chili&vanília - Kasszia

  • .
  • 2010. október 21.

Trafik

Fatih Akin, a többszörösen díjazott török származású német rendező kiváló filmje, a Soul Kitchen több újdonsággal is meglepett. Az egyik a kasszia nevű fűszer, az egyik kulcsjelenet fontos szereplője. A kasszia a világ egyik legősibb fűszere, Észak-Burmából származik.
Az első fahéjfajta volt, amely arab és föníciai kereskedők segítségével Európába került, azt megelőzően csak Egyiptomig jutott el, ahol a fáraók mumifikálásához használták. Szokás kínai, indonéz vagy vietnami fahéjnak is nevezni, a saigoni a legnevesebb (nagy mennyiségben, kereskedelmi célból csak itt és Kínában termesztik, egyébként előfordul még Burmában és Laoszban). Rokonságban áll a híres (és legjobb minőségű) ceyloni fahéjjal, mégis könnyen megkülönböztethető. Míg a fahéj többrétegű, lemezes, vörösbarna kéreg, addig a kasszia mindössze egy vastagabb rétegből áll, a színe sötétebb és szürkébb. Ízben a fahéj erőteljesebb, csípősebb, erőteljes illóolajai hamar elnyomnak egy-egy ételt. Ezzel szemben a kasszia kissé kesernyésebb, kevésbé domináns, de zamata szintén erőteljes. A Kínában termesztett "kínai fahéj" kevésbé erőteljes ízű-illatú, mint a vietnami vagy az indonéziai. A kínai konyhában igen gyakori, eleme például a híres ötfűszer-keveréknek, sőt afrodiziákum is. Kiváló fagylaltokban, lekvárokban, de párolt lilakáposzta és borjúmáj izgalmas ízesítőjeként is érdemes kipróbálni. Vagy az alábbi fehércsokoládé-krémben, amelyet a film egyik központi jelenete ihletett.

Fehércsokoládé-puding kassziával

Hozzávalók (8 adag)

0,5 liter tej

0,5 liter tejszín (30 százalékos zsírtartalommal)

6 dkg rizsliszt (vagy étkezési keményítő)

1 vaníliarúd kikapart magjai

csipetnyi só

10 dkg fehércsokoládé, lereszelve

15 dkg cukor

fél kávéskanál frissen reszelt tonkabab

1 kávéskanál frissen reszelt kassziakéreg vagy fahéj

A tejből kb. 1 dl-t kiveszünk, és csomómentesre keverjük vele a rizslisztet. A többi tejet és a tejszínt forráspontig melegítjük, hozzáadjuk a vaníliát és a sót. Amikor meleg, beleszórjuk a fehércsokoládét, amely felolvad benne, és elkeverjük. Hozzáadjuk a tejjel kikevert rizslisztet, és állandó keverés mellett lágy krémmé főzzük. Közben beleszórjuk a cukrot is. Hozzáadjuk a reszelt tonkababot és a kassziát (vagy fahéjat). Poharakba töltjük, és néhány órára hűtőbe teszszük. Tálaláskor meghintjük fehércsokoládé-reszelékkel és a frissen reszelt fűszerekkel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?