Tartalom

Narancs XXI. évf. 49. szám (2009-12-03)

Publicisztika

Publicisztika

A hátsó polcról

Hogy Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltté jelölése mögött milyen belszocialista hatalmi dinamika működött, az biztos érdekes történet (a részleteket lásd néhány oldallal beljebb), és még érdekesebb, ha történelmi perspektívába állítjuk. Horn Gyula, az MSZP mindmáig legtermészetesebb, örökös, legörökösebb, legminiszterelnökebb miniszterelnök-jelöltje után 2002-ben már egy külső alvállalkozó végezte el a feladatot, ahogy 2004-ben, majd 2006-ban sem a párt valamely régi főkutyája verekedte magát a csúcsra - ehhez képest vajon mit árul el a baloldal jelenlegi állapotáról Mesterházy jelölése? Aki ugyan régi pártmotoros, és saját nevelés is, ám eddig annyira a második vonalban tett-vett, s a természetes szelekció szerint annyira nem őneki kellett volna következnie, hogy megtalálását akár a poszthorniánus gyakorlat folytatásának is tekinthetjük. Az MSZP erős ember ötvenesei - Szili, Kiss Péter, Szekeres, és még páran - részben egymással voltak elfoglalva, részben meg bátran elfutottak a verés elől. Mesterházy, a féloutsider így került képbe - és a becsületére válik, hogy ő legalább elvállalta. Nyilván vannak ennél szarabb állások is per pillanat a hazában, csak most egy sem jut közülük az eszünkbe.

Publicisztika

Nem folyik az sose vissza - A víz privatizációjáról

Muraközy Balázs a vízközmű privatizációjáról szóló írásában (Természetesen monopolisták!, Magyar Narancs, 2009. november 12.) fő tézisként azt állítja, hogy a monopolhelyzetben lévő vállalat mindig hajlamos az ár növelésére, és ezt a szabályozó hatóságnak kell megakadályoznia - ezért mindegy, hogy magán- vagy közösségi tulajdonban, illetve kezelésben van-e a vízközmű. A cikkből az is kiderül, hogy a magánosítás számos további előnnyel járhat. Bár az írás több pontjával egyetértek - például helyesen állapítja meg, hogy a vízszolgáltatás privatizációja átlagosan nem jár a hatékonyság növekedésével -, az alaptézissel vitatkozom, és néhány téves vagy pontatlan megállapítására is reflektálok.

Publicisztika

Mérő László: Maga itt a tánctanár? - Csúnya matek

Magyar Narancs, 2009. november 26. Nem a matek csúnya, hanem a gondolatmenet előfeltevései hibásak! Létezik-e olyan statisztika, amelyből kiderül, hogy van cigánybűnözés? És a rendőr miből állapítja meg, hogy akit igazoltat, az vajon cigány-e? Ráérzésre vagy ránézésre? És ha igen, akkor ez nem rasszizmus? A bűnüldöző szerveknek - nevük is így mutatja - csakis a bűnt szabad üldözniük.

Publicisztika

Új kirekesztési terv?

Magyar Narancs, 2009. október 8. Böcskei Balázs szubkultúrákról és befogadásról szóló cikkében mellékesen említi, hogy a Reakció nevű, javarészt fidelitasosok alkotta jobboldali blog szerint "Gyurcsány kicseszett a melegekkel".

Publicisztika

Szolgálatba helyezték magukat

Hétfőn az Országgyűlés MSZP-SZDSZ-es többsége elfogadta a 2010-es költségvetést. Ami olyan, amilyennek lennie lehet: az elsődleges szempont a 3,8 százalékos hiány tartása, a kiadások lehetőség szerinti visszaszorítása. Az országot évtizedek óta feszítő gondok közül semmit nem old meg; nem indít "reformot", ha ezen az egészségügy vagy a szociális ellátó rendszerek, az önkormányzatok finanszírozásának ésszerűsítését, a pénznyelő állami cégek kitakarítását értjük, ellenben megteremti a lehetőséget arra, hogy a következő kormány szilárd alapról láthasson neki minden-nek. Ez a költségvetés innen nézve elsősorban vele, a jövő tavasszal felhatalmazást kapó kabinettel szemben tisztességes: a következetes válságkezeléssel, a betartott ígéretekkel a jelen kormány a következő számára is megőrzi az országot tavaly megmentő nemzetközi intézmények bizalmát, ami elengedhetetlen a továbblépéshez. És persze a költségvetés azon előföltevés alapján készült, hogy 2010 után sem folytatódik a válságig bevett népámítás és felelőtlen állami túlköltekezés.

Szabó Gábor

Publicisztika

Zárt kapuk mögött

A sport, a tévés jogok és a piaci kudarc fenyegetése

Amikor pár éve Robert H. Storey, a Nemzetközi Bobszövetség elnöke nem hosszabbította meg a szövetség futó szerződését az Eurosporttal, sokan támogatták. Azzal érvelt, hogy ha nem egy nagy tévécsatornával szerződnek, hanem sok kicsivel, az sokkal több pénzt hoz a konyhára.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Dróton rángatva

Minden jobb amerikai politikai krimiben, még jóval a vértócsák és az autós üldözések előtt van egy jelenet, amelyben az érdekeit a törvényhozáson áthajtani akaró gátlástalan kapitalista és a vele szövetkező politikusok sötét összejátszása lelepleződik a néző előtt. Magyar politikai krimire egyre sem emlékszem az elmúlt évekből. A politikát tárgyaló más műfajokban - az internetes politikai elemzéseket követő fórumbejegyzések között és a kocsmai beszélgetésekben, úgy a hatodik korsó után - az egyik fő konklúzió azonban idehaza is ugyanaz: a politikát olyan, a pártok mögötti, a pártoknál, sőt a kormánynál is erősebb érdekcsoportok mozgatják, amelyek marionettként rángatják a képviselőket, fideszest, eszdéeszest, emeszpést, emdéefest egyaránt. Így van-e?

Kapirgáló

Egotrip

A halászó macska utcája: James Joyce és a magyar futball

Múltkor népi vizekre eveztünk, szénás szitytyók és zsombékos turjányok közé kísértük el Rózsa Sándort, a betyárok fejedelmét. Most kozmopolita ellenpont következik, urbánus história, helyszíne az alföldi puszták vakszikje helyett a balparti Párizs. Hősünk sem magyar ember, bár hírben-hírhedettségben méltán a mi Sándorunkhoz mérhető alak: James Joyce ő, a modern regényírás fejedelme.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Morze

Magyar Narancs, 2009. október 15. Tisztelt Szerkesztőség! Október 15-ei számuk Morze rovatában azt írják: "A fanatikus Facebook-felhasználók többek között eszperantó, baszk, vagy akár kelta nyelven is bejelentkezhetnek." Az, hogy kelta nyelv nem létezik, csak kelta nyelvek, apróság.

Belpol

Belpol

A Fidesz és a H1N1 - Mint maci a mézre

Bár ezekben a napokban a Fidesz azért aggódik, hogy nem jut hozzá mindenki elég gyorsan a vakcinához, ez nem mindig volt így. Nehéz helyzetben van tehát az, aki az ellenzéki párt megszólalásai alapján szeretné eldönteni, hogy az oltástól, illetve az influenzától kell-e jobban félni.

Belpol

Kampány-előkészületek az MSZP-ben - Instant kőleves

Ha nem lesz az utolsó percben pártütés, az országos elnökség és a választmány egyhangú döntése után a december 12-i kongresszus is pajzsra emelheti Mesterházy Attilát. Ám a napokban kialakult törékeny egyensúlyt könnyedén felboríthatják a fővárosi feszültségek, vagy a népi-nemzeti balosok elégedetlenségi mozgalma.

Belpol

A hagyományos sajtó és az internet - Ki fizet a végén?

A hagyományos, "intézményes" média sok pénzt költ az információk megszerzésére és ellenőrzésére, amit vásárlói és hirdetői révén kell előteremtenie. Ezt az egyszerű modellt kezdte ki a web, illetve a weben észvesztő sebességgel szaporodó és ingyenesen elérhető információáradat. Hogyan keresheti meg ezek után a betevőt a minőségi sajtó? Ha nem tud alkalmazkodni, a demokrácia egyik alapintézménye kerülhet veszélybe.

Interjú

Belpol

"A bozótharcosok győztek"

Boros Lajos, a Bumeráng műsorvezetője

A múlt héten megszűnt a Sláger Rádió. Az ország legnépszerűbb rádióadása, a Bumeráng immár a műsor készítőinek kezében van, ők tárgyalnak a jövőjéről. Egyebek mellett azzal a csatornával is, amelyet pár hete még fel akart gyújtani néhány feldühödött Bumeráng-rajongó.

Külpol
Trafik

Trafik

mi a kotta? - A csillár, ami ott sem volt

Múlt heti ajánlónkban Fanny és Felix, azaz a két Mendelssohn testvér meghitt kapcsolatát emlegettük, s mit tesz isten, most pénteken épp ezt a témát rendezik majd műsoros estté az "budai Társaskörben - az Auer Vonósnégyes, Elek Szilvia és a gordonkaszavú Mécs Károly részvételével (december 4., hét óra). Mendelssohn-bicentenárium lévén ebben persze nincsen semmi csodaszerű, nem úgy, mint az emlékévét ugyancsak lábon kihordó Joseph Haydn 96.

Trafik

tévésmaci - A sül nem káposzta

Amikor Sztupa és Troché talpfát cseréltek, Sztupának fel kellett idéznie rég elveszettnek hitt emlékeit. Most én leszek a főnök, és úgy lesz, ahogy mondom - szólott, de Troché csak a vállát húzogatta, mondván, hogy máskor is így szokott lenni, miért kell ezt most külön bejelenteni, vagy ki-.

Trafik

kulthírek

HERTA MÜLLER SZEKUSA Pszichózisban szenved, nincs kapcsolata a külső valósággal, közel sem hallgattuk ki oly gyakran, mint állítja - nyilatkozott a Nobel-díjas írónőről az Adevarul című bukaresti napilapban Radu Tinu, a román állambiztonsági szolgálat, a Securitate volt temesvári parancsnoka. Elismerte, hogy a lakását lehallgatták, de csak egy alkalommal.

Trafik

rés a présen - Focizni a ligában - Upor László dramaturg, műfordító

rés a présen: Majdnem véletlen (Tom Stoppard fokozatos megközelítése) címmel jelenik meg az új könyved. Tom Stoppard a Rosencrantz és Guildenstern halott vagy a Rock and Roll szerzője, miért gondoltad, hogy pont róla kell egy könyv? Upor László: A színművészetis diplomamunkámat Edward Bondról és Tom Stoppardról - két iszonyatosan különböző drámai óriásmamutról - fogalmazgattam volna, de végül "csak" Bondról írtam.

Zene

Zene

lemez - HATEBREED: HATEBREED

Ha lenne ilyen elismerés, a connecticuti Hatebreed biztosan elnyerné az év legenergikusabb bandája díjat: egyrészt annyi kraft szorult a zenéjébe, hogy azt kevésbé zenei, inkább nehézgépipari szakszavakkal lehetne igazán körülírni, másrészt idén már a második lemezük tapossa a földbe a hardcore/metál híveit. Korábban egy kifejezetten jól sikerült feldolgozáslemezzel, a For The Lionsszal jelentkeztek, hogy az alapvető Slayer- és Sepultura-számok saját képükre formálása mellett néhány gyengédebb dallal már akkor megmutassák: nem is áll tőlük annyira távol a dallamos ének, mint amennyire azt egy keményebb HC zenekarról feltételeznénk.

Zene

Kiállítás - Hiába fürösztöd önmagadban - Arc-kép, éngond...

Legkésőbb az általános iskola negyedik osztályában kiadják a házi feladatot: írj jellemzést magadról az alábbi szempont alapján: külső és belső tulajdonságaim. Ami kötelező feladatként indult, azt életünk során később magunktól gyakoroljuk, hogy egyediségünk teljes tudatában közhelyesen ugyanazokat a kérdéseket tegyük fel, mint bárki más - talán erre, az identitásnak mint folyamatos problémának a megjelenésére utal az egyébként nem létező és a helyesírás szempontjából is nehezen elfogadható éngond kifejezés? A kérdések leegyszerűsítve: van-e bármiféle kapcsolat önképem és a külvilág visszajelzései között, milyen különböző szerepeket játszom el adott helyzetekben, voltaképpen ki is vagyok én?

Zene

színház - SHAKESPEARE HAMLET

című drámáját legutóbb Oskaras Korsunovas rendezésében láttam - és még mielőtt bárki dicsekvésnek vélné a litván előadás megtekintését, elmondom, hogy Budapesten láttam, a Bárka Fesztiválon, szerencsére szép ház előtt. Korsunovas-rendezést könnyű nézni, mert képei expresszívek, lendülete sodró, figurái sűrűek.

Zene

Könyv - A pillanat tanúja - Stemlerné Balog Ilona: Történelem és fotográfia

Szépen komponált kép a címlapon. Középen egy világos kalapos, filigrán férfialak: törékennyé a helyzete és a környezete teszi. Magas automobil lépcsőjéről lép le éppen, a felsőteste enyhén előredől, szinte lebeg a jármű és a járdaszegély között. Botja vége a kocsiajtó takarásában a semmire támaszkodik, súlypontja valahol a feje középvonalában, amit a szájában tartott, szipkán szívott cigaretta hangsúlyoz. Mögötte az útitársa szintén kiszállni készül, a sofőr pedig oldalt se tekintve megemeli ellenzős sapkáját: elköszön, netán csak megszellőzteti befülledt fejét? Az ajtót egy háttal álló drabális, öltönyös és köcsögkalapos védszolga tartja, tarkója, fülcimpái vaskosak, cipőjén fény csillan. Válla mellett egy csokornyakkendős, sapkás figura boka fölött lengő nadrágban a füle tövét vakarja bizonytalan mozdulattal. Unott zavara az érkezőnek szólhat: Magyarország miniszterelnöke, Bethlen István siet az Országházba. Siet - ezt feszült tartása sejteti: már nem magánember, a szipkát államférfiúi fogak szorítják. Zakózsebéből kettéhajtott papír villan elő, tehát felszólalni készül. Időpont: 1925, és ha a hónapot, napot is tudnánk, talán visszakövetkeztethetnénk a mozdulatok értelmére, az érzelmi feszültség fokára is. És vagy tévednénk, vagy nem.

Zene

Könyv - Mr. Darcy muskétája - Jane Austen-Seth Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik

"- Mintha azt hallottam volna, hogy Mr. Bingley nemigen szándékozik visszatérni Netherfieldbe. - Nekem nem mondott ilyet, de valószínű, hogy a jövőben igen kevés időt fog netherfieldi birtokán tölteni. Eléggé fél a zombiktól, és az önök vidékén folyamatosan gyarapszik a számuk" - ilyen és ehhez hasonló dialógusokat olvashatunk a Büszkeség és balítélet meg a zombik című könyvben, mely nem több és nem kevesebb annál, mint amit a cím ígér: Jane Austen örökbecsű klasszikusának feldúsítása némi "durván erőszakos zombidúlással", ahogy a fülszöveg mondja. Angliát ötvenöt éve "különös ragály" sújtja, melynek következtében a holtak előmásznak sírjaikból, s egyre nagyobb és nagyobb tömegekben szomjaznak az ízletes angol agyvelőre, miközben a Haza védelmére felesküdött finom urak és hölgyek a legkülönbözőbb távol-keleti harci módszerekkel küzdenek ellenük két vidéki bál és házassági ajánlat között.

Zene

lemez - IRIE MAFFIA: WHAT'S MY NAME

Az eltelt fél évtized igazolta: az utóbbi évek egyik leggyümölcsözőbb ötlete volt létrehozni az Irie Maffiát - hála érte Élő Márton (Dermot) harsonás-zenekarvezetőnek és Horváth Gáspár (mostanában Jumo Daddy) billentyűsnek. Az élő hangszereken előadott jamaicai zene klasszikus soul/funk betétekkel kiegészítve, s néha kifejezetten rockos felhangokkal tálalva kétségtelenül nyerő kombináció - ha megfelelő helyen és időben szólal meg, elemi erővel képes magával ragadni a zenei gyökerek újrafelfedezésére mindig kész publikumot.

Zene

Opera - Krokodil, könnyek - Sári József: Napfogyatkozás

Korjellemző élettörténet és kalandosan nagystílű, tragikus életút, a gyászos XX. század dokumentálása és az önjellemzés, az önreflexivitás állandó, már-már kényszeres gyakorlása - ez mind Arthur Koestler, a pesti születésű européer író emlékezete, melyben a kommunizmus és az antikommunizmus ideológiájának serény és harcos képviselete csakúgy helyet kapott, mint saját felmenőinek, házasságainak, baráti és elvtársi kapcsolatainak leltárszerű elősorolása. Nehéz és szerteágazó téma tehát, melyből csak elhivatott munka és tekintélyes mértékű merészség eredményeként születhet színpadra termett zenedráma. Már ha születhet egyáltalán, ugyanis Sári József művének pesti premierje láttán épp e kardinális kérdésben bizonytalanodott el a kiküldött munkatárs. Úgy tetszett, a Koestler lebilincselően érdekes önéletrajzi köteteiből (Nyílvessző a végtelenbe, A láthatatlan írás és a többi), valamint az írói-közéleti főmű, a Sötétség délben felhasználásával létrehozott librettó, Elisabeth Gutjahr munkája a lehetetlent kísértette, amikor két részben és tizenegy képben, húsz nevesített - és további tizenhárom anonim - szereplőt mozgatva nekilátott a pályafutás és egyszersmind Koestler kortörténeti reflexiói bemutatásának.

Zene

könyv - BAJTAI ANDRÁS: BETÛEMBER

Ha nem is a film noir poétikai leképződése, de mindenképp a filmnyelv(ek) egyfajta irodalomra alkalmazott adaptálása-transzformálása Bajtai András költői nyelve; mintha David Lynch atyai keze nyugodna a vállán, de a családi fotón ott áll a nagybácsi, Jarmusch, valamint az unokatestvérei, a Buharov fivérek is. A szerző Embólia kisasszonynak ajánlott második kötetének egyik legnagyobb erénye a fegyelmezettség: sallangoktól mentes versek, szigorúan szerkesztett ciklusok állnak össze már-már novellaszerűen olvasható, kimérten adagolt "poénokkal" dúsított, mértani pontosságú dramaturgiával megalkotott szöveggé. E "történet" narrátora az emblematikus nyitóvers tanúsága szerint is állandóan a Ketrecekre gondol, melyek "minden emberben élnek", ám egyszersmind külső ketrecek is; inverz való, kifordított világ.

Zene

Csak énekelni akart

Amália Rodrigues (1920-1999) különös élete

Amália Rodrigues halálának tizedik évfordulója az ájult tisztelet kitörései mellett a fado és "királynője" körül kavargó közhelyek újragondolására is alkalmat adhat. Rodrigues sikere egyedülálló és töretlen, de nehéz szétszálazni, mennyi ebben a személyes kultusz, a tehetség, a felhasznált és átalakított hagyomány - és mennyi a politika szerepe.

Zene

könyv - KRZYSZTOF VARGA: TURULPÖRKÖLT

Noha a magyar apától és lengyel anyától származó szerző idejekorán figyelmeztet, hogy a Turulpörkölt lengyel felhasználásra, a külhoni közönség Magyarország-képének felfrissítése végett íródott, Krzysztof Varga "így éltek ti"-je a kollektív magyar pörkölt azon mélyrétegéig hatol, mely a hazai olvasókat sem hagyhatja hidegen. Varga apja szülőföldjére és gyermekkori emlékei helyszínére tért vissza, de a családtörténetnél is jobban érdekelte egy általa felfedezett szabadidős tevékenység: a turulspotting.

Zene

koncert - Les Triaboliques

Már az előzenekarként fellépő Ektar is meglepetést okozott: Szőke Szabolcs héttagúvá bővült, inkább keleties-kontemplatív hangulatzenét játszó együttese éteries volt, mégis izgalmas és erőteljes. Nyugodtan elvitt volna egy önálló koncertet is.

Zene

Film - Lamúr és csapata - Stephen Frears: Chéri - Egy kurtizán szerelme

Vannak bizonyos hangulatok, amikről az ember nem beszél. Már nem beszél - egészen egyszerűen azért, mert mára mindent elmondtak róla, de legfőképpen általa. Ellenben e "minden" kifejezést - az egzakt tudományok kivételével, például a művészetek területén - helyes valamiféle pillanatnyi állapotnak tekinteni, még akkor is, ha adott esetben fennáll időtlen idők óta. Mert ugyan mindnyájan kergetünk olykor vagy gyakran is utánjátszó hangulatokat, érzeményeket, viszont a legritkább esetekben beszélünk róluk, jobbára csak intimus körülmények közt, vallomásos alapon. Egy filmrendező mit is tehetne mást - még akkor is, ha (érdemei szerint) a világban legmagasabb polcon jegyzett maesztró az illető -, mint az ilyen, vallomásos dolgait az "elmondom hát mindenkinek" minimum megengedő intimitásával kezelni. S ez jelen filmművünk voltaképpen döntő kérdése: miről is vall itt Stephen Frears? Pláne miért?

Zene

Színház - Törőcsik rulez - Vasziljev Kaposváron

A kaposvári színház évadnyitó premierje október vége felé esett - Anatolij Vasziljev rendezésének híre már korábban bejárta az országot, amúgy nem elsősorban Vasziljev, sokkal inkább a főszereplő, Törőcsik Mari okán. Aki - mint tudjuk - ezzel az előadással tért vissza a színpadra (vagyis számára az életbe) súlyos betegsége után. Ezért tarthatott - és tarthat - számot az előadás a kaposvári közönség érdeklődésére, sőt némi pesti zarándoklatra is.

Film

Film

film - ALKONYAT - ÚJHOLD

Hihetetlen, de igaz: Harry Pottert letaszajtották a trónjáról. Akár még hálásak is lehetnénk, hogy végre megszabadítottak minket a tenyérbemászó varázslótanonc repkedő serdülőkkel és Putyin-fejű házimanókkal tarkított médiahatalmától, de nem vagyunk. Javarészt sápkóros fiatalok téblábolnak ugyanis a pubertáskor nehézségeit különféle szörnyszülöttek - hol jobban, hol kevésbé kívánt - társaságával fűszerező, még náluk is vérszegényebb történetben.

Film

"Mint egy csoportterápia" - Sean Kinney - Alice In Chains

Az Alice In Chains a Seattle-ből indult grunge alapcsapata volt a Nirvana, a Pearl Jam és a Soundgarden mellett. Kurt Cobain halálával a rövid életű stílus gyakorlatilag megszűnt könnyűzenei tényezőnek lenni - bár Amerikában most is nagyon jól mennek az olyan grunge-alapokon nyugvó, de sokkal inkább felhasználóbarát zenét játszó csapatok, mint például a Nickelback -, és sokáig egyedül a Pearl Jam volt aktív a fenti négy, meghatározó zenekar közül. Az Alice In Chainsről egykori énekese, Layne Staley 2002-es halála után kevesen gondolták, hogy valaha még színpadra fog állni, ám a zenekar egy William DuVall nevű énekessel visszatért, és idén új albumot is készített Black Gives Way To Blue címmel. Az Alice In Chains múlt pénteki, remekül sikerült budapesti koncertje előtt Sean Kinney dobossal (képünkön jobb szélen) beszélgettünk.

Film

"Főként írók az én cimboráim" - Stephen Frears filmrendező

Új filmje, a Colette-műből adaptált Chéri megjelenésünk napján indul a hazai mozikban. A Veszedelmes viszonyok, A királynő, Az én szép kis mosodám, a Gyönyörű mocsokságok, a Pop, csajok, satöbbi vagy épp a Mondvacsinált hős 68 éves, kétszeres Oscar-jelölt alkotója Berlinben mesélt pályafutásáról.

Film

dvd - JCVD

Joggal merülhet fel a hivatali hűtlenkedés vádja Jean-Claude Van Damme ügyében. Bizony, elmaradtunk filmjei premierjeiről (igaz, az utóbbi időkben jórészt a DVD-piacra gyúrt), s a tékában sem kérdeztünk sűrűn utána.

Gasztro

Gasztro

étel, hordó - Nevada Pub

Harminc-negyven évvel ezelőtt életveszélyes helynek számított a Bartók Béla út és a Mészöly utca sarkán álló blokkos kocsma, de a nyolcvanas évekre - hasonlóan a jó néhány fővárosi, általában csak takonynak vagy zöld takonynak csúfolt talponállóhoz - ez is fapados sörözővé változott. A közönség átlagéletkora csökkent, az új imázs már inkább a közeli műegyetemistákat szólította meg, nem véletlenül nevezte mindenki Mészöly tanszéknek, a profil - mértéktelen italozás - azonban nem változott. Így hát a hely életében az igazán lényeges változás úgy nyolc-tíz évvel ezelőtt történt, amikor az új tulajdonos éttermet nyitott, méghozzá vadnyugati stílusú "steakhouse"-t, ami akkoriban roppant divatos volt.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Szemléletváltás A skót Johnston Press nemsokára megcsinálja, amivel Rupert Murdoch sajtómágnás eddig csak fenyegetőzött: igaz, kísérleti jelleggel, de fizetőssé teszi hat online kiadványát. Az olvasóknak háromhavi elérésért 5 fontot kell fizetniük. Wikileaks Félmillió, a 2001.

Lélek