chili&vanília - Pirítva jobb

  • .
  • 2011. május 5.

Trafik

Lássuk be, a kelkáposzta nem tartozik a legvonzóbb alapanyagok közé. A kelkáposzta-főzelék, a rakott kel vagy a frankfurti leves ritkán szerepel a kedvenc ételek toplistáján.
Pláne, amikor tavasszal a sok új zölddel: spárgával, spenóttal, sóskával kell ringbe szállnia. Itt az ideje, hogy méltó helyére kerüljön. Rengeteg kalciumot tartalmaz, vagyis jót tesz a csontjainknak, továbbá rendkívül alacsony az energiatartalma. Európában már több mint ezer éve termesztik, valószínűleg Savoyából származik (innen az angol savoy cabbage elnevezés). A jellegzetes, kellemetlen illata, amely miatt sokan fenntartásokkal kezelik, állítólag egy adott főzési ponton bontakozik ki, mégpedig akkor, amikor elkezd puhulni. Azaz ha ennél jóval rövidebb ideig főzzük, akkor ez megszűnik, tehát kulturáltan készíthető. Többek között ezért is egyik kedvenc és ajánlott elkészítési módom a pirított kelkáposzta. Nagyjából öt perc alatt elkészül, és olyan változatosan variálható, hogy hangulattól és kedvtől függően születhet belőle a végére akár ázsiai ízvilág (jó sok fokhagymával, gyömbérrel és osztrigaszósszal - amely utóbbinak csak a neve ijesztő, egyébként olyan, mint egy sűrű, füstös ízű szójaszósz), akár kvázi nullkalóriás vacsora (petrezselyemmel, fokhagymával), akár az alább ajánlott, laktatóbb, hétköznapi, mégis különleges vacsora. A bacon, a gorgonzola és a pirított dió remekül harmonizál a kelkáposztával.

Spagetti pirított kelkáposztával,

gorgonzolával és dióvalHozzávalók (2 adag)15 dkg spagetti (lehetőség szerint teljes kiőrlésű)

5 dkg húsos, jó minőségű bacon vagy füstölt császár, felkockázva

fél fej közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve

negyed fej kelkáposzta (kb. 25 dkg), vékonyra szeletelve vagy gyalulva

5 dkg gorgonzola (vagy más kékpenészes sajt) morzsolva

egy marék durvára vágott pirított dió

egy marék friss petrezselyem, finomra aprítva

só, bors, olaj

A tésztát lobogó, forró sós vízben al dente állagúra főzzük. Amíg fő, elkészítjük a "feltéteket": Egy vastag falú serpenyőt vagy wokot zsiradék nélkül felforrósítunk. Amikor szinte füstöl, még mindig zsiradék nélkül rádobjuk a baconkockákat, ropogós pirosra sütjük, kivesszük. Az edénybe 2-3 evőkanál olajat öntünk, és amikor forró, rádobjuk a hagymát és kelkáposztát. Néhány percig dobva-rázogatva pirítjuk, amíg kissé összeesik, és a széle enyhén karamellizálódik. Sózzuk, borsozzuk. A kész tésztát leszűrjük, hozzákeverjük a pirított kelkáposztát, és amíg forró, rádobjuk a gorgonzolát, amely ráolvad, a bacont, a petrezselymet és a pirított diót. Összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?