chili&vanília - Rizssaláta kagylóval

  • .
  • 2011. február 10.

Trafik

Arnavutköy ma Isztambul egyik legelegánsabb negyede, elsősorban impozáns, többemeletes, oszmán kori épületeiről, kitűnő haléttermeiről és exkluzív klubjairól híres. Történelme során szinte mindig a görög lakosság volt itt többségben, és a 19.
századig a város egyik legjelentősebb zsidó negyede is volt. Itt található az Abracadabra, Dilara Erbay kulináris birodalma. A fiatal séfnő a modern - a világ konyhái által is megérintett - török gasztronómia egyik legkreatívabb úttörője, aki bátran ötvözi a nemzetközi ízeket a hagyományos török fogásokkal. Menő éttermének mindegyik emelete más-más hangulatot idéz. A török piacok egyik slágerterméke, a fűszeres rizzsel töltött kagyló itt például "kifordítva" érkezik, szegfűborsos, kapros, mazsolás "rizspiláf", rajta külön a kagyló. Ez ihlette az alábbi receptet, amelyet akár előételként (mondjuk egy jó, faszénen grillezett báránykebab felvezetőjeként), akár terülj-terülj asztalkám részeként ajánlok.

Szegfűborsos, kapros rizssaláta kagylóval

Hozzávalók (4 kis adag)

fél kg feketekagyló (kb. 24 darab)

2 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 szárzeller, finomra aprítva

2 evőkanál fenyőmag

2 evőkanál apró szemű mazsola

(meleg vízbe áztatva)

1 teáskanál őrölt szegfűbors

fél kávéskanál őrölt fahéj

1 teáskanál paradicsompüré

15 dkg kerek szemű rizs

6 dl leszűrt zöldségleves (vagy víz)

só, bors

1 csokor kapor, finomra aprítva

fél csokor petrezselyem, finomra aprítva

fél citrom reszelt héja és leve

3 evőkanál olívaolaj

A feketekagylót hideg vízbe áztatjuk, és alaposan megtisztítjuk (eltávolítjuk a kikandikáló "szakállt"). A mazsolát 10 percre meleg vízbe áztatjuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát és szárzellert. Hozzáadjuk a fenyőmagot, a mazsolát, néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsompürét, végül a rizst, átforgatjuk. Felöntjük a folyadékkal (alaplé vagy víz), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, alacsony lángon addig főzzük, amíg a rizs teljesen felszívja a vizet: kb. 18-20 percig. Teljesen lehűtjük. Amikor már nem meleg, hozzáadjuk a finomra aprított kaprot, petrezselymet, a citrom héját és levét, végül az olívaolajat. Eddig akár előző nap is elkészíthetjük, sőt kimondottan jót tesz neki, ha áll néhány órát. Elkészítjük a kagylót: nagy lábasban ujjnyi vizet melegítünk, amikor forr, hozzáadjuk a megtisztított kagylókat. Legerősebb lángon, fedő alatt 6 percig gőzöljük, amíg teljesen kinyílnak (amelyik zárva maradt, azt kidobjuk). A kagyló húsát kiemeljük a héjból, megcsepegtetjük citromlével, és a fűszeres rizssaláta tetején tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.

„Az elégedetlenség hangja”

Százezrek tájékozódtak általa a napi politikáról a Jólvanezígy YouTube-csatorna révén, most mégis úgy döntött, inkább beáll a Kutyapárt mögé, és videókat készít nekik. Nemcsak erről, hanem a Fidesz online bénázásáról is beszélgettünk.