étel, hordó - KÜLVÁROSI KÁVÉHÁZ

  • .
  • 2011. február 24.

Trafik

Van abban valami búbánatos, hogy az Újpest-kép a Dózsával, vagyis a rendőrséggel fonódott össze. Mindezt tovább gyalulta az embertelen arcú szocializmus, amikor az egykori önálló városra úgy nyomta rá bélyegét, hogy a panelprogramra a külső Váci út felelt.
Ha szaggal kellene leírni a hivatalosan IV. kerületnek mondott vidéket, csak annyit mondunk: bőrgyár.

Pedig Újpest egyáltalán nem a lila majomsággal startolt, a XIX. század végére - azért valamelyest a bőrgyárnak is köszönhetően - már jelentős városként vette ki részét a kapitalizmus építéséből, így hát természetes, hogy miként belvárosa, pályaudvara, kikötője, önálló polgársága is volt. 1866-tól ide járt ki az első lóvasút, később az egyessel jelölt villamos.

A rendszerváltásig nem illett a polgári Újpestet emlegetni, a benézés, törőcsikezés járta, Zámbó nem volt Jimmy. Ellenben olyan tökös munkásmozgalmi emlékművet is keveset láthatott a szocreálon edződött néző, mint amilyet a lakótelep tövébe állítottak. Bizony-bizony úgy tűnik, a szocialista Újpest maradandó sérüléseket okozott.

Ezért is volt vakmerő húzás úgy tizenöt évvel ezelőtt az István út és a Deák Ferenc utca összefolyásánál klasszicizáló nagykávéházat nyitni. Noha a szellemes Külvárosi elnevezés mást sejtetett, szó sem volt viccről, az újpestiek pontosan "úgy lakták be" a helyet, ahogy azt a tulajdonos elképzelte. De ennél is meglepőbb, hogy ennyi év után is megtartotta pozícióját a Külvárosi. Ahogy mondani szokás: színfolttá vált, lám-lám, így is lehet a jövőt alapozni.

Az érdeklődésre jellemző, hogy vasárnap délután lokálpatriótának látszó kedélyes összejövetelbe botlunk, épp csak egy asztal szabad, felszolgálóból viszont kettő is jut: egy férfi és egy nő, egyikre sem lehet panasz. Mint ahogy a maceszgombócos liba- vagy a tárkonyos bárányragulevesre (790-790 Ft) sem. Liba van benne, meg bárány, a lapszemléző törzsasztalos bizonyosan rajongani is tudna értük, mi inkább úgy fogalmaznánk, bárcsak ez lenne az átlag. A sajtban sült jércemell burgonyapürével (1880 Ft) viszont legfeljebb leírva tűnik jó ötletnek - a sajtbunda annyira sós, hogy másra nem is emlékszünk, pedig inkább a jérce lett volna - persze nem ebben a csomagolásban - értékelhető. A baconba göngyölt sertésszűz burgonyafánkkal (2300 Ft) ugyanazt hozza, mint a levesek, az éhség csillapítására maximálisan megfelel, bizonyosan nem lesz lelkiismeret-furdalása sem a készítőnek, sem a fogyasztónak. De ne legyünk telhetetlenek, a Külvárosi kávéház így is átlagon felüli.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.