chili&vanília - Titkos, sűrű, édes

  • .
  • 2011. szeptember 15.

Trafik

A gránátalmaszirup (nem azonos a koktélok keveréséhez használt rózsaszínű grenadine-nal!) az egyik legjobb és legizgalmasabb különleges adalék, mindenkinek ajánlom, hogy tartson a kamrájában egy üveggel. A közel-keleti, illetve arab konyha egyik alapvető kiegészítője.
Viszonylag könnyen beszerezhető, pár száz forintért minden olyan üzletben kapható, ahol közel-keleti hozzávalókat árulnak. Pomegranatevagygrenadine molassesfeliratot kell a címkén keresni, sötét, szirupos folyadék, többnyire libanoni származású. A gránátalma levének sűrítésével készül, hol citromlé és cukor hozzáadásával, hol anélkül. Az íze savanykás, édeskés, leginkább talán sűrű balzsamecethez közelít, illetve felbukkan benne némi falusi szilvalekváríz is. Salátára csöpögtetve zseniális (pl. rukkolára, néhány parmezánforgáccsal), dresszingekben, sült húsokon (sült csirke, oldalas, bárányfasírt), amelyekre sütés közben rákaramellizálódik. Kiváló sült zöldségeken (répa, sütőtök, hagyma), vagy egyszerűen sűrű joghurtra, vaníliafagylaltra locsolva. Ha pedig valaki netán jelentős mennyiségű friss gránátalmához jutna, könnyen elkészíthető házilag (az íze ennek persze gyümölcsösebb, intenzívebb), a következőképpen: a gránátalmák levét kifacsarjuk (elektromos facsaró), leszűrjük, majd egy lábasban felforraljuk, ezt követően pedig közepes lángon kb. harmadára beforraljuk. Kb. 6 gránátalmából lesz fél liter gyümölcslé, ebből pedig kb. 1,8 dl szirup.

Aki szívesen kísérletezik új alapanyagokkal, próbálja ki a gránátalmaszirupot először az alábbi receptben. A padlizsánnak itt a szezonja, sütve csodás, ezzel az öntettel pedig izgalmas.

Sült padlizsán gránátalmasziruppal és joghurtos öntettel

Hozzávalók (2-4 adag)2 nagy padlizsán (kb. 70 dkg)olívaolaj, só, bors1,5 dl natúr joghurt

1 púpozott teáskanál szezámkrém (tahini)2 gerezd fokhagyma, lereszelve2-3 evőkanál gránátalmaszirup5 dkg pirított fenyőmag vagy dió

esetleg gránátalma magja, friss korianderzöld

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A padlizsánokat középvastag (1,5 cm-es) karikákra szeleteljük. Egy alufóliával bélelt tepsit meglocsolunk az olívaolajjal, megszórjuk sóval, borssal, és ráhelyezzük a padlizsánokat. A tetejüket szintén megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk. 20 perc alatt pirosra sütjük. Miközben sül a padlizsán, elkészítjük az öntetet: a joghurtot simára keverjük a szezámkrémmel, a zúzott fokhagymával, és ízlés szerint sózzuk. Amikor a padlizsán megsült, mindkét oldalát egy kenőecsettel megkenjük a gránátalmasziruppal, majd elrendezzük egy nagy tálon. Meglocsoljuk a joghurtos-szezámkrémes dresszinggel, és a tetejét megszórjuk pirított fenyőmaggal (vagy dióval) és a gránátalmamagokkal. (A gránátalmából úgy lehet legkönnyebben kiszabadítani a rózsaszín magokat, ha először levágjuk a gyümölcs koronáját, majd függőlegesen 4-5 cikkelybe vágjuk.) Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderzölddel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

François Ozon új filmjében Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t. Kritika.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.