kulthírek

  • .
  • 2010. augusztus 12.

Trafik

PANAHI UTAZHAT Három hónap börtön után május végén, óvadék ellenében engedték szabadon Dzsafar Panahit, akit most újabb jó hír ért: elutazhat a Velencei Filmfesztiválra, ahol szeptember 1-jén mutatják be legújabb művét, egy teheráni utcazenészekről szóló rövidfilmet. Februárban nem engedték el a Berlinaléra, Cannes idején pedig még rács mögött volt. GYÁSZ 96 éves korában elhunyt Suso Cecchi d'Amico: a forgatókönyvíró ismertsége nem vetekszik a rendezőkével, akikkel dolgozott (Rossellini, De Sica, Visconti, Zeffirelli, Monicelli, Zampa, Comencini és mások), de elévülhetetlen érdemeket szerzett a világháború utáni olasz film felvirágzásában.
A neorealizmus olyan klasszikus alkotásaihoz írt forgatókönyvet, mint a Róma, nyílt város, a Biciklitolvajok vagy a Rocco és fivérei.

VESZÉLYES OROSZ RAP Volgográdi koncertje után tíz nap elzárásra ítélték a Noice MC művésznéven szereplő orosz rappert: Ivan Alekszejev vétke az volt, hogy gúnyos kritika tárgyává tette a rendőrségi brutalitást és korrupciót. A YouTube-on több verzióban is látható, vihart kavart számainak egyike a Mercedes S666, amelynek ihletője egy Lukoil-vezető által okozott halálos autóbaleset.

NINA HAGEN ELÉ Augusztus 14-én, szombaton Nina Hagené az A38 Want2 színpad. A német punk nagyasszonyának első budapesti fellépéséhez kedvcsinálóként a legújabb megnyilatkozása: "Isten kedveli a homoszexualitást, ez éppoly szent számára, mint a heteroszexualitás - mondta a hamburgi Hinnerk magazinnak. - A fasiszták és ellenőrzés-mániások, köztük keresztények is helytelen, keresztényietlen úton járnak." Nemrég jelent meg egy kötete (Bekentnisse), legújabb albuma, a Personal Jesus pedig a német lista 16. helyén állt a múlt héten.

VILÁGÖRÖKSÉG 2010 Tizenöt kulturális, öt természeti és egy vegyes jellegű helyet vett fel a Világörökség listájára brazíliai ülésén az UNESCO illetékes bizottsága. A lista ezzel 911-re bővült, s három ország ezúttal első alkalommal került fel rá: Kiribati (apró korallszigetek a Csendes-óceánon), a Marshall-szigetek (szintúgy) és Tádzsikisztán. Ezeken kívül egy-egy ausztráliai, brazíliai, kínai, indiai, dél-koreai és szaúd-arábiai, két-két iráni és mexikói hely, Európából pedig az episzkopális egyház franciaországi székhelye, Albi városa és az amszterdami csatornarendszer egy része, a 17. századi Singelgracht vált a Világörökség deklarált részévé. A Marshall-szigetekről a Bikini-atoll került a listára, ahol 1946 és 1958 között az Egyesült Államok közel ötven kísérleti atomrobbantást hajtott végre, az iráni helyek egyike pedig a kelet-nyugati kereskedelemben oly jelentős Selyemúton található Tabriz városának történelmi bazár-komplexuma.

A bizottság egy-egy fokozott környezetvédelemre szoruló grúziai, madagaszkári, ugandai és floridai területet vett fel a veszélyeztetett helyek listájára, ahonnan viszont lekerült a Galápagos-szigetek - egyes vélemények szerint elhamarkodottan, mert továbbra is ki van téve olyan kockázatoknak, mint például a túlzott mértékű halászat.

PRESIDENT JEAN Maradhatnék Amerikában, és kereshetnék tovább millió dollárokat naponta? Igen. De most megváltozott a misszió. 40 éves vagyok, és Haiti népének megsegítésére akarok koncentrálni - nyilatkozta Wyclef Jean, miután hivatalosan bejelentette: indul a november 28-án esedékes elnökválasztáson. - Mintha behívót kaptam volna a haiti emberektől, hogy nekik is adjak egy darabot az álomból, amely Amerikában az enyém lett - mondta a CNN-nek. Wyclef Jean a Viv Ansanm (Együttélés) párt színeiben indul, igen jó esélyekkel, hiszen a latin-amerikai kontinens legszegényebb és a januári földrengés által még külön is sújtott országa lakosságának több mint a fele 21 éven aluli, s benne a remény megtestesítőjét látják. Tudják, hogy a 300 ezer életet követelő és másfél millió embert hajléktalanná tevő földrengés után milyen sokat tett a károk enyhítéséért segélygyűjtő akciók szervezésével - és persze ismerik popzenei sikereit. A Haitin született, de New Yorkban nevelkedett Wyclef Jean a Fugees trióval a 90-es évek legnagyobb hiphop-sztárjai közé emelkedett (The Score, 1996), s benne volt a kolumbiai Shakira 2006-os világslágerében is (Hips Don't Lie). Kérdés, képes-e egy zenekarnál valamivel nagyobb brigád - konkrétan egy ország - vezetésére közigazgatási gyakorlat és politikai tapasztalatok híján. Alkalmasságát némileg meglepő módon épp gyerekkori barátja és zenésztársa, Pras Michel kérdőjelezte meg, aki azt nyilatkozta az AP-nek, hogy bármennyire szereti Wyclefet, politikai ellenfelét, Michel Martellyt felkészültebbnek tartja Haiti problémáinak kezelésére.

BELVÁROSI AROMA Kortárs festmények, fotók és egy nem mindennapi fotófestmény-sorozat látható augusztus 19. és szeptember 2. között az V. kerületi Szabadság téren: az Aroma címmel rendezendő köztéri kiállításon 40 festményt mutatnak be az elmúlt 40 év magyar roma képzőművészeinek alkotásaiból, valamint 40 fotót a Chachipe nemzetközi fotópályázat anyagából, melyet "A roma integráció évtizede" program keretében hirdetett meg 2008-ban a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archívum (chachipe = igazság, valóság). Mellettük Cigány vagyok címmel a Londonban született, lengyel származású Terri Potoczna fotófestményein figyelhetünk magyar romákat Vermeer és Caravaggio klasszikus festményeinek mai verzióin (kritikánk a 36. oldalon).

Figyelmébe ajánljuk