Az első fahéjfajta volt, amely arab és föníciai kereskedők segítségével Európába került, azt megelőzően csak Egyiptomig jutott el, ahol a fáraók mumifikálásához használták. Szokás kínai, indonéz vagy vietnami fahéjnak is nevezni, a saigoni a legnevesebb (nagy mennyiségben, kereskedelmi célból csak itt és Kínában termesztik, egyébként előfordul még Burmában és Laoszban). Rokonságban áll a híres (és legjobb minőségű) ceyloni fahéjjal, mégis könnyen megkülönböztethető. Míg a fahéj többrétegű, lemezes, vörösbarna kéreg, addig a kasszia mindössze egy vastagabb rétegből áll, a színe sötétebb és szürkébb. Ízben a fahéj erőteljesebb, csípősebb, erőteljes illóolajai hamar elnyomnak egy-egy ételt. Ezzel szemben a kasszia kissé kesernyésebb, kevésbé domináns, de zamata szintén erőteljes. A Kínában termesztett "kínai fahéj" kevésbé erőteljes ízű-illatú, mint a vietnami vagy az indonéziai. A kínai konyhában igen gyakori, eleme például a híres ötfűszer-keveréknek, sőt afrodiziákum is. Kiváló fagylaltokban, lekvárokban, de párolt lilakáposzta és borjúmáj izgalmas ízesítőjeként is érdemes kipróbálni. Vagy az alábbi fehércsokoládé-krémben, amelyet a film egyik központi jelenete ihletett.
Fehércsokoládé-puding kassziával
Hozzávalók (8 adag)
0,5 liter tej
0,5 liter tejszín (30 százalékos zsírtartalommal)
6 dkg rizsliszt (vagy étkezési keményítő)
1 vaníliarúd kikapart magjai
csipetnyi só
10 dkg fehércsokoládé, lereszelve
15 dkg cukor
fél kávéskanál frissen reszelt tonkabab
1 kávéskanál frissen reszelt kassziakéreg vagy fahéj
A tejből kb. 1 dl-t kiveszünk, és csomómentesre keverjük vele a rizslisztet. A többi tejet és a tejszínt forráspontig melegítjük, hozzáadjuk a vaníliát és a sót. Amikor meleg, beleszórjuk a fehércsokoládét, amely felolvad benne, és elkeverjük. Hozzáadjuk a tejjel kikevert rizslisztet, és állandó keverés mellett lágy krémmé főzzük. Közben beleszórjuk a cukrot is. Hozzáadjuk a reszelt tonkababot és a kassziát (vagy fahéjat). Poharakba töltjük, és néhány órára hűtőbe teszszük. Tálaláskor meghintjük fehércsokoládé-reszelékkel és a frissen reszelt fűszerekkel is.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com