Revani - török grízes piskóta kardamomos
sziruppalHozzávalók (12-14 szelet)
Piskóta:12 dkg gríz6 dkg lisztcsipetnyi só6 tojás, szétválasztva6 dkg cukor1 narancs reszelt héjaa tepsi kikenéséhez
puha vaj
Szirup:3 dl víz15 dkg cukor2 citrom reszelt héja
és leve1 narancs reszelt héja
és leve4 kardamom4 szegfűbors4-5 szem bors
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a grízt, a lisztet és a sót. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a grízes lisztet és a reszelt narancshéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a masszával. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, kb. 33°23 cm-es tepsibe vagy jénaiba öntjük a tésztát. 30 percig sütjük. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, hozzáadjuk a citromok és a narancs levét és reszelt héját, valamint a fűszereket. Kb. 10 percig főzzük erős lángon. Leszűrjük. Amikor megsült a piskóta, megszurkáljuk egy hurkapálcával vagy hústűvel, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát állni hagyjuk, de másnap még finomabb.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com