chili&vanília - Rizssaláta kagylóval

  • .
  • 2011. február 10.

Trafik

Arnavutköy ma Isztambul egyik legelegánsabb negyede, elsősorban impozáns, többemeletes, oszmán kori épületeiről, kitűnő haléttermeiről és exkluzív klubjairól híres. Történelme során szinte mindig a görög lakosság volt itt többségben, és a 19.
századig a város egyik legjelentősebb zsidó negyede is volt. Itt található az Abracadabra, Dilara Erbay kulináris birodalma. A fiatal séfnő a modern - a világ konyhái által is megérintett - török gasztronómia egyik legkreatívabb úttörője, aki bátran ötvözi a nemzetközi ízeket a hagyományos török fogásokkal. Menő éttermének mindegyik emelete más-más hangulatot idéz. A török piacok egyik slágerterméke, a fűszeres rizzsel töltött kagyló itt például "kifordítva" érkezik, szegfűborsos, kapros, mazsolás "rizspiláf", rajta külön a kagyló. Ez ihlette az alábbi receptet, amelyet akár előételként (mondjuk egy jó, faszénen grillezett báránykebab felvezetőjeként), akár terülj-terülj asztalkám részeként ajánlok.

Szegfűborsos, kapros rizssaláta kagylóval

Hozzávalók (4 kis adag)

fél kg feketekagyló (kb. 24 darab)

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 szárzeller, finomra aprítva

2 evőkanál fenyőmag

2 evőkanál apró szemű mazsola

(meleg vízbe áztatva)

1 teáskanál őrölt szegfűbors

fél kávéskanál őrölt fahéj

1 teáskanál paradicsompüré

15 dkg kerek szemű rizs

6 dl leszűrt zöldségleves (vagy víz)

só, bors

1 csokor kapor, finomra aprítva

fél csokor petrezselyem, finomra aprítva

fél citrom reszelt héja és leve

3 evőkanál olívaolaj

A feketekagylót hideg vízbe áztatjuk, és alaposan megtisztítjuk (eltávolítjuk a kikandikáló "szakállt"). A mazsolát 10 percre meleg vízbe áztatjuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát és szárzellert. Hozzáadjuk a fenyőmagot, a mazsolát, néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsompürét, végül a rizst, átforgatjuk. Felöntjük a folyadékkal (alaplé vagy víz), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, alacsony lángon addig főzzük, amíg a rizs teljesen felszívja a vizet: kb. 18-20 percig. Teljesen lehűtjük. Amikor már nem meleg, hozzáadjuk a finomra aprított kaprot, petrezselymet, a citrom héját és levét, végül az olívaolajat. Eddig akár előző nap is elkészíthetjük, sőt kimondottan jót tesz neki, ha áll néhány órát. Elkészítjük a kagylót: nagy lábasban ujjnyi vizet melegítünk, amikor forr, hozzáadjuk a megtisztított kagylókat. Legerősebb lángon, fedő alatt 6 percig gőzöljük, amíg teljesen kinyílnak (amelyik zárva maradt, azt kidobjuk). A kagyló húsát kiemeljük a héjból, megcsepegtetjük citromlével, és a fűszeres rizssaláta tetején tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?