chili&vanília - Pirítva jobb

  • .
  • 2011. május 5.

Trafik

Lássuk be, a kelkáposzta nem tartozik a legvonzóbb alapanyagok közé. A kelkáposzta-főzelék, a rakott kel vagy a frankfurti leves ritkán szerepel a kedvenc ételek toplistáján.
Pláne, amikor tavasszal a sok új zölddel: spárgával, spenóttal, sóskával kell ringbe szállnia. Itt az ideje, hogy méltó helyére kerüljön. Rengeteg kalciumot tartalmaz, vagyis jót tesz a csontjainknak, továbbá rendkívül alacsony az energiatartalma. Európában már több mint ezer éve termesztik, valószínűleg Savoyából származik (innen az angol savoy cabbage elnevezés). A jellegzetes, kellemetlen illata, amely miatt sokan fenntartásokkal kezelik, állítólag egy adott főzési ponton bontakozik ki, mégpedig akkor, amikor elkezd puhulni. Azaz ha ennél jóval rövidebb ideig főzzük, akkor ez megszűnik, tehát kulturáltan készíthető. Többek között ezért is egyik kedvenc és ajánlott elkészítési módom a pirított kelkáposzta. Nagyjából öt perc alatt elkészül, és olyan változatosan variálható, hogy hangulattól és kedvtől függően születhet belőle a végére akár ázsiai ízvilág (jó sok fokhagymával, gyömbérrel és osztrigaszósszal - amely utóbbinak csak a neve ijesztő, egyébként olyan, mint egy sűrű, füstös ízű szójaszósz), akár kvázi nullkalóriás vacsora (petrezselyemmel, fokhagymával), akár az alább ajánlott, laktatóbb, hétköznapi, mégis különleges vacsora. A bacon, a gorgonzola és a pirított dió remekül harmonizál a kelkáposztával.

Spagetti pirított kelkáposztával,

gorgonzolával és dióvalHozzávalók (2 adag)15 dkg spagetti (lehetőség szerint teljes kiőrlésű)

5 dkg húsos, jó minőségű bacon vagy füstölt császár, felkockázva

fél fej közepes vöröshagyma, vékonyra szeletelve

negyed fej kelkáposzta (kb. 25 dkg), vékonyra szeletelve vagy gyalulva

5 dkg gorgonzola (vagy más kékpenészes sajt) morzsolva

egy marék durvára vágott pirított dió

egy marék friss petrezselyem, finomra aprítva

só, bors, olaj

A tésztát lobogó, forró sós vízben al dente állagúra főzzük. Amíg fő, elkészítjük a "feltéteket": Egy vastag falú serpenyőt vagy wokot zsiradék nélkül felforrósítunk. Amikor szinte füstöl, még mindig zsiradék nélkül rádobjuk a baconkockákat, ropogós pirosra sütjük, kivesszük. Az edénybe 2-3 evőkanál olajat öntünk, és amikor forró, rádobjuk a hagymát és kelkáposztát. Néhány percig dobva-rázogatva pirítjuk, amíg kissé összeesik, és a széle enyhén karamellizálódik. Sózzuk, borsozzuk. A kész tésztát leszűrjük, hozzákeverjük a pirított kelkáposztát, és amíg forró, rádobjuk a gorgonzolát, amely ráolvad, a bacont, a petrezselymet és a pirított diót. Összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.