Tartalom

Narancs XXII. évf. 42. szám(2010.10.21.) (2010-10-21)

Publicisztika

Publicisztika

Türelmetlenség

"Igen nagy valószínűséggel én már nem leszek miniszterelnök ebben az országban" - mondta Gyurcsány Ferenc két hete az ATV-n, amit úgy is értelmezhetünk, hogy egy kicsi esélyt azért még lát erre, hiszen platformszervezési munkálatai mára a célegyenesbe fordultak. Faktum: a volt kormányfő újra mozgolódik - a rá jellemző remek ütemérzékkel.

Publicisztika

A 2. akcióhős

A lapunkban részletesen is ismertetett 2. sz. gazd. akcióterv az előre menekülés terve, az irány a jövő, és inkább a közel-, mint a távolabbi, merthogy azt a terv inkább kontúrtalanná, mint kiszámíthatóvá teszi. Egyelőre persze nem tudunk még mindent, hiszen csak a költségvetés bevételi oldaláról vagyunk értesülve: ennyi nem fog bejönni, amennyi eddig bejött, és be fog jönni annyi, ami viszont eddig nem jött be. A kiadási oldalról, arról, hogy mennyit, mire, hogyan, és az eddigihez képest hogyan másképp fog elkölteni a kormány, nem tudunk.

Egotrip

Hozzáadott érték

Egotrip

Keres, talál

Ha van a fejlett világot sújtó recessziónak mindenki számára nyilvánvaló fájdalma, az a munkanélküliségi ráta világszerte megfigyelhető emelkedése. A munkanélküliség réme a rugalmas munkapiacára amúgy igen büszke Egyesült Államokat is elérte, a dolgozni akaró amerikaiak közül minden tizediknek nincs állása, ezzel a foglalkoztatásban hagyományosan sikeresebb kontinens felzárkózott az eddig elrettentő példaként emlegetett Európához. A magyar arányok is meredeken emelkedtek, lassan a rendszerváltás környékén regisztrált csúcsot ostromolják. Nem csoda, hogy a munkanélküliség felszámolásáért vívandó harc jelszavával választásokat lehet nyerni, és a kapitalizmust elutasító régebbi és újabb keletű mozgalmak is ezt tekintik a megtagadott társadalmi rend egyik legfőbb bűnének.

Ingyenebéd

Egotrip

A szittya Sherwood

Robin szomorúan néz Little John szemébe. Vége a szép időknek. Egy-két éve még elpuhult kereskedők, szerzetesek és pénzkölcsönzők utaztak gyanútlanul Sherwoodban, akiket úgy lehetett kirabolni, hogy annak szinte nem is volt sportértéke. De mostanában valahogy üres az erdő, csendjét nem veri fel a kapatos utazók kornyikálása, amiről már mérföldekről meg lehetett hallani, merre érdemes portyázni. Egy-két csontsovány, felfegyverzett lovag vágtat néha végig az erdőn, de abban sincs sok köszönet. Ráadásul a környéken lakó falusiak is mintha ellenségesebbek lennének, mióta az aggkorukra szánt megtakarításaikat gondjaiba vette Robin, és sajnos elverte egy különösen jól sikerült lakomára, melyen a környék összes lakója részt vehetett, bár nem mindenki ugyanazokat az étkeket kapta. Az idős lakosok nem túl hálásan fogadják a havi egy darab üregi nyulat, amit az Erdei Együttműködés Rendszere ki tud izzadni magából. További baj, hogy Robin barátai - akik átvették a kereskedők helyét - elég hitvány portékákat kínálnak, ráadásul meglepően borsos áron. Hiába emlékezteti őket Robin az elmúlt szép időkre, mindig meg tudják magyarázni: drága a só, és kölcsön sem ad nekik senki...

Belpol

A vörösiszap-katasztrófa miatti felelősség

Belpol

Elterelő hadművelet

"Kolontár térsége alkalmatlan arra, hogy ott zagytározót építsen vagy üzemeltessen valaki" - nyilatkozott múlt pénteken Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, ám nyolc évvel ezelőtt még mintaszerűnek nevezte ugyanazon zagytározók állapotát és üzemeltetésük körülményeit. Nem ez az egyetlen állítás, amellyel az államtitkár korábbi önmagát hazudtolta meg.

Új gazdasági terv

Belpol

Szerepálom

Orbán Viktor kormányfő a múlt szerdán jelentette be, hogy a bankadó után újabb, ún. válságadók jönnek. Az indok változatlan: az adófizetők tovább nem terhelhetők, a közteherviselésből azoknak is ki kell venniük a részüket, akik eddig csak a profitot halmozták: a távközlési és telekommunikációs cégeknek, az energetikai szektornak, valamint a kereskedelmi áruházláncoknak.

Belpol

Miért szabályozatlan az otthon szülés? - Vajúdnak a hegyek

Ha Geréb Ágnes másképp viszonyulna saját szerepéhez és a szakmai csoportokhoz, az otthon szülések bábai kísérése már régen legális volna - állítják az egészségügy érintettjei. Geréb Ágnes hős, aki nélkül még itt sem tartanánk, ahol - mondják az otthon szülés mozgalmárai. Hol az igazság?

Belpol

A kiskunfélegyházi Ganz-Röck hányattatása - Sorcserére várva

A Bajnai-kormány utolsó ülésén vállalt egyedi készfizető kezességet az Orbán-kabinet uniós jogokra hivatkozva nem teljesíti, ami a nemzetközi piacokon is versenyképes Ganz-Röck bedőlését okozhatja. Mindenféle hírek keringenek a cég sorsáról: például az, hogy az állítólag az előző kormánynak kedves többségi tulajdonosokat a mostani kormánynak kedves kisebbségi tulajok kitúrni készülnek.

Külpol
Zene

Zene

Tánc - A középpontban - Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola-Sidi Larbi Cherkaoui-Luc Dunberry-Damien Jalet: d'avant

Egy ember áll az üres színpad közepén, keresztté merevedve, mivel kezét, ha akarná, se tudná mozdítani: kabátujjain átvezetett vastag bot merevíti karjait. Középkori himnuszba fog, szemérmes áhítattal énekli az istent dicsőítő dallamokat. Hamarosan újabb férfihangok csatlakoznak hozzá, s a három további szereplő megjelenik a keresztet formázó férfi mögött magasodó roppant traverzeken (itt maga a fel sosem épülő "közös ház", amit akár civilizációnak is nevezhetnénk). A férfi lenn forgolódni kezd, feltekintget, áhítata kíváncsisággá szóródik szét. Nem is kereszt többé, inkább madárijesztő. Madárijesztő is.

Zene

folyóirat - RUBICON 2010/2. KÜLÖNSZÁM

A történelmi folyóirat szerkesztősége a lapban az elmúlt tíz évben megjelent Ormos Mária-tanulmányokból válogatott össze egy különszámnyit, így tisztelegve a 80 éves professzor (és szerkesztőbizottsági tag) előtt. Noha a pálya hosszához képest elsőre szűknek tűnhet az évtizednyi keresztmetszet, az írások teljes áttekintést adnak egy igen termékeny tudományos életútról.

Zene

koncert -JIMMY EDGAR

Ha az elektronikus zenében értelmezhető a csodagyerek fogalma, akkor Jimmy Edgar az első, akire bízvást ráhúzható. Még nem volt húszéves, amikor már két albuma is megjelent - mondjuk az is jellemző, hogy az egyik Kristuit Salu vs Morris Nightingale, a másik pedig Michaux álnév alatt.

Zene

lemez - NO AGE: EVERYTHING IN BETWEEN

Néhány éve újfent megszokottnak számít, ha egy független amerikai gitárbanda szándékosan ócska hangzással bünteti a hallgatóját, s ez sokban a No Age-nek köszönhető. A Los Angeles-i noise-rock duó tüntetően igénytelen megszólalású lemezei (úgy a korai felvételeket kompiláló Weirdo Rippers, mint az első soralbum, a Nouns) roppant tetszést arattak az effélére fogékonyak, s kivált a kritika körében, ilyenformán pedig Randy Randall és Dean Spunt színtérépítésben is jeleskedő zenekara hamarost a "csináld magad!" szellemiségben fogant Smell kollektíva, illetőleg a legfrissebb garázsmozgalom zászlóvivője lett.

Zene

film - MINDEN RENDBEN LESZ

Két szálon indulunk: az egyiken Jacob, a középkorú forgatókönyvíró feleségével örökbefogadásra készül. A másikon Ali otthagyja az egyetemet, hogy vízvezeték-szerelőként dolgozzon.

Zene

film - A FELÁLDOZHATÓK

Mivel Sylvester Stallone munkássága az elmúlt öt esztendőben - John Rambo (2008); Rocky Balboa (2006) - nem szólt másról, mint saját szobrának a munkára bírásáról, az sem lenne részünkről túlzás, ha A feláldozhatókat mint animációs filmet vennénk számításba. Van is egy jelenet (az összes ilyen), ami bizonyítja e nézőpont felette jogos voltát: Barney Ross, a mindenre kapható veterán zsoldos (Stallone) fut, hogy elérje még az éppen induló hidroplánt, mögötte az egzotikus diktátor csahosai, nem babra megy tehát játék.

Zene

koncert - FLAT EARTH SOCIETY / AKA MOON FEAT. BABA SISSOKO

Hol volt, hol nem, talán 93 nyarára esett, hogy az X-Legged Sally nevű belga dzsesszpunk zenekar fellépett Sopronban. Nem sokkal azelőtt New Yorkban, a Knitting Factoryben jártak, és rögtön szárnyra is kapott a hír, hogy a koncertjükbe John Zorn is beszállt.

Zene

lemez -STING: SYMPHONICITIES

Minden könnyűzenész hanyatlásának kezdete, ha túl komolyan veszi magát, és azt gondolja, hogy amit alkotott, maradandó - a legkevesebb, hogy dzsesszzenészek felveszik a standardok közé a szerzeményeit, de még az sem elképzelhetetlen, hogy a Berlini Filharmonikusok adják majd elő műveit. Stingnél ez a folyamat már akkor elkezdődött, amikor otthagyta a szépemlékű Police-t.

Zene

Színház - Hiába: valóság - Anton Pavlovics Csehov: Ványa bácsi; Hadar Galron: Mikve

A játék tere kisebb, mint a játéktér: a színpadra tett szoba a semmiben lötyög, pedig odabent nagy a zsúfoltság; szép és pusztuló, szépen pusztuló tárgyak sokasága, asztalok, kredenc, székek, szekrény, mosdóállvány és megannyi apróság, a "mély rendetlenség" állapotában. Itt történik minden a Vígszínház Ványa bácsijában - Michael Levine díszlete egyszerre foglalja magába az első felvonás nagy szobáját, aztán egy másikat, a Szerebrjakovét, majd a szalont is, körülötte pedig ott a jókora színpad, látjuk, ahogy jönnek befelé a szereplők. Hátul - és olykor elöl is - nagy fehér vászon, víz folyik le rajta, amikor esik.

Zene

Kiállítás - Egy korszerű művész - Major Tamás arcai

Bizonnyal nem volt korának legnagyobb színésze, rendezőként sem igen lehetett az övé a virtuális elsőség, s alighanem akadt nálánál áldásosabb munkálkodású színházi vezető is a huszadik század hazai színháztörténetében. A száz esztendeje született Major Tamás emléke, mi több, jelenléte ma mégis sokkalta elevenebb, mint számtalan néhai pályatársáé - Gellért Endrétől Tímár Józsefig, Németh Antaltól Somlay Artúrig. Tehetsége, úgy lehet, nemcsak színházművészeti univerzalitása révén vált lenyűgözően maradandóvá, s tegyük mindjárt hozzá, Major nem is csupán pártos elkötelezettségének és kiváló politikai érzékének köszönhetően hagyhatta ránk örökül tartós emlékezetét. Ez az oly sokak által elemzett, zseniális komédiásként és cinikus udvaroncként, elmélyült művészként és gátlástalan ripacsként egyaránt - és egyként joggal - azonosított színházi ember ugyanis jószerint mindenkor azonos volt a korral, amelyben élt és alkotott, s még aggastyánként is oly tévedhetetlenül ismerte fel az aktuális korszellemet, hogy utolsó választásai, tanácsai és tétjei mondhatni mindmáig fényesen igazolják működését, szerepének váltig progresszív jellegét.

Zene

Könyv - Élni akarnak - Spiró György: Tavaszi Tárlat

Az új Spiró-regény időtartama bő fél év: a forradalom kitörésétől 1957. május elsejének estéjéig követhetjük nyomon "hősünk", Fátray Gyula életét, kórházi tartózkodását a forradalom napjaiban, visszatérését középszerű életébe és nyomasztó családja körébe, egy ellene kezdeményezett koncepciós eljárás kiépülésének első lépéseit, majd az "eljárás" váratlan félbeszakadását, hogy egy nehéz nap éjszakáján búcsút vegyünk tőle.

Trafik

Trafik

chili&vanília - Kasszia

Fatih Akin, a többszörösen díjazott török származású német rendező kiváló filmje, a Soul Kitchen több újdonsággal is meglepett. Az egyik a kasszia nevű fűszer, az egyik kulcsjelenet fontos szereplője. A kasszia a világ egyik legősibb fűszere, Észak-Burmából származik.

Trafik

mi a kotta? - Okos tenorok

Mi tagadás, a komolyzene és az opera háza táján is akadnak ordas előítéletek: meggyökeresedett balhitek, amelyeket a közönség bennfentesebbjei és olykor még a szakmabeliek is kedvvel dédelgetnek. Nem akarván e vélekedéseket akaratlanul is terjeszteni, most csak azt az aktuális héten fényesen megcáfolható előítéletet említjük, miszerint a tenorista per definitionem nem észlény.

Trafik

rés a présen - Izzadságszag legyen! - Tiszai Vivien dobos

rés a présen: Hogyan lettél dobos, és mit szólt hozzá az anyád? Tiszai Vivien: Tinédzserkorombankihúztamegy kalapból azt a papírt, amire az volt írva, hogy: dob. Ezt azért "kellett", mert a rocker barátnőimmel kitaláltuk, hogy csinálunk egy lányrockzenekart.

Trafik

tévésmaci - Édes keselyű

Amikor Sztupa és Troché megálltak a gyár falánál, jó, ha minden második lámpa világított. A köd és a kora esti sötét, mint két egymásra terített, de azonos helyeken lyukas takaró borult rájuk, hideg volt, mind a ketten fáztak, Sztupa dohányzott is.

Trafik

étel, hordó - BUDAI GESZTENYÉS

Budakeszi ma már inkább zöldövezet, mint kirándulóhely, a régi romantika azonban mindjárt a település határában tetten érhető. Természetesen kerthelyiség formájában, csakhogy szó sincs "kis" vendéglőről.

Trafik

kulthírek

MAN BOOKER-DÍJ: JACOBSON 150 ezer példányban nyomják újra Howard Jacobson The Finkler Question című, eredetileg 8500 példányban kiadott regényét, miután a Man Booker-díj zsűrije ezt találta az idei kínálat legjobbjának - az 50 ezer font és a presztízs mellett ez a legnagyobb jutalma az 1942-ben, Manchesterben született szerzőnek, aki tizenegyedik regénye kapcsán a zsidó Jane Austennek nevezte önmagát, amennyiben műve arról szól, milyen is a zsidóság - kívülről nézve. A regény arról a változásról szól, amit hőse él át, miután egy este, hazafelé támadás éri.

Film

Film

"Szeretjük a kihívásokat" - Ben Weinman - The Dillinger Escape Plan

A kicsit erőltetetten math metalnak nevezett, követhetetlenül komplex zenét tartalmazó 1999-es Calculating Infinity lemezzel komoly underground sikert arató, majd az azt követő, emészthetőbb énekdallamokra és dalstruktúrákra épülő, ugyanakkor továbbra is gyilkosan technikás zenét tartalmazó Miss Machine és Ire Works anyagokkal világszerte ismertté vált amerikai Dillinger Escape Plan másodszor járt Budapesten: múlt szerdán az idén megjelent Option Paralysis című lemezüket mutatták be a Dürer kertben. A Narancs kérdéseire a színpadon fékevesztetten őrjöngő zenekar alapító tagja és zenei agya, Ben Weinman gitáros (képünkön középen) válaszolt.

Film

"Nincsenek szabályok" - Joe Bonamassa gitáros-énekes

Az olasz-amerikai Joe Bonamassa apja hangszerüzletében, hatalmas lemezgyűjtemény mellett nőtt fel. Négyévesen kezdett gitározni, mire hat lett, már fejből nyomta Jimi Hendrix Voodoo Childját. Szinte minden blues-rock albuma vezette a Billboard slágerlistákat. Manapság új bandájával, a Black Country Communionnal is tágítja (Derek Sherinian, Jason Bonham és Glenn Hughes társaságában) a műfaj határait. Október 28-án a Petőfi Csarnokban immár harmadszor győződhetünk meg élőben a harminchárom éves zenész stílusérzékéről.

Film

"Száműzetésben vagyok" - Christoffer Boe filmrendező

2003-ban ő volt a legmenőbb első filmes: a Rekonstrukció aratott Cannes-ban, és egy Európai Filmdíj is eltalálta. Két film (Allegro, Offscreen) és némi mellőzöttség elteltével Christoffer Boe visszatér a hazai mozikba: a Minden rendben lesz a megjelenésünk napján érkezik.

Film

"A megváltás még hátravan" - Jessica Hausner rendező és Sylvie Testud színész

A csodaváró zarándokok fő célja, Lourdes mára katolikus Disneylanddé, Las Vegas neonfényeivel vetekedő bazárrá terebélyesedett. Szabad-e üzletet csinálni a gyógyulásra vágyó beteg emberek hitéből? Többek között erre keresi a választ a megjelenésünk napján induló Lourdes című film (egy fontos epizódszerepben Tóth Orsival). S erről beszélgettünk az alkotókkal is, előbb a rendezővel, majd a főszereplővel.

Könyv

Kiállítás

Könyv

Nehéz szerelem. Vas István 100 éve

Hogy ki volt ez a Vas, aki 100 éve született, az úgy-ahogy kiderül abból a hat vitrinből, melyek az OSZK kézirattárának olvasótermi folyosóján hirdetik a művész... mijét is? Legszívesebben azt mondanánk: hát azt, hogy aki szépet és jót akar magának, az sietve beszerzi a Nehéz szerelem című önéletrajzi regényt, melyről, ha egy kedves marslakónak kéne gyorsan reklámozni, mondjuk bátran, hogy a huszadik századi magyar prózairodalom egyik legszebb...

Könyv

Komor bölcsődalok

C. J. Sansom Matthew Shardlake-sorozata

Kritika a Matthew Shardlake-sorozat első három kötetéről.

Képzőművészet

Képzőművészet

Irodalmi Nobel-díj, 2010 - A politika sodrásában - Mario Vargas Llosa

Az irodalmi Nobel-díj odaítélése mindig kisebbfajta vitát ébreszt a díjazott érdemeiről, a bizottság elfogulatlanságáról és motívumairól. Ezúttal sem maradtak el a távolságtartó, sőt elégedetlen megjegyzések, azt viszont senki sem állíthatta, hogy Jorge Mario Pedro Vargas Llosa a kváziismeretlenség homályából bukkant volna elő.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

ALAGÚT Befejezték a világ leghosszabb alagútja, az ötvenhét kilométer hosszú svájci Gotthárd-bázisalagút fúrását. A két járatból álló vasúti célú műtárgy fúrása hét évvel ezelőtt kezdődött, és várhatóan 2017-ben adják át. LILA Egy frissen navilágot látott brit tanulmány szerint lilára festett szélturbinákkal megelőzhetőek lennének a madár- és denevérbalesetek.

Lélek

Lélek

"Fegyverek nélküli háború" - Ariel Cabral izraeli rögbijátékos és Nicola Stefan palesztin edző

Otthon nem játszhatnak, ezért az izraeli Beer-Sheva Camels és a palesztin Beit Jala Lions a hétvégén egy budapesti négyes (izraeli-magyar-olasz-palesztin) tornán mérkőzött meg egymással, amit az Anthropolis Egyesület diákcsereprogramjának részeként tartottak. A meccs előtt többek között a sportbarátságok erejéről és egy közel-keleti Mandela felbukkanásának esélyeiről beszélgettünk.

Gasztro