chili&vanília - Revani

  • .
  • 2011. február 24.

Trafik

A hazai török gyorséttermek némi ízelítőt adnak a hagyományos török konyhából, az ételek nagy része azonban nyomába sem ér az igazi változatuknak. A desszertfronton mintha egy fokkal jobb lenne a helyzet, a baklavák és szirupos édességek között talán nem lehet akkorát tévedni.
Diós, pisztáciás és csokoládés szinte mindenütt kapható, a szezonális vagy csak bizonyos időszakban kapható különlegességeknek, pl. güllacnak (tejjel átitatott, durvára vágott dióval meghintett desszert, ramadánkor készítik), nyoma sincs. Revani azonban szerencsére egyre több helyen bukkan fel. A revanit egy neves 16. századi török költőről neveztek el, akinek a költeményeiben jelentős szerepet kaptak a kulináris élvezetek. Nem más ez, mint egy nagyon jó, laza állagú grízes piskóta, amelyet édes sziruppal itatunk át (hiszen török desszertről beszélünk). A sziruphoz a hagyományos elkészítési móddal szemben fűszereket is adtam - kardamomot, szegfűborsot és borsot -, ezektől sokkal összetettebb lett az íze. A sütemény tetejére egy kevés kikevert mascarpone kerülhet, majd néhány gyufaszálra vágott nyers sárgarépa. Első ránézésre olyan ártatlan kis piskótának tűnik, de korántsem az.

Revani - török grízes piskóta kardamomos

sziruppalHozzávalók (12-14 szelet)

Piskóta:12 dkg gríz6 dkg lisztcsipetnyi só6 tojás, szétválasztva6 dkg cukor1 narancs reszelt héjaa tepsi kikenéséhez

puha vaj

Szirup:3 dl víz15 dkg cukor2 citrom reszelt héja

és leve1 narancs reszelt héja

és leve4 kardamom4 szegfűbors4-5 szem bors

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a grízt, a lisztet és a sót. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a grízes lisztet és a reszelt narancshéjat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a masszával. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, kb. 33°23 cm-es tepsibe vagy jénaiba öntjük a tésztát. 30 percig sütjük. Miközben sül, elkészítjük a szirupot: lábasban összeforraljuk a vizet a cukorral, hozzáadjuk a citromok és a narancs levét és reszelt héját, valamint a fűszereket. Kb. 10 percig főzzük erős lángon. Leszűrjük. Amikor megsült a piskóta, megszurkáljuk egy hurkapálcával vagy hústűvel, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró sziruppal. Néhány órát állni hagyjuk, de másnap még finomabb.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk