Szegfűborsos, kapros rizssaláta kagylóval
Hozzávalók (4 kis adag)
fél kg feketekagyló (kb. 24 darab)
2 evőkanál olaj
1 hagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 szárzeller, finomra aprítva
2 evőkanál fenyőmag
2 evőkanál apró szemű mazsola
(meleg vízbe áztatva)
1 teáskanál őrölt szegfűbors
fél kávéskanál őrölt fahéj
1 teáskanál paradicsompüré
15 dkg kerek szemű rizs
6 dl leszűrt zöldségleves (vagy víz)
só, bors
1 csokor kapor, finomra aprítva
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
fél citrom reszelt héja és leve
3 evőkanál olívaolaj
A feketekagylót hideg vízbe áztatjuk, és alaposan megtisztítjuk (eltávolítjuk a kikandikáló "szakállt"). A mazsolát 10 percre meleg vízbe áztatjuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát és szárzellert. Hozzáadjuk a fenyőmagot, a mazsolát, néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsompürét, végül a rizst, átforgatjuk. Felöntjük a folyadékkal (alaplé vagy víz), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, alacsony lángon addig főzzük, amíg a rizs teljesen felszívja a vizet: kb. 18-20 percig. Teljesen lehűtjük. Amikor már nem meleg, hozzáadjuk a finomra aprított kaprot, petrezselymet, a citrom héját és levét, végül az olívaolajat. Eddig akár előző nap is elkészíthetjük, sőt kimondottan jót tesz neki, ha áll néhány órát. Elkészítjük a kagylót: nagy lábasban ujjnyi vizet melegítünk, amikor forr, hozzáadjuk a megtisztított kagylókat. Legerősebb lángon, fedő alatt 6 percig gőzöljük, amíg teljesen kinyílnak (amelyik zárva maradt, azt kidobjuk). A kagyló húsát kiemeljük a héjból, megcsepegtetjük citromlével, és a fűszeres rizssaláta tetején tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com