kulthírek

  • .
  • 2010. október 21.

Trafik

MAN BOOKER-DÍJ: JACOBSON 150 ezer példányban nyomják újra Howard Jacobson The Finkler Question című, eredetileg 8500 példányban kiadott regényét, miután a Man Booker-díj zsűrije ezt találta az idei kínálat legjobbjának - az 50 ezer font és a presztízs mellett ez a legnagyobb jutalma az 1942-ben, Manchesterben született szerzőnek, aki tizenegyedik regénye kapcsán a zsidó Jane Austennek nevezte önmagát, amennyiben műve arról szól, milyen is a zsidóság - kívülről nézve. A regény arról a változásról szól, amit hőse él át, miután egy este, hazafelé támadás éri.
A többi jelölt: Peter Carey (Parrot and Olivier in America), Emma Donoghue (Room), Damon Galgut (In a Strange Room), Andrea Levy (The Long Song). Tom McCarthy (G).

GYÁSZ 86 éves korában elhunyt Marzieh: az iráni énekesnő a tradiconális perzsa dal nagyasszonya, akinek karrierje az 1940-es évektől kezdve ívelt magasra, az 1979-es iszlám forradalom után hallgatásra kényszerült, majd 1994-ben, 70 éves korában Franciaországba emigrált. "A madaraknak, a folyónak, a fáknak és a virágoknak énekeltem" - nyilatkozta ekkor visszavonult éveiről. Utolsó nagyobb koncertjét 2006-ban adta Párizsban.

ÁZSIAI FILMDÍJ Két hazai alkotás nyerte a főbb díjakat a dél-koreai Pusanban rendezett Ázsiai Filmfesztiválon: Park Jung-Bum (The Journals of Musan) és Yoon Sung-Hyun (Bleak Night) egyaránt 30 ezer dollárral gazdagodott. Park filmje azokról a problémákról szól, amelyekkel egy észak-koreai disszidens szembesül délen, Yoon műve pedig egy gyilkosság történetén keresztül beszél a dél-koreai iskolarendszer állapotáról.

ÉLETMÛDÍJ MÉSZÁROS MÁRTÁNAK Az utolsó jelentés Annáról bemutatója alkalmából Arany Plakettel ismerte el a 46. Chicagói Filmfesztivál Mészáros Márta életművét. A rendezőnő röviddel ezt megelőzően az olaszországi Viareggióban is életműdíjat vehetett át - ugyanitt ugyanezt adományozták Jancsó Miklósnak is.

LAURIE ANDERSON: DELUSION Nyáron megjelent albuma, a Homeland után új színpadi műsorral jelentkezett Laurie Anderson: a Delusion - noha ősbemutatóját a vancouveri téli olimpia kulturális eseményei között tartották - igazából most került be a köztudatba, hogy egy héten keresztül játszotta a New York-i Brooklyn Academy of Music színpadán. A másfél órás műsort húsz történet köré építette, témái édesanyja halálától a Hold tulajdonjogáért indított peren keresztül saját bizarr álmaiig ívelnek, a rá jellemző vizuális elemek kíséretében. Az album címlapján férfinak maszkírozva látható (az Another Day in America című számban férfihangon beszél).

PATTI SMITH: KÖNYVDÍJRA JELÖLVE Nyilvánosságra hozták az Amerikai Könyvdíj idei jelöltjeit. Általános meglepetésre a fikciós kategória jelöltjei közül hiányzik Jonathan Franzen, aki 2001-ben The Corrections című regényével már egyszer elnyerte a díjat, Freedom című regénye pedig az év legnagyobb feltűnést keltő kiadványai közé tartozik. A National Book Award jelöltjei: Karen Tei Yamashita (I Hotel), Nicole Krauss (Great House), Jaimy Gordon (Lord of Misrule), Peter Carey (Parrot and Olivier in America), Lionel Shriver (So Much For That). A nem fikciós könyvek kategóriájában jelöltek között kapott helyet Patti Smith Just Kids című munkája, melyben Robert Mapplethorpe-pal való kapcsolatát idézi fel. 1967-ben kerültek össze New Yorkban, 20 évesek voltak, művészek akartak lenni, s egymásban találták meg a legnagyobb ihlető erőt, együtt is éltek 1969-74 között, a hírhedt Chelsea Hotelben. A következő évben jelent meg Patti Smith első albuma, a Horses, Mapplethorpe fotójával a borítóján - s nem sokkal 1989-ben bekövetkezett halála előtt ugyanő készítette az énekesnő 1988-as albuma, a Dream of Life borítóját is.

HITLER ÉS A NÉMETEK A háború után mindegyik német társadalomnak újra és újra fel kell tennie magának a kérdést, miképpen vált lehetségessé a Hitler-jelenség, s meg kell alkotnia a maga Hitler-képét - e gondolat jegyében rendezték meg a berlini Deutsches Historisches Museum új kiállítását: a Hitler und die Deutschen. Volksgemeinschaft und Gewalt közel 80 évvel a náci hatalomátvétel és 65 évvel a világháború befejeződése után több mint 600 tárgy, 400 fotó, plakát, film és dokumentum segítségével keresi a választ a miértekre. Ilyen tömegben aligha lehetett még együtt látni a Führer személyi kultuszának rekvizitumait, a játékkártyától az asztali szobrokon és horogkeresztes lámpaernyőn át a karácsonyfadíszekig. A február 6-ig nyitva tartó kiállítás arra figyelmeztet, hogy a címében is szereplő népi közösség mítosza gátlástalan erőszakkal járt együtt, s hogy a német nép egységének és felemelkedésének oly népszerű ígérete azzal járt, hogy másokat - zsidókat, cigányokat, mentálisan sérült embereket - e közösségből kiiktatandónak minősítettek, és hozzá is láttak szisztematikus kiirtásukhoz. A kronologikus és tematikus rendbe szervezett kiállítás a totális propaganda képeivel a terror dokumentumait is szembeállítja. Illusztrációinkon egy jellegzetes Hitlerjugend-plakát és egy 1945 utáni kivágós lap, Hitler, Göring, Goebbels és Ribbentrop karikatúrafigurájával.

Figyelmébe ajánljuk