chili&vanília - Revani

  • .
  • 2011. február 24.

Trafik

A hazai török gyorséttermek némi ízelítőt adnak a hagyományos török konyhából, az ételek nagy része azonban nyomába sem ér az igazi változatuknak. A desszertfronton mintha egy fokkal jobb lenne a helyzet, a baklavák és szirupos édességek között talán nem lehet akkorát tévedni.
Diós, pisztáciás és csokoládés szinte mindenütt kapható, a szezonális vagy csak bizonyos időszakban kapható különlegességeknek, pl. güllacnak (tejjel átitatott, durvára vágott dióval meghintett desszert, ramadánkor készítik), nyoma sincs. Revani azonban szerencsére egyre több helyen bukkan fel. A revanit egy neves 16. századi török költőről neveztek el, akinek a költeményeiben jelentős szerepet kaptak a kulináris élvezetek. Nem más ez, mint egy nagyon jó, laza állagú grízes piskóta, amelyet édes sziruppal itatunk át (hiszen török desszertről beszélünk). A sziruphoz a hagyományos elkészítési móddal szemben fűszereket is adtam - kardamomot, szegfűborsot és borsot -, ezektől sokkal összetettebb lett az íze. A sütemény tetejére egy kevés kikevert mascarpone kerülhet, majd néhány gyufaszálra vágott nyers sárgarépa. Első ránézésre olyan ártatlan kis piskótának tűnik, de korántsem az.

Revani - török grízes piskóta kardamomos

sziruppalHozzávalók (12-14 szelet)

Piskóta:12 dkg gríz6 dkg lisztcsipetnyi só6 tojás, szétválasztva6 dkg cukor1 narancs reszelt héjaa tepsi kikenéséhez

puha vaj

Szirup:3 dl víz15 dkg cukor2 citrom reszelt héja

és leve1 narancs reszelt héja

és leve4 kardamom4 szegfűbors4-5 szem bors

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a grízt, a lisztet és a sót. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a grízes lisztet és a reszelt narancshéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a masszával. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, kb. 33°23 cm-es tepsibe vagy jénaiba öntjük a tésztát. 30 percig sütjük. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, hozzáadjuk a citromok és a narancs levét és reszelt héját, valamint a fűszereket. Kb. 10 percig főzzük erős lángon. Leszűrjük. Amikor megsült a piskóta, megszurkáljuk egy hurkapálcával vagy hústűvel, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát állni hagyjuk, de másnap még finomabb.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.