy, érett datolyaszilva
Elkészítjük a saláta öntetét: a zöldcitromléhez adjuk a sót és a borsot, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a mézet, simára keverjük. Megpirítjuk a mogyorót: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és amikor habzik, hozzáadjuk a mogyorót. Addig pirítjuk, amíg aranyszínű, enyhén pirult, illatos lesz. Rászórjuk a csilipelyhet (vagy egy csipet cayenne-i borsot). A rukolát összeforgatjuk a zöldcitromos öntettel. A tetejére szórjuk a csilis pirított mogyorót. A datolyaszilvát falatnyi kockákra szeleteljük, és elrendezzük a salátán.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com