A következő étel alapja jellegzetes katalán fogás, de Olaszországban sem ismeretlen (mogyoró helyett fenyőmaggal készül). A friss spenót, a ropogós pirított mogyoró (vagy mandula) és a puha édes mazsola különlegesen finom együtt, omlós tészta töltelékeként, vagy akár magában, pl. sült csirke köreteként.
Friss spenóttal, mazsolával és pirított mogyoróval töltött omlós tészta
Hozzávalók (4-6 adag):
Omlós tészta:
15 dkg liszt
csipetnyi só
12 dkg hideg vaj,
kockázva
fél dl jeges víz
Töltelék:
10 dkg aranymazsola
10 dkg hámozott
törökmogyoró
3 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma,
felkarikázva
60 dkg friss spenót
só, bors
A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, nem kell összeállnia teljesen, a vaj borsónagyságú maradjon benne. Hozzáöntjük a jeges vizet, és annyira összedolgozzuk, hogy nagyjából összeálljon. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt, enyhén kivajazott, 24 cm átmérőjű, cakkos szélű formába tesszük. Közepébe sütőpapírt és nehezéknek száraz babot vagy rizst szórunk. 20 percig sütjük, majd nehezék nélkül további 15 percig. Közben elkészítjük a tölteléket:
A mazsolára öntünk egy csésze forró vizet, lefedjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy megszívja magát, és megpuhuljon. Közben a mogyorót száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk, majd durvára vágjuk. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk az újhagymát. Közepes lángon üvegesre pároljuk. Közben előkészítjük a spenótot: váltott vízben alaposan átöblítjük, szárát eltávolítjuk. A megpuhult hagymához adjuk a lecsöpögtetett mazsolát és a pirított mogyorót, átforgatjuk. Rádobjuk a spenótot, és rövid ideig pároljuk, épp csak annyi ideig, hogy kissé megfonnyadjon, de ne essen össze teljesen. Sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórhatjuk egy csipet csilipehellyel is. A tölteléket az omlós tésztára halmozzuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com