A zöldségalaplé nem kötelező, sokan csak az uborka levével hígítják. Magam részéről szeretem egy picit lágyítani a savanyú összhatást, de ez ízlés dolga. Mint ahogy az is, mi mindennel díszítik, körítik. Tapasztalatom szerint kimondottan jót tesz neki, ha áll pár órát, az ízek így még jobban összeérnek.
Kovászosuborka-krémleves
Hozzávalók (2 adag)
4 nagyobb kovászos uborka, felkockázva
3 dl kovászosuborka-lé
3 dl leszűrt hideg zöldségleves
3 dl natúr joghurt
fél gerezd fokhagyma, lereszelve
kb. 3 dkg füstölt császárszalonna felkockázva
olívaolaj
A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a hideg, leszűrt zöldséglevest, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Nagy teljesítményű robotgéppel vagy botmixerrel simára turmixoljuk, szükség szerint átszűrjük. Néhány órára (esetleg egész éjszakára) behűtjük. A tetejére ropogós pörcöt szórunk, amelyhez serpenyőben kisütjük a felkockázott császárszalonnát. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. A levest jégbe hűtve, a szalonnával megszórva és némi jófajta olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Adhatunk hozzá fokhagymás pirítóskockákat is, vagy friss zöldfűszereket, amelyekkel ki-ki ízlése szerint gazdálkodhat.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com