chili&vanília - Rusztikus csirkemájpástétom

  • .
  • 2009. december 3.

Trafik

A New York-i "deli" fogalom. Leginkább talán csemegeüzletnek fordítható intézmény, műfaja a 19.
század végén, 20. század elején terjedt el, amikor a tömegével érkező kelet-európai zsidó bevándorlók lendítették fel. A klasszikus, régimódi deli kultúrája manapság sajnos leáldozóban van, a tulajdonosgenerációkkal együtt felettük is eljárt az idő. Néhány emblematikus hely azonban még ma is él és virul, a Manhattan délkeleti részén található Katz's Deli például mai szemmel retrohangulatú, mégis élettel teli hodály, kígyózó sorral, kiosztott sorszámmal, kasszával, szigorú személyzettel. Újításnak nincs benne sok helye. Aminek viszont van, azok a házias, rusztikus fogások, amelyekért az emberek ide zarándokolnak. Szalámifélék, savanyúságok, füstölt lazac és számos hideg előétel, kence. Gyakran jártam ilyen helyeken, egy étel szinte soha nem maradhatott el: a csirkemájpástétom. Ez a fajta eltér a manapság divatos, krémes változattól: rusztikus, darabos, jó hagymás. Téli partikon igen népszerű. Pirítóssal, pászkával, kenyérrel kínáljuk.

Rusztikus hagymás csirkemájpástétom

Hozzávalók (6-10 adag)

10 dkg libazsír

2 közepes hagyma, fél karikákra szeletelve

50 dkg tisztított csirkemáj, szobahőmérsékleten

2+2 kemény tojás

só, bors

csipetnyi cayenne-i bors

1 csokor friss petrezselyem, finomra aprítva

Nagy serpenyőben felolvasztunk 2 evőkanál libazsírt. A csirkemájakat diónyi méretűre daraboljuk, konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk. A zsíron közepes lángon néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük, úgy, hogy a közepük rózsaszínű maradjon.

A serpenyőt konyhai papírtörlővel kitöröljük, majd felolvasztjuk benne a többi libazsírt. A vékonyra szeletelt hagymát egy csipet sóval meghintve fedő alatt teljesen puhára pároljuk (kb. 15 perc), végül fedő nélkül enyhén karamellizáljuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, kettőt félreteszünk díszítéshez. Robotgépbe tesszük a megpirított májat, a karamellizált hagymát, két durvára vágott kemény tojást, és a serpenyőben maradt zsírt. Sózzuk, borsozzuk. Nem kell simára pürésíteni, épp csak valamelyest, az állaga darabos maradjon. Tálaláskor a tetejét megszórjuk az apróra kockázott két kemény tojással, felaprított friss petrezselyemmel és cayenne-i borssal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.