chili&vanília - Habos, hideg: leche merenguada

  • .
  • 2010. július 22.

Trafik

Baszkföldön ritkán eszik az ember rosszat, legyen szó út menti kifőzdéről vagy világhírű, sokcsillagos étteremről (az utóbbiak egyébként igencsak számosak). Érdekes módon az édességek nem tartoznak az erősségeik közé.
Azért találtam itt is felejthetetleneket, mindkettőt jeges formában: egyik a kihagyhatatlan, grillezésre specializálódott Etxebarri étterem krémsajtos fagylaltja volt, amelyet txacoliból (baszk fiatal fehérbor) készült jégkása és hajszálvékony mandulás ostya egészített ki. A másik pedig egy ártatlan kis semmiség: az ún. leche merenguada (tojáshabos tej) nem baszk édesség, bár Bilbaóban találkoztam vele. Az egyik legfinomabb nyári frissítő, Spanyolországban mindenütt igen népszerű. A jégbe hűtött - citromhéjjal és fahéjjal illatosított - tejet szívószállal, hideg turmix-szerűen vagy fagyasztva, fagylaltként lehet kapni az utcákon. Én a kettő közötti átmenetet ajánlom, nyáron nem győzök eleget gyártani belőle, hőségben garantált kedvenc. A citromos-fahéjas ízesítés hagyományos, de nagyon finom naranccsal és kardamommal vagy gyömbérrel, netán levendulával ízesítve is.

Habos, citromos-fahéjas tejfagylalt

Hozzávalók (4-6 adag)

6 dl tej

4+4 dkg cukor

egy citrom héja, nagyobb darabokban

egy rúd egész fahéj

4 tojásfehérje habosítva

csipetnyi só

Meghámozzuk a citromot: zöldséghámozóval vagy éles késsel lefejtjük a héját, fehér rész lehetőleg ne maradjon rajta. A tejet forráspontig melegítjük a cukorral, csipetnyi sóval, a citromhéjjal és a fahéjjal. Teljesen lehűtjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük (előző este érdemes előkészíteni). A jéghideg tejből eltávolítjuk a fahéjat és a citromhéjat, majd lapos műanyag edénybe töltjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Kb. 2 óra múlva kivesszük, és egy villával jégszilánkokra, kásásra kapargatjuk. Ezt megismételjük még egyszer. A második alkalomnál a négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, kb. a felverés felénél hozzáadjuk a második 4 dkg cukrot és egy csipetnyi sót. A tojásfehérje-habot a tejes jégkásába forgatjuk. A mélyhűtőben félig megfagyasztjuk, poharakban, őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Nemcsak költségvetési biztost, hanem ÁSZ-vizsgálatot és büntetést is kapott Orosháza

Nincs elég baja Békés megye egykor virágzó ipari centrumának, Orosházának, amhova nemrégiben költségvetési biztost neveztek ki. Állami számvevőszéki vizsgálat is folyik az önkormányzatnál, a korábbi fideszes vezetés miatt súlyos visszafizetési kötelezettségek terhelik, ráadásul kormánypárti településekkel ellentétben egyelőre nem kap pótlólagos forrásokat a működésére.

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.