chili&vanília - Rusztikus csirkemájpástétom

  • .
  • 2009. december 3.

Trafik

A New York-i "deli" fogalom. Leginkább talán csemegeüzletnek fordítható intézmény, műfaja a 19.
század végén, 20. század elején terjedt el, amikor a tömegével érkező kelet-európai zsidó bevándorlók lendítették fel. A klasszikus, régimódi deli kultúrája manapság sajnos leáldozóban van, a tulajdonosgenerációkkal együtt felettük is eljárt az idő. Néhány emblematikus hely azonban még ma is él és virul, a Manhattan délkeleti részén található Katz's Deli például mai szemmel retrohangulatú, mégis élettel teli hodály, kígyózó sorral, kiosztott sorszámmal, kasszával, szigorú személyzettel. Újításnak nincs benne sok helye. Aminek viszont van, azok a házias, rusztikus fogások, amelyekért az emberek ide zarándokolnak. Szalámifélék, savanyúságok, füstölt lazac és számos hideg előétel, kence. Gyakran jártam ilyen helyeken, egy étel szinte soha nem maradhatott el: a csirkemájpástétom. Ez a fajta eltér a manapság divatos, krémes változattól: rusztikus, darabos, jó hagymás. Téli partikon igen népszerű. Pirítóssal, pászkával, kenyérrel kínáljuk.

Rusztikus hagymás csirkemájpástétom

Hozzávalók (6-10 adag)

10 dkg libazsír

2 közepes hagyma, fél karikákra szeletelve

50 dkg tisztított csirkemáj, szobahőmérsékleten

2+2 kemény tojás

só, bors

csipetnyi cayenne-i bors

1 csokor friss petrezselyem, finomra aprítva

Nagy serpenyőben felolvasztunk 2 evőkanál libazsírt. A csirkemájakat diónyi méretűre daraboljuk, konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk. A zsíron közepes lángon néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük, úgy, hogy a közepük rózsaszínű maradjon.

A serpenyőt konyhai papírtörlővel kitöröljük, majd felolvasztjuk benne a többi libazsírt. A vékonyra szeletelt hagymát egy csipet sóval meghintve fedő alatt teljesen puhára pároljuk (kb. 15 perc), végül fedő nélkül enyhén karamellizáljuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, kettőt félreteszünk díszítéshez. Robotgépbe tesszük a megpirított májat, a karamellizált hagymát, két durvára vágott kemény tojást, és a serpenyőben maradt zsírt. Sózzuk, borsozzuk. Nem kell simára pürésíteni, épp csak valamelyest, az állaga darabos maradjon. Tálaláskor a tetejét megszórjuk az apróra kockázott két kemény tojással, felaprított friss petrezselyemmel és cayenne-i borssal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jancsics Dávid korrupciókutató: Az Orbán család vagy a Matolcsy-klán működése új jelenség

Jancsics Dávid a Leukémia zenekar gitárosaként a hazai underground zenetörténethez is hozzátette a magáét, majd szociológusként az Egyesült Államokba ment, azóta a San Diego-i egyetem professzora. A magyarországi korrupcióról szóló doktori disszertációját átdolgozva idén magyarul is kiadták A korrupció szociológiája címmel. Erről beszélgettünk.

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.