kulthírek

  • .
  • 2011. február 10.

Trafik

A tragikus körülmények között elhunyt újságíró, kritikus előbb a filmvásznon tűnt fel (Dárday István-Szalai Györgyi: Átváltozás, 1984), majd a Filmvilág hasábjain, írásaival. 1992-93 között a hetilappá alakult Magyar Narancs színházi rovatát szerkesztette.
Egyike volt a Cigányfúró alapítóinak, s olyan lapoknál dolgozott, mint az Amaro Drom, a Beszélő vagy a Filmkultúra. Fotóit több kiállításon mutatta be, s könyvben örökítette meg Mezei Éva szinkronrendező, drámapedagógus alakját (Az élet tanítható, 2008). Amaryllis derűjére mindig emlékezni fogunk.

DÍJRA VÁRVA Február 16-án, a Tranzit Art Caféban hirdetik ki a Lábán Rudolf-díj eredményét. A következők egyike lehet 2010 legjobb kortárstánc-produkciója: Gergye Krisztián Társulat: Adaptáció Trikolor; Bloom!: City; Hodworks: Mindennapi rutin; Bozsik Yvette Társulat: Újravágva; Budapest Tánciskola: Vű; Fehér Ferenc: Tao Te.

A Kis Péter tervezte Laposa-borászatot az Archdaily építészeti lap beválogatta a tavalyi év öt legjobb ipari épülete közé. A díjat az nyeri el, aki február 13-ig a legtöbb szavazatot kapja: archdaily.com/building-of-the-year/2010/.

GYÁSZ 86 éves korában elhunyt Rába György: indulása egybeesett a Nyugat végével, a háború után az Újhold alapítóinak egyike volt, majd a hallgatás évei következtek. A költészet és a műfordítás mellett irodalomtudósként főként a Nyugat, Babits és Kassák munkásságával foglalkozott. Első verseskötete 1943-ban, az utolsó tavaly jelent meg (Disputa önmagammal).

58 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Maria Schneider: filmszínészi karrierjére rávetült 19 éves korában alakított szerepe Bernardo Bertolucci Az utolsó tangó Párizsban című, 1972-es filmjében.

Egy spanyol szállodában holtan találták Gary Moore-t: az északír rockgitáros a Skid Row és a Thin Lizzy tagjaként, majd saját nevét viselő zenekara élén szerepelt. 58 éves volt.

FILM A DRINÁN Emir Kusturica a Híd a Drinán megfilmesítésére készül. Az 1961-ben Nobel-díjjal kitüntetett Ivo Andric 1948-ban megjelent, évszázadokon átívelő regényéhez méltó, nagyszabású produkciót tervez a kétszeres cannes-i nyertes rendező, s ehhez a hírek szerint a szerbek - Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság - támogatási ígéretét már megszerezte, de számít a muzulmán horvát közösség, azaz Bosznia-Hercegovina segítségére is. A forgatáshoz egy korhű történelmi városkát építtetne fel a regény eredeti helyszíne, Visegrad közelében, a Drina partján.

WHITE STRIPES: ITT A VÉGE Meg és Jack White közleményben jelentette be: zenekaruk, a White Stripes beszüntette működését, nem készítenek több új felvételt, nem adnak több koncertet, habár vérmes rajongóik számíthatnak eddig ki nem adott stúdió- és élő felvételek megjelenésére. Azt mondják, nem művészi nézeteltérések vagy egészségi problémák állnak döntésük mögött, hanem számtalan más ok - mindenekelőtt az, hogy olyan szépnek és különlegesnek akarják megőrizni a zenekart, amilyenné az eltelt tizenhárom év alatt vált. 1997-ben indultak Detroitból, Jack gitározott, billentyűs hangszereken játszott és énekelt, Meg dobolt és néha énekelt, összeházasodtak és elváltak, s közben punkos, bluesos hangzásuk és a következetes piros-fekete-fehérben tartott image a világ legsikeresebb alternatív rockduójává tette őket. Utolsó albumuk, az Icky Thump 2007-ben jelent meg.

FILMSTAT - SZEMLE NÉLKÜL Más években ilyenkor a Magyar Filmszemle előtt közölhetjük az előző esztendei statisztikákat és a filmkritikusok díjait, idén azonban vészhelyzet van. A szemléről azt mondták, áprilisban lesz. Meglátjuk. Ami biztos: az állami tulajdonban lévő stúdiók (Dialóg, Hunnia, Objektív, Budapest) élére Such Györgyöt, a Magyar Rádió volt elnökét nevezték ki az eddiginél hatékonyabb gazdálkodás reményében. Eközben elkészült a Nemzeti Filmiroda összesítése is, miszerint 2009-hez képest tavaly 3,1 százalékkal nőtt a mozinézők száma, 12,1 százalékkal pedig a teljes jegybevétel, összefüggésben azzal, hogy közben a jegyek átlagára is felment, 1058 forintról 1153-ra. A 10,9 milliós össznézőszámból 527 ezret hoztak a magyar produkciók, a kerek 12,6 milliárd forintos összbevételből pedig 419 milliót. Ennek közel felét, 199 millió forintot állított elő december utolsó két hetében az Üvegtigris 3, amelynek nézőszáma majdnem annyi, mint az összes többi hazai filmé együtt. Íme ezek élcsoportja (zárójelben a kerekített jegybevétel, a nézőszám és a premier időpontja):

1. Rudolf Péter: Üvegtigris 3 (198 millió Ft; 175 ezer néző, december)

2. Tímár Péter: Zimmer Feri 2 (36 millió Ft; 35 ezer néző, december)

3. Sas Tamás: Szinglik éjszakája (31 millió Ft; 32 ezer néző, február)

4. Novák Emil: Igazából apa (27 millió Ft; 18 ezer néző, március)

5. Hajdú Szabolcs: Bibliothéque Pascal (19 millió Ft; 23 ezer néző, március)

6. M. Tóth Géza, Antonin Krizsanics: Bogyó és babóca (19 millió; 27 ezer néző, augusztus)

7. Dyga Zsombor: Köntörfalak (9 millió Ft; 12 ezer néző, február)

8. Köves Krisztián Károly: Halálkeringő (5,6 millió Ft; 8 ezer néző, január)

9. Novák Tamás, Skrabski Fruzsina: Bűn és büntetlenség (4,3 millió Ft, 8 ezer néző, június)

10. Dömötör Tamás: Czukor Show (3,7 millió Ft; 6 ezer néző, április)

11. Jancsó Miklós: Oda az igazság (2,7 millió Ft, 5 ezer néző, február)

12. Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv (2,4 millió Ft; 3 ezer néző, szeptember)

13. Sas Tamás: Szélcsend (2,21 millió Ft; 4 ezer néző, május)

14. Makk Károly: Így, ahogy vagytok (2,17 millió Ft; 4 ezer néző, február)

15. Pejó Róbert: Látogatás (1,8 millió Ft; 3 ezer néző, június)

A 16-22. helyezett filmek pénztári bevétele 1,73 és 1,13 millió forint között, a 23-28. helyezetteké 100 és 900 ezer forint között mozgott. A statisztika szépséghibája, hogy kilencről - köztük Vágvölgyi B. András Kolorádó Kidjéről és Peter Strickland művéről, a Varga Katalin balladájáról - nem álltak rendelkezésre forgalmazási adatok. További rendszerhibának tekinthető, hogy egyáltalán mozikba se került a Cannes-ban díjazott Pál Adrienn, amellyel Kocsis Ágnes most a legjobb rendezés, Fillenz Árpád pedig a legjobb operatőr díját érdemelte ki a magyar filmkritikusoktól. A legjobb forgatókönyvet Dyga Zsombor írta (Köntörfalak), a legjobb játékfilm díját a Bibliothéque Pascal kapta, főszereplője, Török-Illyés Orsolya pedig a legjobb női alakításét. A legjobb férfi főszereplő Nagy Zsolt lett (Kolorádó Kid, A Nibelung-lakópark). Mészáros Mártát életműdíjjal tüntették ki. A teljes díjlista megtekinthető a film.hu-n.

Figyelmébe ajánljuk