chili&vanília - Rusztikus csirkemájpástétom

  • .
  • 2009. december 3.

Trafik

A New York-i "deli" fogalom. Leginkább talán csemegeüzletnek fordítható intézmény, műfaja a 19.
század végén, 20. század elején terjedt el, amikor a tömegével érkező kelet-európai zsidó bevándorlók lendítették fel. A klasszikus, régimódi deli kultúrája manapság sajnos leáldozóban van, a tulajdonosgenerációkkal együtt felettük is eljárt az idő. Néhány emblematikus hely azonban még ma is él és virul, a Manhattan délkeleti részén található Katz's Deli például mai szemmel retrohangulatú, mégis élettel teli hodály, kígyózó sorral, kiosztott sorszámmal, kasszával, szigorú személyzettel. Újításnak nincs benne sok helye. Aminek viszont van, azok a házias, rusztikus fogások, amelyekért az emberek ide zarándokolnak. Szalámifélék, savanyúságok, füstölt lazac és számos hideg előétel, kence. Gyakran jártam ilyen helyeken, egy étel szinte soha nem maradhatott el: a csirkemájpástétom. Ez a fajta eltér a manapság divatos, krémes változattól: rusztikus, darabos, jó hagymás. Téli partikon igen népszerű. Pirítóssal, pászkával, kenyérrel kínáljuk.

Rusztikus hagymás csirkemájpástétom

Hozzávalók (6-10 adag)

10 dkg libazsír

2 közepes hagyma, fél karikákra szeletelve

50 dkg tisztított csirkemáj, szobahőmérsékleten

2+2 kemény tojás

só, bors

csipetnyi cayenne-i bors

1 csokor friss petrezselyem, finomra aprítva

Nagy serpenyőben felolvasztunk 2 evőkanál libazsírt. A csirkemájakat diónyi méretűre daraboljuk, konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk. A zsíron közepes lángon néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük, úgy, hogy a közepük rózsaszínű maradjon.

A serpenyőt konyhai papírtörlővel kitöröljük, majd felolvasztjuk benne a többi libazsírt. A vékonyra szeletelt hagymát egy csipet sóval meghintve fedő alatt teljesen puhára pároljuk (kb. 15 perc), végül fedő nélkül enyhén karamellizáljuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, kettőt félreteszünk díszítéshez. Robotgépbe tesszük a megpirított májat, a karamellizált hagymát, két durvára vágott kemény tojást, és a serpenyőben maradt zsírt. Sózzuk, borsozzuk. Nem kell simára pürésíteni, épp csak valamelyest, az állaga darabos maradjon. Tálaláskor a tetejét megszórjuk az apróra kockázott két kemény tojással, felaprított friss petrezselyemmel és cayenne-i borssal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.