chili&vanília - Irmik helvasi

  • .
  • 2009. október 8.

Trafik

Isztambulban járunk, sikátorokon keresztül jutunk el a Kék Mecset mögötti célzott étterembe. Tizenöt perces várakozási időt ígérnek, amiből egy óra lesz.
Nem bánjuk, a hangulat remek, a vacsora kárpótol. Egyetértünk, hogy desszertet nem kérünk, ilyen késői órán kinek jutna eszébe. Pincérünk azonban kérdezés nélkül teszi le elénk a tányérokat, rajtuk egy-egy édesség. Bejelenti, hogy ez a ház ajándéka, a hosszas várakozásért cserébe. Az édesség olyan sebességgel tűnik el, mintha napok óta semmit sem ettünk volna, szép sorjában, előbb a mézédes szőlő, aztán a tökéletes érettségű, mély rózsaszín húsú füge, végül a gríz.

Régóta tervezem, hogy megkóstoljam ezt a speciális török halvát, de eddig mindig elmaradt. Cukrászdákban, utcai árusoknál gyakran felbukkan, irmik helvasi néven fut, valójában pusztán pirított gríz. Az első falatnál mosolyognom kell, pontosan olyan az íze, mint a mi grízes tésztánknak. Jár mellé egy kis török fagylalt, ami nem akármilyen: nyúlós, rágható, köszönhetően a szárított, porított vadorchidea-gyökérnek, amellyel sűrítik. A desszertnek nagy a sikere, ízlik mindenkinek. Nem kifejezetten gyors, ellenben rendkívül egyszerű, ráadásul még reggelire is megteszi. Lehet turbózni fűszerekkel (kardamom, fahéj, narancshéj) vagy magokkal (pirított mandula, fenyőmag, pisztácia), de ezek nélkül is nagyon finom. A joghurthab hagyományosan nem jár mellé, saját adalék, jól kiegészíti.

Pirított grízes desszert joghurthabbal

(Irmik helvasi)

Hozzávalók (6 adag)

20 dkg gríz

10 dkg vaj

2,5 dl tej

2,5 dl víz

5 dkg cukor

1 vaníliarúd

csipetnyi só

ízlés szerint fenyőmag, dió

Joghurthab:

1,5 dl natúr joghurt

1,5 dl tejszín

3 ek. méz

1 kk. citromlé

A grízhez lábasban felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a grízt, majd állandó kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg enyhe aranybarna színt kap: kb. 30 percig. Közben a cukorral, sóval és a vaníliarúd kikapart magjaival felmelegítjük a tejet a vízzel. Amikor a gríz megpirult, felöntjük a folyadékkal, és addig főzzük, amíg teljesen megpuhul, felveszi az összes tejet, és darabossá áll össze. Lezárjuk a lángot, a lábasra egy lap konyhai papírtörlőt vagy konyharuhát teszünk, ráhelyezzük a fedőt, így hagyjuk állni 15 percig (a ruha az összes gőzt és nedvességtartalmat segít felvenni). A joghurthabhoz simára keverjük a joghurtot, tejszínt, mézet és citromlevet. Habszifonba töltjük, amelyet a leírás szerint kezelünk (előre is elkészíthető). A grízes desszert mellé kínáljuk, amelyet megszórhatunk durvára vágott pisztáciával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk