chili&vanília - Titkos, sűrű, édes

  • .
  • 2011. szeptember 15.

Trafik

A gránátalmaszirup (nem azonos a koktélok keveréséhez használt rózsaszínű grenadine-nal!) az egyik legjobb és legizgalmasabb különleges adalék, mindenkinek ajánlom, hogy tartson a kamrájában egy üveggel. A közel-keleti, illetve arab konyha egyik alapvető kiegészítője.
Viszonylag könnyen beszerezhető, pár száz forintért minden olyan üzletben kapható, ahol közel-keleti hozzávalókat árulnak. Pomegranatevagygrenadine molassesfeliratot kell a címkén keresni, sötét, szirupos folyadék, többnyire libanoni származású. A gránátalma levének sűrítésével készül, hol citromlé és cukor hozzáadásával, hol anélkül. Az íze savanykás, édeskés, leginkább talán sűrű balzsamecethez közelít, illetve felbukkan benne némi falusi szilvalekváríz is. Salátára csöpögtetve zseniális (pl. rukkolára, néhány parmezánforgáccsal), dresszingekben, sült húsokon (sült csirke, oldalas, bárányfasírt), amelyekre sütés közben rákaramellizálódik. Kiváló sült zöldségeken (répa, sütőtök, hagyma), vagy egyszerűen sűrű joghurtra, vaníliafagylaltra locsolva. Ha pedig valaki netán jelentős mennyiségű friss gránátalmához jutna, könnyen elkészíthető házilag (az íze ennek persze gyümölcsösebb, intenzívebb), a következőképpen: a gránátalmák levét kifacsarjuk (elektromos facsaró), leszűrjük, majd egy lábasban felforraljuk, ezt követően pedig közepes lángon kb. harmadára beforraljuk. Kb. 6 gránátalmából lesz fél liter gyümölcslé, ebből pedig kb. 1,8 dl szirup.

Aki szívesen kísérletezik új alapanyagokkal, próbálja ki a gránátalmaszirupot először az alábbi receptben. A padlizsánnak itt a szezonja, sütve csodás, ezzel az öntettel pedig izgalmas.

Sült padlizsán gránátalmasziruppal és joghurtos öntettel

Hozzávalók (2-4 adag)2 nagy padlizsán (kb. 70 dkg)olívaolaj, só, bors1,5 dl natúr joghurt

1 púpozott teáskanál szezámkrém (tahini)2 gerezd fokhagyma, lereszelve2-3 evőkanál gránátalmaszirup5 dkg pirított fenyőmag vagy dió

esetleg gránátalma magja, friss korianderzöld

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A padlizsánokat középvastag (1,5 cm-es) karikákra szeleteljük. Egy alufóliával bélelt tepsit meglocsolunk az olívaolajjal, megszórjuk sóval, borssal, és ráhelyezzük a padlizsánokat. A tetejüket szintén megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk. 20 perc alatt pirosra sütjük. Miközben sül a padlizsán, elkészítjük az öntetet: a joghurtot simára keverjük a szezámkrémmel, a zúzott fokhagymával, és ízlés szerint sózzuk. Amikor a padlizsán megsült, mindkét oldalát egy kenőecsettel megkenjük a gránátalmasziruppal, majd elrendezzük egy nagy tálon. Meglocsoljuk a joghurtos-szezámkrémes dresszinggel, és a tetejét megszórjuk pirított fenyőmaggal (vagy dióval) és a gránátalmamagokkal. (A gránátalmából úgy lehet legkönnyebben kiszabadítani a rózsaszín magokat, ha először levágjuk a gyümölcs koronáját, majd függőlegesen 4-5 cikkelybe vágjuk.) Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderzölddel is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk